duminică, 11 noiembrie 2012

Podul de piatra sta sa se darame


Conform prevederilor Uniunii Europene, de la 1 Ianuarie 2014 cetaenii romani si bulgari vor avea acces liber pe tot teritoriul statelor membre inclusiv in UK.
Asta inseamna acces nerestrictionat pe piata muncii pentru orice tip de slujba, wsi cam toate celelalte drepturi de care beneficiaza orice alt cetatean din respectiva parte a UE.

Actualmente accesul in UK este restrictionat pentru cetatenii romani si bulgari, avand acces doar cei care dovedesc ca au deja un job cu contract, respectiv cei pe care patronii din UK ii vor in mod special si care pot aduce ceeace pe piata britanica nu se gaseste suficient de abundent : forta de munca ieftina, inteligenta, ambitie, rezistenta ... intr-un cuvant o plus-valoare umana care sa contribuie efectiv la cresterea economica cu costuri minime.
Acestia au dreptul sa primeasca NIN (NationalInsuranceNumber) in baza caruia rezida toate celelalte drepturi, de la dreptul a fi angajat si de a primi salariu, pana la somaj, inscriere la medic de familie, asigurare sociala si cont in banca. Practic fara NIN nu existi.

De la 1 ianuarie 2014 insa UE vrea sa oblige UK sa acorde toate aceste drepturi oricarui cetatean al uricarui stat membru care ar avea chef sa vina pe insula.

Ceea ce se pare ca nu se va intampla.

Aceasta punte de legatura, acest pod pe care  romanii ar putea ajunge in UK se pare ca nu va rezista.

In primul rand puntea insasi, Uniunea Europeana, este de osubrezenie pe care nu e cazul sa odezvolt.
In am doilea rand Romania da semne tot mai clare ca e complet inconstienta de sansa fara precedent de a apartine unei comunitati la un asemenea nivel. Aspect asupra caruia nu doar ca vom reveni dar ne va si ocupa curand mai tot orizontul.
Iar in al treilea rand, ceea ce incerc sa arat azi, in timp ce Romania aluneca inapoi pe dalele de la un capat, UK da semne ca va parasi puntea pe la celalalt capat.

Autorul articolului de azi din The Sun, Trevor Kavanagh, precizeaza in final :

"Romania si Bulgaria sunt printre cele mai corupte tari din  UE iar deschiderea fontierelor echivaleaza cu o deizie a unui regim guvernamental criminal.
Odata liberalizata complet oferta la munca si drepturi de asistenta sociala, deschidem totodata larg usa unui nivel de criminalitate caruia nu ii vom putea face fata.

Acestor tari aproape le-a fost interzis accesul in UE in 2007 din cauza unei mafii pur si simplu feroce.
Li s-a acordat un timp de ragaz pentru a-si insanatosi societatile dar capacitatea lor de a pune gangsterii in spatele gratiilor a esuat lamentabil.
.......................................
Costurile pe care UK le-ar avea de platit in cazul in care cetatenii acestor tari ar beneficia de toate drepturile, nu vor fi doar slujbele si beneficiile pe care ei le-ar lua, ci mult mai mari."

Cata inconstienta putem manifesta sa nu ne gandim si noi la noi.
Cat vor fi costurile noastre, oare ?

Viq

2 comentarii:

  1. MB nu poate fi acuzata de discriminare la adresa romanilor si ulgarilor. eu consider ca filtrul britanic ar trebui aplicat in toate statele UE

    RăspundețiȘtergere
  2. Arhz !

    MB ca si oricare alta natie ce functioneaza cat de cat logic la nivel de stat, isi urmareste cu atentie propriileinterese. Interesele NATIEI !!!!

    Drept urmare "filtrul" este prevazut oarecum cu gaurile potrivite nevoilor respectivei natii.
    Nu au nevoie de hoti de buzunare, de spargatori de bancomate, falsigicatori de carduri sau de alte putori ce aplica instantaneu opentru ajutor social si in general de primitivi lenesi.

    Daca e vorba insa de oameni gata sa munceasca 24/7 pentru salariu la jumatate si concedii lipsa, atunci sita devine mai permisiva.

    Putini isi imagineaza spre exemplu ca Ilford a devenit un cartier rezidential indo-pakistanez.
    Si mai putini ar putea crede ca acolo ruleaza filme indiene fara dublaj sonor si netitrate in engleza.
    dar asta e realitatea.

    Astfel ca discriminarea pentru Ro are in subsidiar protectia societatii lor de o categorie inferioara, chestie care ar trebui sa ne dea serios de gandit.
    Asta e ideea in care am pus materialul.
    Adresantii sunt romanii nu britanicii.

    RăspundețiȘtergere

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru