duminică, 4 ianuarie 2009

* Un Secret de care stie toata lumea. Sau ar trebui.

2009 a inceput sa se numere.

In ceea ce ma priveste cred ca va insemna si ceva schimbari destul de consistente.
Prezenta mea va fi probabil mai retinuta iar subiectele mai putin politice.
Am parerea ca pentru toata lumea modul de abordare a subiecteor politice se va schimba putin.
Daca criza chiar e pe vine, atunci o parte din cei ce ne-am dat de-a dura anul trecut se vor radicaliza mai abitir si vor putea lua la scarmanat cu mare spor tot ce tine de conducerea economica, politica si sociala, careia numa' moale n-o sa-i fie.

Eu nu intentionez asta.
Pe masura ce lucrurile vor merge mai prost, va fi tot mai important sa gasim solutii de rezolvare. Solutii adevarate, concrete, punctuale, de grup, poate chiar individuale, care, cu riscul ridicolului mi se par mai realiste decat latratul la luna Parlament si Guvern.

Si pentru ca anul se anunta plin de evenimente, intentionez ca prima mea postare sa dea cadrul general al tonului pentru modul in care intentionez sa abordez ce va urma.
Va readuc in atentie un film din 2006 care a facut valuri ce inca mai leagana multe barci.
"The Secret" al Rhondei Byrne.

Pentru cei ce nu au avut pana acum rabdarea necesara sau prilejul potrivit sa stea 90 de minute concentrati la vorbele interesante (cred eu) ale protagonistilor productiei pe care v-o recomand acum, le sugerez sa-si faca timpul necesar.

Filmul "The Secret" este o productie de poveste.

Nici documentar, fiind prea romantat pentru asta, nici artistic, din prea multa seriozitate si actori lipsa.
Prea profund sa fie trecut cu vederea si prea subtire sa fie luat in serios de cei pretentiosi.

Prea lung pentru novici si mult prea scurt pentru initiati, cuvinte de efect pentru cei ce le asteapta si afirmatii exagerate pentru neincrezatori.
Nici calare nici pe jos... nici imbracat nici dezbracat...

Mie personal mi se pare putin excelent.
Prin viziunea asupra subiectului in discutie, prin chiar maniera de prezentare usor ambigua dar care reuseste sa obtina un impact important acolo unde receptivitatea are minimul necesar, facand delicat tzandari barierele dintre stiinta seaca si emotiile primare.

Maniera de prezentare imi aduce aminte de emotia cu care ma surprindeam a fi capabil sa inteleg cate ceva din tainele universului, cand Carl Sagan vorbea de gaurile negre la "Teleenciclopedia".

Reteta este de mare efect.
Se ia un subiect vital pentru viata de zi cu zi a oricui, se analizeaza interdisciplinar cu atentie, se cern datele stiintifice pana ramane esenta in nudul gol-golut si se ofera utilizatorului pe farfuria pe care o cunoaste, cu sosul umoristic si frunzele video care-l fac superatractiv.

Dupa parerea mea, Rhonda Byrne a dat lovitura.Desigur, controversele asupra modului de prezentare, dar mai cu seama asupra veridicitatii informatiei continute sunt inevitabile.

Dar succesul filmului este de necontestat.
Iar ca autoare a cartii este pare-se pe locul doi la vanzarile pe mapamond.

Personal ma situez de mai bine de doi ani, de cand am luat contact cu filmul, de partea celor ce-l apreciaza si in toate dialogurile divergente pe tema lui, am iesit intreg si nesifonat.
Pana acum !

Asta poate si pentru ca nu am avut "placerea" sa port discutii cu persoane a caror parere suna cam asa :
"...Rhonda Byrne are în spate o pleiadă de înaintaşi care au cunoscut Secretul, şi de la care s-a inspirat, dar cei care au avut un rol vital în realizarea cărţii şi filmului sunt Jerry şi Esther Hicks. Aceştia sunt consideraţi specialişti în legea atracţiei, au scris numeroase cărţi şi călătoresc peste tot în lume spre a prezenta descoperirile lor „epocale.”
.....................................................
Aceşti demoni pun la cale o maşinaţie monstruoasă, pe care nu o vor putea combate nici cei mai renumiţi teologi, filosofi sau oameni de ştiinţă, deoarece este bazată pe realităţi cosmice de necombătut, susţinută de principii reale exprimate de Hristos, şi, mai mult decât toate, reprezintă visul şi speranţa omenirii încă de la căderea în păcat. Cu adevărat diavolul doreşte să aşeze împărăţia lui Dumnezeu pe pământ, de pe al cărei tron să domnească în linişte şi fără ameninţările adevărului expus de urmaşii lui Hristos...
....................................................
Unii îşi imaginează că aici nu este vorba decât de un fel de marketing mai exotic, dar aceştia nu ştiu cu cine au de-a face. Diavolul poate, şi chiar oferă închinătorilor lui lucrurile acestei lumi, deoarece ele chiar sunt ale lui, create sub administraţia lui şi aflate sub controlul lui. Metoda chiar dă rezultate, iar omenirea este fascinată de puterea Secretului. Este probabil cea mai stranie şi eficientă interfaţă dintre lumea văzută şi cea nevăzută din toată istoria civilizaţiei umane, o halucinantă înfrăţire a demonilor şi oamenilor pentru binele comun."
Asta spune un anume Gili Cârstea, AICI.
Nu asa ca-i dragut ?
Pe de alta parte, dinspre "comunitatea stiintifica" vin vorbe ca acestea :
"....nu apare in revistele „Science“ sau „Nature“. Asa ca Secretul se dovedeste a fi o minciuna. Propulsat de entuziasmul debordant al lui Oprah Winfrey si de o campanie publicitara inteligenta..
.........................
...a format un juriu compus din 24 de profesori contemporani: guru autodidacti si metafizicieni, cativa MBA, un expert fengshui si doi specialisti in fizica cuantica, care nu au fost informati cu privire la teoriile ei inainte de filmari. Poftim: o aparenta de acuratete stiintifica.
............................
Ne putem intreba cat timp i-a luat lui Oprah sa se hotarasca inainte de a accepta sa promoveze aceasta flecareala fara sens. De asemenea, mai este si o parte urata: daca ai un accident sau daca te imbolnavesti, e vina ta. "
Acestea sunt afirmate "stiintific" de Mary Carmichael si Benjamin Radford intr-un articol preluat AICI de "Psihologia Azi".

Am mentionat aceste vorbe si ca o atentionare asupra posibilitatii ca unele concepte religioase sa nu permita acceptarea informatiilor din materialul in discutie si asupra celeilalte extreme, a stiintei ca forma de religie moderna dar cu aceeasi primitiva intoleranta.
Doar cei carora creatia se adreseaza, par a fi de alta parere, atata vreme cat Secretul este printre cele mai bune best-seller-uri si s-a vandut in aproape 2 milioane de copii.

Despre ce vorbim ?

"The Secret" de Rhonda Byrne, a iesit pe piata sub forma de film, pe care vi-l recomand, carte, si caseta audio.

Se incadreaza in categoria lucrarilor destinate motivatiei la nivel oarecum general dar cu aplicabilitate destul de concreta pentru actiuni punctuale.
Beneficiaza de aportul unei pleiade de nume cu rezonanta si cu specializari relativ diverse, unele ce provoaca marirea semnificativa a pupilelor si ridicarea intrebatoare a sprancenei stangi :
* John Assaraf, om de afaceri
* Michael Beckwith, vizionar
* Lee Brower, profesor
* Jack Canfield, autor
* John Demartini, filozof
* Marie Diamond, consultant Feng-Shui
* Mike Dooley, scriitor
* Bob Doyle, autor
* Hale Dwoskin, autor
* John Gray, psiholog
* John Hagelin, fizician
* Bill Harris, terapeut
* Ben Johnson, fizician
* Loral Langemeier, strateg financiar
* Lisa Nichols, autor
* Bob Proctor, filozof
* James Arthur Ray, filozof
* David Schrimer, trainer in investitii
* Marci Smirnoff, autor
* Joe Vitale, metafizician
* Dennis Waitley, psiholog
* Fred Alan Wolf, fizician
Unii din cei mentionati au "beneficiat" si de scandaluri intens mediatizate, ceea ce insa, dupa parerea mea, nu scade cu nimic semnificatia mesajului pe care incearca sa-l transmita in film.
Nu intru in amanunte acum privind subiectul filmului, exceptand desigur pozitia mea generala afirmata deja, asa cum mi s-a parut corect.
Pentru ca trebuie mai intai sa fie persoane care sa stie la ce ma refer si sa aibe si dorinta de a afla mai mult sau a discuta pe tema.
Deci astept feed-back.
Va ofer pe "Civiq Tv" spotul oficial al filmului, de fapt primele 20', postat pe "You Tube" asupra caruia am intervenit cu traducerea in limba romana. Sper ca nu se supara nimeni pentru atata lucru.

Cine doreste mai mult sa ma contacteze pe mail civiqq@gmail.com
.

8 comentarii:

  1. Am vazut spotul. Da, am mai auzit de teoria asta, e vorba de gindirea pozitiva. Dupa vizionarea spotului as spune ca e vorba de Legea Obsesiei, nu a Atractiei.
    Nu neg teoria gindirii pozitive, desi nu stiu daca am experimentat-o vreodata personal. Poate am facut-o inconstient.
    Pt a ma lamuri mai bine, o sa citesc cartea.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Legea Obsesiei" !!!
    :) :) :)
    Interesant.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da , interesant ce am vazut .
    Si pare simplu de aplicat "secretul" pt a avea tot ce-ti doresti.
    Dar nu degeaba se spune ca :
    "Dumnezeu l-a facut pe om din lut si l-a lasat sa se framante singur ."
    Luminita.

    RăspundețiȘtergere
  4. Luminita,

    D'asta l-am si pus. Ca merita interesul.
    Si nu degeaba am dat adresa aia de mail.
    Am cartea si filmul intreg dar nu le pot pune aici.

    RăspundețiȘtergere
  5. interesant....dar pentru cei creduli,e greu sa fii sarac sa visezi mereu k peste noapte ai putea fii bogat...cum? k asta am visa toti

    RăspundețiȘtergere
  6. la inceput cand am vizionat filmul credeam in acesta....acum nu stiu ce sa mai cred,probabil te ajuta sa inebunesti din dorinta de a avea acel lucru si cred k niciodata nu il vei avea.INTERESANT FILM TE AJUTA SA VISEZI FRUMOS SEARA SI DOAR LA ASTA SA TE GANDESTI

    RăspundețiȘtergere
  7. buna!am descoperit si eu secretul acum o luna si ma fascineaza lucrul asta si cred in el. imi doresc mult sa-mi schimb viata dar numai cand vad filmul sau citesc cartea apoi decad iar in realitatea asta. si iar si iar. cum pot sa ma schimb complet la nivelul gandurilor?
    doresc sa vb cu cineva despre asta. multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  8. cred ca nai inteles nimic colega mai citeste odata si ai sa vezi ca in spatele acestor lucruri sunt cei mai de votati spiritisti ai diavolului iar tu vrei sa vorbesti cu cineva.....cel mai bine uitate in matei 24 tot capitolul si apoi o sa ti se ricice parul in cap cind vei vedea pe bune cu cine vrei sa intri in contact aste nu sunt filme prietene e puterea de monilor cu adevarat gimibv coment

    RăspundețiȘtergere

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru