duminică, 20 septembrie 2009

* Cum trebuie să arate un blog politic.


Întrebarea e uşor hilară, la prima vedere şi nu mi-ar fi venit în minte dacă situaţia reală din ireal nu ar fi impus-o.
De bună samă că orice site/blog/pagină virtuală trebuie să comunice ceva şi să năzuiască spe un anume obiectiv. Acel "ceva" ce are autorul/apropitarul de comunicat şi, desigur, scopul pe care-l are în vedere.
Când vorbim despre politică, nu se schimbă nimic din cele de mai sus.

Site-ul unui partid ar trebui să reflecte politica pe care o promovează şi să aibă drept scop popularizarea formaţiunii pentru o mai largă susţinere electorală.
Cel al unui candidat la un anume moment politic, aşişderea, cu respectarea unei scheme de lucru pe un grafic cu finalizare pe momentul electoral vizat.
..şamd.
Nimic anormal până aici.
Pe cale de consecinţă, dibăcia şi profesionalismul cu care platformele funcţionează, dau nota de trecere sau îi lasă repetenţi la disciplina "relaţia prin virtual".
Nu dau exemple, am bănuiala că cei ce cetesc vorbele de sub titlul ăsta au trecut şi pe paginile personalităţilor politice şi-şi pot deja forma o ierarhizare de la "excelent" la "idiot", filtrat riguros prin propriul subiectivism.

Dincolo însă de toate astea este şi amănuntul care determină 80% din succesul demersului politic pe net : capacitatea de a socializa.
Cum arată, ce conţine, viteza de încărcare a paginii, impactul emoţional al culorii, bogăţia materialelor, inteligenţa construcţiei lingvistice, .. şamd, fac restul trebii.

Pentru a avea cui transmite orice mesaj pe net, trebuie să ... AI CUI SĂ-L TRANSMIŢI !!!
Trebuie să ai trafic, cititori, vizitatori, cum vrei să le spui. Şi p'ăştia nu-i poţi lua de la buticul din colţ, sau de la Supermarket. Traficul nu se cumpără cu bani. Clienţii vin dacă vor nu dacă le ordoni s-o facă.
Trebuie să oferi un produs specific pe care ei îl doresc. Pentru grădinari cu deal în dotare - motocoasă performantă, pentru cardiaci - coenzimă, snowboard pentru zgubiliticii cu bani şi timp de hălăduială-n Alpi....

Dacă în concepţia politică a apropitarului politic, "o viaţă mai bună" se traduce strict economic, prin "mai mulţi bani", asta e. Probabil că va avea mari probleme să fure clienţii milioanelor de site-uri concurente ce se ocupă direct şi fără fasoane de"îmbogăţirea" oamenilor. Unde mai pui că ăia n-au nici o treabă cu politica.
Dar dacă în viziunea ta politică, marfa ta e o viaţă socială mai bună, atunci "produsul" e ilustrat direct prin tocmai socializarea în sine. Ceea ce faci dă nota, nu ceea ce spui că faci.
Mai abitir decât în orice alt compartiment, demersul trebuie să fie hiper-social.
(Ca o remarcă punctuală, mi se pare remarcabil ce face blonda de la PDL în virtual !)

Şi ajungem într-un punct sensibil şi delicat : toate cele exemple de mai sus vizează activitatea celor înregimentaţi (mai mult sau mai puţin, dar totuşi înregimentaţi) sub un obiectiv politic specific, parţial, exclusivist. Obiectivele vizează în mod logic EXCLUSIV obiectivele partidului politic cu pricina. Binele social sub forma strictă în care este înţeles de formaţiunea respectivă.

Toţi vor "binele social" pentru toată societatea. Ok.
Toţi au obiective divergente de ale celorlalţi. Ok.
Cele două există simultan !!!!
Nu vi se pare că ceva nu e-n regulă ???
Eu personal văd o contradicţie logică flagrantă între cele două propoziţii, dar în acelaşi timp, firească pentru o societate liberă şi democratică.
Sunt doar mai multe produse pentru pentru satisfacerea aceleiaşi necesităţi. Mai mlte tipuri de motocoase. După părerea fiecărui producător, aia proprie e cea mai cea ! Corect.
Dar eu sunt consumatorul !!!!!

Acest context face pârtie generoasă adevăratelor pagini de discuţii politice, blogurilor credibile, site-urilor cu dialog realist, democratic şi cu adevărat utile şi constructive : cele ale beneficiarilor, ale clienţilor ofertei de pe taraba formaţiunilor politice.
Cei ce stăm la coadă la cassă şi discutăm prieteneşte :
- Biscuiţii ăştia PSD pe care i-ai luat, sunt mai săraci în proteine şi-s şi expiraţi.
- Da, da' sunt la ofertă. La juma' de preţ !
- Eu zic că e o greşeală să faci economie la două pachete d'astea şi să dai apoi dublu pe medicamente.
- Nu cred. Am mai luat şi n-am murit.
- Nu încă.
.. şamd.

Aceste pagini virtuale, mult mai libere dpdv al înregimentării, constituie de fapt după părerea mea, undeva la peste 3/4 din blogosfera politică. Iar dpdv al credibilităţii şi interesului manifestat, probabil se duce binişor la peste 98%.
De bună samă policromia politică este evidentă şi aici. Tenta e de regulă destul de clară, părtinitoare, subiectivă, fie că e declarată deschis, omisă sau negată.

Idealul ar fi un blog complet independent, care să nu favorizeze nici una din conceptele politice de pe piaţă, care să nu distorsioneze şi să nu direcţioneze în vre-un fel părerile clienţilor săi.
Şi, ca orice ideal, rămâne doar o idee, un scop permanent de urmărit şi niciodată atins.
Perfectul nu face parte din lumea noastră decât în gramatică.
(Ba la cât ne duce mintea, avem şi "mai mult ca perfectul" :D )

Prin urmare, părerea mea este că un blog ar fi cu atât mai deştept cu cât s-ar strădui să fie mai aproape de ideal.
Un loc în care orice idee politică poate fi exprimată, susţinută şi combătută de oricine, un loc în care orice doritor să poată propune o temă politică de discuţie, un loc în care orice comentariu să poată viza orice aspect politic ce i se pare interesant şi nu în ultimul rând, un loc în care fiecare să simtă că participă, că este recepţionat, că are importanţă ca entitate socială, că este apreciat ca atare de celelalte entităţi, că şi el contează !
Ca o observaţie, mai toţi blogării pe care i-am vizitat susţin că doresc exprimarea "oricăror" opinii, dar nu acceptă atacul la persoană. Asta e declarativ.Cu alte cuvinte, îşi doresc, ştiu că aşa ar fi bine. Practic lucrurile nu stau mai niciunde aşa, ci se pliază automat pe caracterul şi interesele propietarului de blog.

Un loc în care "virtualii" se pot aprecia reciproc ca persoane chiar dacă au opţiuni politice divergente, cred că ar fi în egală măsură plăcut de accesat şi constructiv prin efectele sale, pentru un număr mult mai mare de participanţi. Ar fi un loc de socializare efectivă, cea mai profundă şi cuprinzătoare "politică".

Pentru că el nu poate exista în lumea reală a virtualului, probabil va trebui să ne mulţumim cu unul care să fie "cât mai"........ aproape.
.

60 de comentarii:

  1. Mai, mie mi-ar place un semnea blog, as intra sa-mi dau cu parerea (ironia, uneori, dar nu rautacioasa) dar daca vine carol si ma injura ? :)
    Stii, la noi, cel mai ,,tare" argument, tot injuratura ramane .Mai bine intru din cand in cand sa-ti dau binete tie ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Loda,

    E corect ce spui.
    Dar şi eu am zis că ideea e uşor utopică.
    DAR ... putem porni de undeva, adicătele din grota unde ne aflăm, şi cu paşi succesivi se poate merge spre altundeva.
    Dacă nu ne autoconvingem să credem că putem ajunge (cândva-nu contază când)ACOLO, piciorul refuză să facă pasul.

    Acum cred că ai observat că Carol nu e căpcăunul căpcăunilor, dar î-a căşunat pe tine şi basta.În momentul în care "jap-jap" a avut rezonanţă favorabilă la alţi amici, a devenit un fel de fală. Ar fi de râs, dar nu e pentru că contravine unor principii evidente pe care nu le mai reiau.

    În realitate divergenţele pe tema susţinerii unui candidat pot fi dure doar la un grup imatur social. Să ne gândim că peste 7 ani să zicem (în cazul în care Băsescu ar mai face un mandat) e posibil ca nici Băsescu nici Geoană să nu mai fie în prim-planul intereselor noastre politice, dar noi vom continua să existăm.
    Dacă nu ne calcă tramvaiul.

    Atunci ce facem ?
    Ne tragem palme pentru un alt "Popescu" sau "Georgescu" ce vor reprezenta formaţuni politice ?

    Dacă da, înseamnă că de fapt nu ne tragem palme pentru opţiunea politică ci pentru că ne place trosneala !!!
    Ceea ce e primitiv.

    RăspundețiȘtergere
  3. Excelenta tema Viq,

    Problema in momentul de fata in Romania este foarte,foarte grava.
    Ne paste din nou "socialismul cu fata umana "
    Vorbim de o lupta pentru urmatorii 50 de ani.
    Din aceasta cauza miza este atat de mare

    RăspundețiȘtergere
  4. Despina,

    Ne paşte pasul pe loc, să răsară busuioc, IOC.
    Pentru următorii 500 de ani.
    Lumină.
    Sau întuneric.

    Orice schimbare de macaz are efecte uriaşe în timp pe principiul unghiului.

    Percepţia mea e că baricada nu se ridică corect între simpatizanţii portocalii şi roşii, între portocalii şi galbeni, sau între roşii şi galbeni.

    Astea au mai degrabă rolul de a fărâmiţa social electoratul spre o mai uşoară stăpânire.
    (Dezbină şi...)
    Sper că nu e un mare secret că, cel puţin până la anumite nivele, mafia este transpartinică.
    EI ştiu să facă front comun împotriva societăţii în ansamblu, dar societatea se divizează prosteşte şi ne batem între noi ca chiorii. E uşor de bănuit cine are şanse de câştig aici.

    Baricada conflictului de interese mi se pare a fi mai degrab între clasa politică şi cetăţeni.

    În momentul în care devenim conştienţi de asta, putem relaţiona mai omogen, mai legat şi incomparabil mai eficient.
    Poţi opta să pui ştampila pe cel care-ţi reprezintă interesele în momentul respectiv, nu pe cel pe care-l susţii inerţial, în virtutea tradiţiei.

    Iar asta ar avea un efect vital reflectat automat în comportamentul politicienilor. Abordarea luptei politice "noi contra ălora" e de tip sau-sau. S-o facă ei între ei.
    Societatea modernă e de tip "ŞI". Populaţia trebuie să strângă rândurile şi să dialogheze cerebral.
    Pentru ASTA e nevoie de vorbit despre doctrine, despre tipuri de economie, despre eficienţa unui concept politic sau al altuia, chiar între cei ce susţin (şi deci cunosc) una sau alta dintre variante. Nu poţi să vorbeşti doar tu cu tine despre ce doar tu, fără să-ţi dai dreptate sau să te duci la spitalu' 9.

    Pentru a fi un dialog adevărat trebuie să vorbeşti cu cel ce are altă părere. Să vezi ce argumente are el, el să ţi le vadă pe ale tale, şi împreună să crăcănăm orizontul.

    Dar să ne tragem palme reciroc ca acum, pentru că unul e mai puţin "portocaliu" decât altul, sau n-a dat în cap ăluia pentru că e NEportocaliu, e primitiv.

    Victoria unei formaţiuni politice cu ai ei partizani nu duce(nu trebuie să ducă) la eliminaea opozanţilor.
    Şi nici la secţionarea întregii societăţi în duşmani şi aliaţi.
    Maniera asta o pot aborda poate cei înscrişi în partide, cu documente-n regulă, cotizaţia la zi şi responsabilităţile aferente. Treaba lor. Au interese, nu şi optţuni.

    Masa societăţii trebuie să fie relativ unită şi să se îndrepte majoritar către cei ce-i reprezintă cu adevărat interesele. Trebuie să aibă liberă opţiune de alegere. Care opţiune să se poată schimba în funcţie de obiectivele, seriozitatea, credibilitatea... şamd formaţiunii politice.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Viq,Cred ca ai dreptate cind vorbesti de imaturitatea societatii noastre.In anii 90-,92,am
    pierdut prieteni vechi si buni,ne-am certat cu rude
    apropiate,ne-am cheltuit energii pretioase in dezbateri si judecati paguboase...De fapt,am fost in anii aceia, dezorientati si cu totul deturnati, de la dreptul si nevoia noastra, de normalitate si bunastare meritata ,de a trai intr-o societate libera,democratica...Am parasit tara in ,95 dupa ce devenise clar pt.mine, ca Ro, este pe trendul ,,brucan,,iar ptr. noi se punea de acum ,problema supravietuirii...anilor brucanieni.
    Am hotarit sa revin,,la vatra,,la sfirsitul lui 2004, si am fost uluita sa constat ca societatea nu a evoluat, aici acasa, de loc,Aceleasi discutii aberante,idioate,ipocrite si stereotipe,aceiasi indivizi agresivi ,egoisti,inraiti si obiditi,..pt.ca,culmea nu au fost invingatori,in...razboaiele....altora!Pentru ca asta am facut noi romanii in cei 20 de ani,ne-am luptat sa reuseasca un grup de pradatori
    sa ne fure averea de sub ..courrr ,si mai vrem sa fim si invingatori pe deasupra...Asta ,este blestemul nostru, si nu vom putea fi invingatori, decit daca realizam ca avem scopul nostru comun, de a ne recupera tara, bunurile noastre, de la cei pe care in prostia si nemernicia, noastra a tuturor, i-am ajutat sa ni le fure !Ce interes are Loda de ex.,care l-a votat pe ilici, ajutind pe acolitii acestuia sa o fure si pe ea si pe noi,cei care l-am votat pe milica?!A cistigat ea ceva?ma indoiesc,a pierdut si ea, cum am pierdut si noi!De ce ?Simplu, pentru ca cei pe care noi i-am votat, iliescu si milica ,au invins ,iar noi votantii ,eu si Loda impreuna cu aproape toti ceilalti romani,sintem perdantii!!Problema este numai, ca sintem ,, prea ai dreac,, sa recunoastem acest adevar!
    Paguboasa atitudine mai romani !ce ziceti?!!Cind vom ajunge sa fim suficient de destepti si curajosi sa
    ne recunoastem orbirea, atunci avem sanse sa fim noi votantii, invingatorii si cei ,,322,,perdantii!
    Arma este una mortala si singura, in razboiul 322,, versus RO,...Traian Basescu.
    P.S Am folosit numele Loda in scop ...ilustrativ,no ofence lady! ( Emily )

    RăspundețiȘtergere
  6. Emily,

    EXACT despre aspectul ăsta vorbesc.
    Loda ca şi mulţi alţi suţinători ai unei formaţiuni ce promovează o politică greşită (din punctul meu de vedere) sau a alteia care doar minte pur şi simplu, va fi inamicul meu sigur şi inevitabil atâta vreme cât EU o consider inamicul meu şi o tratez în consecinţă.

    Desigur că nu există certitidnea că vom fi vreodată de acord privind locul de pus ştampila. Aş spune chiar că nici probabilitatea.
    Dar există şansa să ne comportăm ca parteneri sociali cu interese comune pentru că AVEM INTERESELE COMUNE !!!!

    Mai mult decât, atât există şansa de a trăi într-o societate cât de cât armonioasă şi civilizată, chiar dacă există opţiuni politice diferite.

    Îţi poţi imagina doi amici ce merg împreună la urne în ziua votului, acolo votează în opoziţie, după care merg împreună la o cafea pe terasă ?
    Poate da. Dar nu în România.

    În România de azi trebuie să se scuipe, să-şi toarne cafelele-n cap şi să-şi scoată ochii cu ceştile. Curat şi chirurgical.

    RăspundețiȘtergere
  7. Viq,
    Socieatea nostra iesita in 89, dupa 50 de ani de comunism a fost pur si simplu buimaca .
    Nu stiam de unde s-o pornim
    Inainte, inainte, dar unde e punctul zero?
    Abia dupa 20 de ani de bajbaiala am inteles ca trebuia s-o luam de la RADACINA.
    Deci de la ideologii.
    asa ca trebuie ras tot si luat de la zero.
    Sa intelegem in termeni simpli ce inseamana dreapta : ca ESTI LIBER sa-ti chinuiesti mintea singur ca sa gasesti ce sa faci si ce sa muncensti ca sa-ti castigi existenta,si ca STATUL nu-ti da nimic pe gratis.

    RăspundețiȘtergere
  8. Despina,

    "Firav popor cu sufletul de paie,
    Care pe sine se refuză repetat.
    Care se'njură că a stat ca prostu-n ploaie,
    .. şi'njură doct şi ploaia care l-a udat"

    zicea cel mai bun pretin al meu în decembre trecute fix, Aici

    spre actuala supărare a piratului nost :D

    RăspundețiȘtergere
  9. prietenul täu, a gandit precum bäsescu,

    desigur cu regret in suflet.

    frumoasä postare , ca si comentariile.

    cred cä asa se invatä sä gandesti,

    sä te trezesti. theo

    RăspundețiȘtergere
  10. Viq excelent comentariu.
    @despina, ma alatur si eu lui viq si spun ca nu socialismul cu fata umana ne paste ci o baltire intr-un status qvo indefinit ptr multi ani.

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonim-20.59
    Se pare ca lumea nu intelege cat de grava este situatia.
    Sunt inca multi care spun : nu ma duc la vot !
    Si am mai auzit o expresie care mi-a placut ( Emil):
    Dupa ce iese Basecu presedinte multi nu vor realiza ca le-a trecut glontul pe la ureche.

    Desigur ca in 2014 va fi alt Presedinte, dar pana atunci sa speram ca avem timp sa facem institutiile care sa ne garanteze ca nu vom "balti" in urmatorii 50.
    De asta este atat de important momentul actual

    RăspundețiȘtergere
  12. Emily:
    Nici o problema, inteleg de gluma ,sau cand dai un exemplu.

    RăspundețiȘtergere
  13. Problema este ca, intr-o societate sanatoasa exista toleranta si aceasta se mandreste cu pluralitatea de opinii, fie ele si politice. Din pacate la noi se poarta demonizarea pentru o alta opinie decat cea de care esti convins ca e corecta (adica a ta).Mie imi recunosc patriotismul, altruismul, bunaintetie,la fel celor care gandesc ca mine.Celorlati, care au alte opinii, pe care le taxez din start total ,nici macar partial, gresite nu le recunosc nimic, sunt vanduti, tradatori, mercenari, vanduti, trimisi in misiune pe bloguri ,platiti de forte politice adverse sau de malefici din exterior, dinspre est sau Vest.Aceste atitudini nu sunt caracteristice unei anumite tabere,optiuni politice ci, din pacate tuturor. Un om de stanga pe un blog portocaliu, sau unul portocaliu pe un blog liberal sau pesedist este din start ,,inamicul" care trebuie ironizat, suspectat,alungat si ,daca se poate, ca sa-i pice mai bine, bagat undeva inainte de a fi banat definitv.Si acum comparati cu ce spuneam despre o societate sanatoasa si trageti singuri concluziile.Eu le-am tras si m-am cam ars :) oseara buna, eu ma cam duc pe azi.

    RăspundețiȘtergere
  14. Dupa ce v-ati batut cu portocale la Thor vedeti ca politica "Cine nu-i cu mine e impotriva mea" nu e buna? Cand am inceput eu acum un an si ceva sa scriu jumatate din blogroll era de la simpatizantii PDL, mai sunt si acum in "blogosfera portocalie". Am primit cele mai multe si mai urate atacuri de la voi, restul nu m-au atacat niciodata, in afara de postaci platiti care nu se pun. V-o spun acum de pe margine. Comentez acum pentru ca Viq a fost ultimul pe care l-am scos din blogroll cu parere de rau. A mai ramas Nora.

    Eu chiar am crezut in naivitatea mea ca dialogul e normal. Voi indepartati oamenii, nu voi in particular, prin intransigenta si violenta, de aia a ajuns PDL-ul sa se bata cu PSD-ul la tara pentru voturi. Pentru ca exista o parte a electorilor care nu accepta idei prefabricate si apararea cu orice pret a unei situatii impotriva evidentei.

    Asta-i viata. Cu tristete.

    RăspundețiȘtergere
  15. Dane,

    Eşti printre puţinele persoane pe care mi-a fost dat să le întâlnesc şi care să mă acuze de ... intoleranţă :D

    Ai tu un motiv, fără îndoială, dar dacă eu nu-l cunosc, nu pot schimba nimic.

    Postarea de mai sus nu spune nimic diferit faţă de ce am aplicat practic de la bun început. Sau cel puţin am încercat.

    Dacă la postarea asta tu concluzionezi că noi "îndepărtăm oamenii" mă întreb cum "vezi" situaţii ca cele ce m-au convins că e necesar să fac tema asta !

    Nu ţin să fiu în blogrollul nimănui. E treaba fiecăruia ce-şi pune-n sufragerie. Dar motivul pentru care aş putea fi scos după ce am fost aclo, m-ar ajuta pentru o autoanaliză mai realistă.

    RăspundețiȘtergere
  16. @despina,ma bucura aprecierea ta,esti draguta,mersi!
    Eu zic ca depinde de noi cit de lung va fi timpul de ,,baltire,,E timpul sa ne scuturam.Din moment ce discutam despre boala orbirii noastre,inseamna ca am diagnosticat-o,deci putem sa trecem la tratament!Noi romanii trebuie sa invatam sa fim o natie,sa traim ca o comunitate ,cu interese ..colective.Ma bucur ca avem posibilitatea sa construim o comunitate in..virtual!
    Asta este dovada ca se poate,ca noi romanii nu sintem salbatici... iremediabil.Eu cred foarte tare in corpul cetatenesc, constient,mai degraba decit in ,,elitele,,ermetice..usor autiste, care au marota aia de pe vremuri..cu..intelectualii sint de doua feluri:intelectuali si ..ingineri!Prezenta unui pericol,iminenta unui dezastru,transmite unde nevazute care reverbereaza in masa de indivizi,care le recepteaza la nivel individual, declansind resorturi de comportament, dictate de instinctul de conservare!Va amintitzi si voi cit de buni, de tolerantzi, de milosi si mai ales .. de saritori, am fost, noi romanii intre noi,in situatii de criza:
    in vara 1970 la inundatii,in Mart.1977 la cutremur,in dec.1989 la Dezastru.Acum sintem, zic eu,intr-un moment asemanator,ne vom aduna instinnctiv si vom face masa critica pentru evitarea derapajului.Simt eu asa ,ca,pina la alegeri i-si vor da in petic,cei 322, intr-un mod care,le va detona ticalosilor in fata,grenada miniei si umilintei romanilor ,care o sa-i faca arsice...la vot!Si in strada daca chiar i-i va minca in ..inconstientza!Gata pe ziua de azi,noapte buna! Viq numai tu esti de ..vina cu temele tale explozive!pe maine!( Emily )

    RăspundețiȘtergere
  17. Loda,

    De acord cu starea de fapt a staării de spirit la momentul ăsta. Pe care de altfel o menţionează şi Dan.

    Nu mai sunt însă de acord cu punctul ce urmează după constatare.

    Acasă nu e pâine.
    Ne e foame. Mă duc la buticul din colţ şi constat că a terminat pâinea.
    Mă întorc acasă şi le spun ce am constatat. Punct.
    Urmează să flămânzim mai departe.
    Nu-i bun!

    De undeva trebuie să înceapă, de la unii care gândesc asemănător şi ar vrea să facă ceva.
    Noi ce cusur avem ?

    RăspundețiȘtergere
  18. Dan Selaru,

    Nu inteleg unde vezi tu "tragedia antica"
    Pana la urma toti merg in aceeasi directie:DREAPTA.
    Doar ca paralel

    RăspundețiȘtergere
  19. Noapte bună Emily.

    Înţeleg că-s vinovat.
    Voi supravieţui.
    :D)))

    RăspundețiȘtergere
  20. Nu e vorba de intoleranta ta ca persoana ci de a voastra ca grup. Faci parte si tolerezi in jurul tau pe cei pentru care restul sunt prosti, vanduti sau mai stiu eu cum.

    Eu citesc ce scrieti, ba citesc si comentariile si nu mai indraznesc sa comentez de mult.

    Radicalizarea unei persoane nu ma sperie dar cea de grup da pentru ca de aici pleaca dictatura.

    Daca un grup devine radical si nu poti sa-l schimbi paraseste-l, violenta genereaza violenta. Au fost mai multe posturi ale mele care erau raspunsuri la temele voastre, am primit raspunsurile la mine, ma intreb si stiu si raspunsul ce se intampla daca-mi exprimam pozitia pe un site al vostru.

    Viq tu nu esti intolerant. Nu e personal. Nu am nimic cu tine.

    RăspundețiȘtergere
  21. Emily
    Imi place foarte mult cum pui problemele.

    Sa nu-mi amintesti de apelativul de "inginer" !
    A fost un lait motiv al vietii mele.
    Cand invam limbi straine-eram luata peste picior ca sunt inginera.
    Cand ma ocupam de export de produse( chiar in domeniul in care aveam eu specializarea-deci cunosteam toate amanuntele privind productia)-eram luata peste picior de economisti( desi facusem si cursuri de specializare in domeniu)
    Peste tot se gasea cineva sa ma ia peste picior ca sunt inginera si sa-mi dea lectii.
    Nu stiu cu ce-am gresit in viata !-si am mai si invatat foarte bine-alta greseala!
    In sfarsit ,no problem,am reusit sa supravietuiesc :) :) :)

    Si eu am feelingul ca se formeaza o masa critica ce incepe sa constientizeze dezastrul ce ar putea urma.
    Da ,imi amintesc toate momentele grele prin care am trecut : si cutremurul si Revolutia.
    Romanii erau OAMENI cu adevarat !
    La mineriada nu i-am mai recunoscut DELOC.
    Sa speram ca cei care i-au incurajat pe mineri regreta acum

    RăspundețiȘtergere
  22. Dan,

    Cred că înţeleg.
    Nu sunt personal intolerant, dar am "tolerat" intoleranţa, pe vremea când eram admin la MounTThor.
    Right :D))

    Probabil că ăsta e şi motivul lui Emil dar nu mi l-a spus în faţă.
    E ok acum.
    S-a pus ordine acolo, m-am retras şi nu-mi mai fac de cap.
    Poţi să te desfăşori.
    Go on !

    RăspundețiȘtergere
  23. Viq,
    Depinde ce intelegi prin toleranta.
    Daca accepti atacul la persoana ,atunci nu este OK

    RăspundețiȘtergere
  24. Viq,
    Decenta trebuie pastrata si in virtual .Lasati impresia ca ati scapat din Gulagul Thor !

    RăspundețiȘtergere
  25. Despina,

    Asemeni ca şi în cazul lui Dan.
    Dacă eu am fost ... intolerantul care ... am tolerat .. intoleranţa manifestată prin atac la persoană, GATA !
    S-A REZOLVAT !
    S-a pus ordine, slavă Domnului, s-a intrat în "normal".

    Ceea ce e foarte bine pentru toată lumea.

    RăspundețiȘtergere
  26. Maria,

    Mda.
    Deci nu sunt doar intolerant.
    Sunt şi ... indecent.
    :D :D :D :D

    Draga mea, aş putea folosi şi eu cuvintele alea "elegante", "decente", cu trimiteri sexuale explicite, spre a le înlocui p'astea ce zgârie auzul, că am copilărit pe între şuţi, pe malu' gârlei....
    Da' m-am dezobişnuit...Sorry.

    "Lăsaţi" se referă la mine şi la Viq ?
    Îi transmit.
    :D :D :D

    RăspundețiȘtergere
  27. Agax,

    Vezi că la comentul de mai sus e ceva în neregulă
    :D

    RăspundețiȘtergere
  28. Viq,
    Ai inteles foarte bine ce am vrut sa spun .Din punctul meu de vedere era mai corect sa fi raspuns in cuvintele alea ,dar acolo .
    N-am vrut sa jignesc ci doar sa-ti semnalez perceptia mea, chiar daca nu era interesanta si probabil nici cea corecta . Fiecare cu adevarul lui , pana la urma .

    RăspundețiȘtergere
  29. Maria,

    eşti în eroare.
    Am răspuns Despinei şi lui Dan, ca şi ţie de altfel, AICI, unde aţi pus vorbele.

    Să pun răspunsul "acolo" sau altundeva în blogosfera fără margini, mi se pare că e o aiureală.

    RăspundețiȘtergere
  30. Eu sunt convinsa ca a fost o EROARE DE COMUNICARE si ca reconcilierea este deschisa.
    Dupa cum am mai spus suntem oameni cu calitati si defecte.
    Oricum a fost o situatie din care am avut toti numai de invatat

    Cateodata, probabil ca numai timpul rezolva acest tip de situatii.
    Pacat !

    RăspundețiȘtergere
  31. Despina,

    Reciteşte încă o dată, sau de mai mlte ori dacă e nevoie, mailul pe care ţi l-am trimis.
    Printre altele ţi-am specificat că subiectul este închis.

    Cu mine nu ai ce discuta pe tema asta.

    RăspundețiȘtergere
  32. Salut cu tot respectul civic cuvenit si rog stapanul senatorului Toto sa caute in scorbura din teiul al doilea de langa stejarul al patrulea .
    Astept langa primul brad .
    Cu muschi .
    Pe nord.

    RăspundețiȘtergere
  33. Nu n-am inteles!.
    Dar m-am LAMURIT cu multi si cu multe !

    RăspundețiȘtergere
  34. Viq:
    Faine comentarii :) sa mor de am inteles ceva,dar totul e ok .Ma bucur ca Dan Selaru a sesizat cam acelasi aspecte ca mine,aspecte pe care si tu incerci sa le restrangi prin pledoaria ta, ma refer la tema.Este si motivul pentru care imi iau permisiunea sa mai intru pe la tine, atat cat imi dai voie, desigur.
    Am impresia ca si eu am scris nebulos, dar mi se invarte capul dupa sase ore de predat(imi gasesc singura scuze);lasa, ca intelegi tu, dacas nu forma, macar spiritul postarii :)

    RăspundețiȘtergere
  35. Loda,

    E ok.
    Nici noi care am discutat nu ne-am înţeles :D))
    Tu ce pretenţii ai ?

    Iar faptul că dialogăm valorează mai mult decât faptul că suntem admnestaţi că ne permitem o aşa chestie :D

    RăspundețiȘtergere
  36. Daca te intereseaza wordpressul sau vrei o platforma comuna pentru gasca, ti-l dau pe a meu. M-am saturat de blog, nu am nici timp si am reusit performanta de a nu imi mai pasa. Sa imi spui daca tu, Filadel sau Chibitz sunteti interesati. Daca nu il sterg.
    O zi buna prietene.

    RăspundețiȘtergere
  37. Viq,

    Ma regasesc in "dilemele" si rationamentul de mai sus (insa, evident, in calitate de "consumator" de bloguri politice, indeobste portocalii!); distanta intre "atac la idei/opinii" si "atac la persoana" e de cele mai multe ori foarte subtire si greu de decelat (ca doar suntem posesivi si in ce priveste ideile/opiniile exprimate).
    Contrar unor opinii exprimate aici si aiurea, sunt de parere ca esti unul dintre cei mai echilibrati si toleranti postatori si, totodata, cred ca e bine asa; escaladarea antagonismelor nu duce la nimic bun. Parerea mea! (nu te speria, nu sunt vodcaroiu :lol:).
    Asa ca raman a dvs. cititoare "fidea"...

    RăspundețiȘtergere
  38. TOG,

    Ştiu ce înseamnă responsabilitatea unui blog. UNA BUCATĂ CITITOR dacă ai, te-ai ars !
    Nu te-a obligat nmeni să-ţi faci drăcovenia, ţi-ai asumat singur nişte obligaţii şi constaţi dup un timp (de regulă nu mai mult de câteva luni, sunt unii căpoşi ce rezistă câţiva ani, da' puţini) că flămânda asta de platformă îţi mănâncă zeci şi zeci de ore, DIN VIAŢA TA !

    Dacă vrei să te joci, aşa cu o postare la 3-4 zile sau chiar mai rar, hai, mai treacă-meargă.
    Dar cu postări zilnice, eşti mâncat.
    Singura şansă pare să fie să te plătească cineva pentru asta. Pro-bono miroase a creieri deranjaţi :D

    De la motivul ăsta fundamental am plecat când am pus bazele colaborării la blogul de care ne-am ocupat.

    Iar acum, dat fiind că situaţia impune, vom face acelaşi lucru aici :
    http://copaculdinpadure.wordpress.com/

    Ne-ar face plăcere dacă ai fi de acord să participi ca autor. Doar atunci când simţi că vrei s-o faci, cu materiale nepretenţioase, scurte de până la 250-300 de cuvinte, la obiect. Şi desigur, ar fi un ajutor pentru noi.
    Mulţumim oricum pentru ofertă.
    Am decis că cel mai corect e să nu folosim nici unul din blogurile existente deja.
    Să aibă propriul său istoric şi identitate.

    RăspundețiȘtergere
  39. Anonim,

    dacă te regăseşti, înseamnă că avem similitudini importante în anume compartimente.

    Linia aia subţire de delimitare poate fi căutată atent, mai cu lupa la nevoie, şi, cu toate derapajele inerente, se poate respecta mai bine decât acum.

    Unul din secrete stă în gestionarea limbajului în cadrul comunicării.
    Avem proasta obişnuinţă de a face aprecieri la adresa sursei ideii nu a ideii în sine.

    Nu spunem : "Asta e o idee proastă", ci spunem "Eşti prost".
    Ceea ce e nu numai un imens neadevăr, ci şi o minibombă atomicuţă.

    Mulţam pentru părerea pozitivă. E binevenită.
    Eu ştiu că-s copil de treabă, dar e important să am şi alte perspective, măcar periodic, să fac reglajele necesare la nevoie.

    RăspundețiȘtergere
  40. Ok prietene. Ai dreptate. Voi incerca sa va ajut cu puterile mele cand pot.

    RăspundețiȘtergere
  41. Anonimul "fidea" !!!

    Am o bănuială !!!

    RăspundețiȘtergere
  42. Chibiţ,

    Ok.
    N-am primit-o. Poate Fil.
    Dar am reţinut.
    Îţi trimit împuternicirile :D

    RăspundețiȘtergere
  43. Viq,

    Daca ma "sparie" cu adevarat cineva, acesta e OMUL FARA DILEME, iar punerea sub cestiune a propriei persoane, a ideilor si atitudinilor adoptate/exprimate (zilnic, de preferinta) mi se pare un act necesar de mentinere a "sanatatii mintale" (desi,in general, ma consider "dama buna"!), asa ca iarasi nu pot decat sa subscriu la cele pe care le-ai spus mai sus.
    Apropo de banuiala ... nu trage dom' comisar, sunt eu ... Damacucatelu :lol: (n-am vrut s-o "dau anonima", dar nu mi-a fost clar cum functioneaza chestia cu selectarea profilului - sunt doar un utilizator mediocru al internetului/blogurilor).
    Acum ma duc sa ma urc in copac...

    RăspundețiȘtergere
  44. Dialog exista atata timp cat sunt oameni care au rabdarea sa te asculte si cand gresesti. Morala tornada thoriana a explodat cu zeama de fanta peste tot. Smecheria e ca am fugit in cochilie ca o portocala sfioasa, indracit, dezgustat si cu prea putina tragere de inima sa continui. Am sa ii iau cererea lui Dan Selaru in serios. Il trag in blogroll chiar daca nu sunt de acord cu majoritatea opiniilor sale. Cred ca stomacul meu a devenit mai rezistent.
    Mersi pentru palma peste ochi. Ajuta. Sper sa creasca copacelul.

    RăspundețiȘtergere
  45. Dama,

    :D

    TOG,
    Nu ştiu la ce cerere a lui Dan te referi. Mi-a scăpat.
    Despre "Palma peste ochi" iar nu pricep mare lucru, poate ar fi nevoie de informaţii suplimenare.

    Mersic pentru urare.

    RăspundețiȘtergere
  46. viq,

    tu imi lipsesti, dece nu vii si in livadä?

    RăspundețiȘtergere
  47. Faptul ca mi-ai adus aminte de responsabilitate m-a adus din nou in cizme. La fel si Theophyle. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  48. Anonim, 23 sept, 00:36,

    Nu pot.
    Sunt de acord cu politica portocalie de acolo.
    Dar NU sunt de acord cu politica relaţională.
    Sunt incompatibilităţi flagrante.
    Am alte principii.

    Eu voi trăi şi după alegerile din toamnă.
    Cel puţin aşa sper :D

    RăspundețiȘtergere
  49. Citeste-l pe Son of Alerik. Are un post bun astazi.

    RăspundețiȘtergere
  50. Viq,
    Mie imi place sa vorbesc clar si transant ..Nu vreau sa ma fac avocatul nimanui si nici procuror acuzator..Vreau numai sa te intreb si desigur ca imi doresc nespus de mult sa-mi raspunzi :"ce-a fost cu blocarea accesului la platforma a lui THOR ?..Am inteles asa:Thor a intrat cu un Nick schimbat ... parerea mea este ca a fost o gluma, imtocmai ca si cea a mea cind am scris cu un Nick schimbat ..Ce era atit de grav?..E atit de important ,ce nick transmite o idee sau un argument, atita vreme cit nu era un atac la una din persoanele cunoscute ?
    Prin urmare ,eu cred ca ceea ce ati facut voi prin schimbarea parolelor ,a dus la masura radicala a lui THOR..Si nu numai ..L-ati tratat ca pe un intrus ,ca pe un infractor care face furt de identitate..L-ati ironizat,ba s-a declansat o adevarata distractie pe seama nickului "antimanipulare"..Stiu cum e cind cineva iti deturneaza un demers nevinovat si fara scopuri murdare . Asadar ,astea ar fi presupunerile mele argumentate cu privire la "revolta "lui THOR..
    Drept sa-ti spun n-am inteles ..cine a fost tolerant la intoleranta ,sau invers.?
    Alte intrebari ar fi :Ai sa reprosezi ceva nickului Stely ?..Ai simtit nevoia sa te solidarizezi cu cineva cind a fost acuzat ,injuriat pe nedrept?..Sau ,cumva ..ai "tolerat" ?si de ce ?..
    De raspunsul pe care mi-l dai pot sa trag niste concluzii : 1.daca blogul pe care l-ai construit cu refugiatii de pe M.Thor se bazeaza pe niste principii si care sunt .. sau daca incepeti un nou drum carind dupa voi metehnele livezii de portocali..
    p.s.Am sa-ti spun concluziile si scopul intrebarilor ,dupa raspunsul tau..
    hai,noapte buna ,iti urez !

    RăspundețiȘtergere
  51. Viq,
    Daca ma gandesc bine si eu am fost banata vreo 2 zile de voi pe Mount Thor.
    Si nu-mi schimbasem nikul si nici n-am folosit limbaj neadecvat.Doar postam teme despre ideologia de dreapta.
    Mi s-a explicat ca banarea a fost datorata unor probleme tehnice.N-am crezut atunci si nici acum.
    Am fost doar surprinsa !

    RăspundețiȘtergere
  52. Ciuviqă ,
    Un blog politic e un perete de WC încropit de un băsist pentru depozitarea produselor anexe asociate activităţii permanente , băşitul.
    Pentru folosirea eficientă a singurelor realizări din viaţă , materiile fecale , metoda de lucru e una singură:bleggerul , adică tu Ciuviqă în cazul de faţă , atunci cînd îl chinuie talentul , îşi înmoaie deştul arătător în 'cerneala verde-maro' din bazinul blogului şi mînjeşte peretele cu semne care fac deliciul unor gură cască de aceeaşi orientare.
    Ultimii , deşi nu beneficiază direct de miesmele îmbietoare ale blogului , aduc elogii cui trebuie , contra unei mîngăieri pe creştet din partea bleggerului.
    Nu sunt acceptate omagii decăt la adresa şefului sau a Marelui Cîrmaci.
    La intrare , pe uşa blogului , pe lîngă cei doi de zero alăturaţi , e zmîgălită deviza vechilor gănditori greci-Cine nu e cu noi e împotriva noastră!
    De cele mai multe ori , înăuntru se află al treilea zero , bleggerul , în chinurile facerii.

    RăspundețiȘtergere
  53. @ Pista,

    Cum spuneam, e bine sa fie un loc liber, in care ocazional sa intre si putin "material didactic" precum tu, spre mai buna intelegere a subnivelului general de discutie la care poata ajunge o turma creata coafata la Antene.
    O prima dovada de minima inteligenta ar fi sa inveti sa-ti scrii corect numele, fara exces de litere.
    Nu te obosi sa revii, excesul de material didactic e tot un exces.

    RăspundețiȘtergere

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru