joi, 22 ianuarie 2009

* Nu lasa pe maine ce poti face azi. Lasa pe poimaine ca poate nu mai trebuie.

Am dat peste nişte articole despre fuziunea unor mărci auto ce mi-au legănat visele copilăriei.
Fuziuni asemeni îmbrăţişării grupurilor de paraşutişti ce au sărit din avion cu disperare în loc de curaj şi rucsace în loc de paraşute.
Acu se rotesc diafan într-o ultimă şi sublimă plutire, înainte de terciul final.

Copil fiind ...nu prin păduri umblam.
Ca n-aveam pomi în zonă.
Aveam blocuri.
Pomii ereau decantaţi şi frământaţi în măruntaiele pământului să facă petrol dintr-înşii.
Pe vemea aia visam să am maşină.
Vremile-au trecut, zi după zi, şi omenirea începe să afle ce stă-n spatele zicerii :"ai grija ce-ţi doreşti că s-ar putea să ţi se-mplinească".
În curând "a-ţi cumpăra maşină" va fi probabil echivalent cu a-ţi cumpăra ştreang.

Nu mai e nici un secret că petrolul nostru cel de toate zilele s-a dus odată cu respectivele zile.

Bineînţeles că media noastră se dovedeşte încă o dată complet aiuristică, preluând prosteşte o denumire generică care mie mi se pare falsă : "Criza finaciară" :



..de parcă lipsa cu care începem să ne confruntăm după ce am consumat cu o naivă iresponsabilitate într-o sută de ani ce a dospit pământul într-o sută de milioane, este de .... bani !!!
Banii cresc în pom.
Izvorăsc din pământ şi iaca, seacă izvoru' !
Evident că aspectul financiar este doar urmarea, unul din efectele adevaratei crize, care, după mine, nici n-a început încă cu adevărat.

Netul urla de ani buni de la Hubbert cetire, cu un cor impresionant de voci mixte, de universitari amestecaţi cu nebuni şocaţi, cu specialişti în domeniul petrolier şi cu guru sectanţi, cu psihologi şi semianalfabeţi, d'a valma, că se termină petrolul !
Daţi pe Google un "Search" la "Pick Oil" şi ştergeţi-o repede din încăpere că ce iese d'acolo vă ia aerul.
Articolul ăsta sau ăsta au trecut destul de neobservate la vremea lor, din motive atat politice cât şi de tot râsul, comparativ cu importanţa informaţiei.
Petrolul evident că se termină. Dat fiind că nefiind, nu mai este.
Şi dacă se termină o sa fie nasol că n-avem încă nici un înlocuitor pe măsură.
Şi asta pare pe bune.
Şi dac nu avem înlocuitor, criza va muşca adânc din toate sectoarele economice, procentual ,din toate ţările industrializate, dar va afecta pe toate planurile vieţii economice şi sociale cam pe toată lumea.
Dacă nu eşti destul de speriat încât să-ţi astupi urechile şi să pretinzi că ce este nu există, iar ceea ce se termină este din belşug, te uiţi mai atent, raţionezi rece şi te întrebi ce ar fi de facut !

Probabil că sunt multe care nu numai că se pot face, ci chiar trebuie facute.
Cât mai repede, mai ferm şi mai profund.
Chestia cu sursele alternative, retehnologizări....şamd este un cu totul alt subiect, ce nu-l am în vedere aici.
Ceea ce am în vedere acum este un prim pas vital la nivelul unei societăţi de oameni posesori de cap.
Şi cu ceva într-ânsul.
Şi mă gândesc la nevoia imperioasă de conştientizare a populaţiei asupra dimensiunilor şi profunzimii problemei cu care avem de-a face.
De importanţa înţelegerii de fiecare individ a câtorva elemente :
- treaba-i nasoală; foarte nasoală;
- se poate trece peste ea; chiar se poate;
- pentru a trece trebuie făcut ceva efectiv; chiar de noi, fir'ear al dracu';
- acest "ceva" trebuie făcut ... ieri !
Daca "ieri" s-a dus, să facem azi urgent, cu activitate suplimentară pentru recuperarea întârzierii, dar în nici un caz "mâine".
Asta dacă vrem să mai existe şi "poimâine".

În trebuşoara asta desigur că un rol important îl pot avea polititcienii.
Dar din câte înţeleg eu acum, ei sunt destul de aiuriţi să n-o facă.

Guvernul Boc, ca orice alt guvern probabil (excluzând nemernicii ia care si-şau bătut joc ultimii 3 ani - ăla a fost o adunatură de tâlhari, nu guvern) va căuta să netezească cât de mult posibil lipsurile ce vor urma pentru a nu pierde situaţia socială de sub control.
Opoziţia în schimb, va proceda aproape sigur la o nesimţire previzibilă : guvernanţii-s vinovaţi de criză. De scăderea leului, închiderea unităţilor productive şi, inevitabil, de creşterea preţului petrolului.

În plus, politicienii români (ca specie subumană într-o măsură destul de importană), sunt complet duşi cu sorcova când e vorba de lucruri concret-palpabile precum cel in discuţie, aşa cum dovedeşte unul celebru :
"...în joc mai sunt şi alte cauze - de exemplu, încălzirea globală ..."
..da,da, da....chiar aşa zice , nu glumesc !!!
"...soluţii punctuale se pot gasi...În SUA, spre exemplu, senatorii americani din comisia juridică i-au luat serios la întrebări pe directorii companiilor petroliere cu privire la creşterea preţului..."
....şi asta e pe bune scris de el. Adică nu conteaza cât petrol e, dacă scade preţul, s-a rezolvat după mintea lui !

Astea le spune Adrian Nastase AICI, punând desigur în final punctul pe Y :
"Vă reamintesc, la noi, cele două unităţi de la Cernavodă, au fost realizate, în principal, în perioada guvernărilor de stânga ..." Pam-Pam !

Păi, să fiu iertat, dar când un personaj care a condus cea mai importantă institutţe executivă a ţării, îmi serveşte asemenea elucubraţii, fie el este un idiot, fie mă consideră pe mine unul.

Deci în ceea ce priveşte politicienii, eu nu prea am speranţe.

Mai este însă o forţă. Şi poate cea mai importantă : media !
Este cea care aduce la cunoştinţă direct omului de rând informaţia, cea care ştie, poate, şi are obligaţia să facă cercetări, interviuri cu persoane serioase, în cunoştinţă de cauză, popularizarea problemelor dar şi a soluţiilor pentru ele.
Media are în propietate mijloacele şi capacităţile necesare pentru a afla, a selecta, analiza, prezenta şi a explica ce mama dracu' se petrece cu societatea noastră, cu cea a altora, cu cea a întregii omeniri şi relaţia ei cu resursele astea.
Ştie să se adreseze membrilor societăţii astfel încât sa le trezeasca interesul, emoţiile, intelectul, să pună subiectele în discuţie şi să formeze curente de opinie.
Nonpolitice şi prosociale.

Ceea ce văd până acum în media sunt fie specialişti ce se referă la o nişă de rezistenţi la plictiseală, cum e The Money Channel, (absolut necesar, pe care vi-l recomand, dar insuficient) fie o categorie de urechişti ce redau destul de strâmb ce oricum nu înţeleg nici ei, fie o adunătură de măscărici idioţi care fac "Caragiale24/7" nonstop şi transfrontalier.

Nu mă opresc la articolul ăsta aproape ridicol din Cotidianul, care nu se justifică raţional decât drept şopârlă a producatorilor auto. Asemenea poziţii sunt destul de rare şi persoanele serioase se feresc să apară pe acolo şi să devina ţinta ironiilor.

Merită în schimb citit articolul ăsta din "22".

Dar cel mai ascuţit vârf media, cel de sticlă, rămâne mut, surd şi orb la adevăratele nevoi sociale. Oferă cu prisosinţă cele mai mari bazaconii pe care mi-a fost dat să le văd de când ma stiu privind la tv, de la aruncat pahare cu apă-n moacă, până la aruncat moderatorii-n tomberoane.

Inevitabil, va veni şi timpul în care prima pagină va conţine ceea ce ne interesează.
Dar dacă va fi după momentul în care se putea face ceva, după ce s-a ieşit cu bâta-n stradă şi s-au spart capete prosteşte, după ce explicarea situaţiei este inutilă, şi pentru că nu mai produce nici o soluţie dar şi pentru că nu mai are nici măcar cine s-o cetească...

...dacă abia atunci media română o să facă ceva constructiv pentru poporul ăsta amărât, de ce s-o mai facă ?

Eu zic ca nu-i bine sa laşi pe mâne ce poţi face azi !
Şi în nici un caz pe poimâine.

Dacă nu avem ocazia să înţelegem, să găsim solutii şi să le aplicăm, atunci relaţia leu-restul lumii va continua cum a început acum.
Pentru că restul lumii nu stă, cum stăm noi !

Ce ziceţi de un 6,7-7,3 lei/euro încă din anul 2009 ?
.

2 comentarii:

  1. Coşmarrrr! O să rămînă banca săraca fără ratele mele. Din păcate legea firii noastre e împotriva raţiunii noastre. Adică e mai tare şi nu va reacţiona decît cînd lama scrîşneşte pe os. Aia-i taman poimîine.

    RăspundețiȘtergere
  2. parerea mea ca cetatean al acestei colonii pot spune ca tot FSN trebuie inpuscat;au spus ca vadim ne baga in razboi numai ca sa nul votam lau inlaturat ei ca le strica hotile cum se numeste aceste hoti genocid la adresa poporului romin.

    RăspundețiȘtergere

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru