joi, 2 octombrie 2008

* Cine ma mai manipuleaza ? "ACUM" ?

In orice situatie in care exista o relatie intre cel putin doua persoane, exista un potential de opinii contradictorii.
Nu sunt putine cazurile cand nu e obligatoriu nici macar sa fie doua.

Respectivele opinii se pot corela astfel incat sa gaseasca un numitor comun sau dimpotriva pot duce la conflicte. Pe acest drum avem o autostopista permanenta : don'soara Manipularea.
Si nu de putine ori este luata.
In seama si in trotineta deopotriva.

Un aspect vreau sa precizez de la bun inceput : ceea ce inteleg prin "manipulare" este folosirea celor vizati drept simple unelte in interesul exclusiv al manipulatorului. Conotatia este strict negativa, nu consider viabile variantele "pozitive" in care cel manipulat ar avea si el un beneficiu.

Deci cum se mai joaca "profesionistii" media cu mintile noastre ?
Pai daca am sti, atunci nu s-ar mai putea juca, nu ?
Logic.
Si de buna seama, nici profesionisti n-ar putea fi.
Prin urmare nu am pretentia ca "m-am prins" de cutare sau cutare jmekerie.

Pot insa sa ma uit cu mai multa atentie, sa scormonesc un pic in gramada lor de gunoi, poate am noroc sa ghicesc ici-colo unele magarii de gen, care's mai evidente. Pot sa-mi pun intrebari si sa pun sub semnul indoielii unele incercari mai putin profesionale.

Prin asta, macar sa-i determin pe autori sa ma minta pe alt palier :)))))
Sa mai puna si ei mana pa carte si sa dezvolte "arta manipularii" pe standarde superioare ;)

Azi atentia mi-a fost atrasa de o persoana ce se pretinde a fi Petru Clej, Redactor sef, Revista "Acum", intr-un comentariu la vorbele pretins superficiale puse de Thor cu o zi in urma pe blogul propriu.

Habar n-am daca autorul comentariilor este in realitate cel ce pretinde a fi, dar nu are importanta pentru subiectul despre care vreau sa vorbesc. In treacat fie spus, poate fi, tinand seama de faptul ca opinia domniei sale este in perfecta rezonanta cu ceea ce se sustine in portalul cu pricina.

Despre ce este vorba de fapt ?
Un "divort" destul de suparat daca judecam dupa aparente, in familia de disidenti de sub sigla (foarte importanta, bag sama) "Romania Libera".
Nu intru in amanunte, puteti ceti pe indelete daca aveti curiozitatea, AICI

Esential pentru aspectul ce ne intereseaza este pretentia domnului Stefan Niculescu-Maier, ca vizitatorii site-ului domniilor lor sa considere ca acesta NU are nici o legatura cu "Romania Libera" !!!!

Articolul mentionat mai sus explica cu lux de amanunte cum o parte din "familie" a fost frustrata de drepturi legitime (nu ma intereseaza asta), dar a reusit sa pastreze denumirea originala a portalului "..cu aceeasi adresa unde a putut fi citita timp de sapte ani editia online a ziarului "Romania Libera", editata de societatea "R" s.a. din Romania.."

Pana aici lucrurile par sa aibe o logica.

La divort ca la divort.
Daca numele conteaza atat de mult, atunci e dreptul lor sa se bata pentru a-l pastra. Si daca reusesc, brava.
Ciudatenia vine imediat dupa virgula : "...el (portalul, de !) NU are nici o legatura cu aceste entitati..".
Pai sa ne lamurim !!!!

Daca vrei sa nu aibe NICI O LEGATURA, atunci de ce vrei sa te identifici cu el ????
As zice ca varianta urmarita de fapt este ca actuala "Romania Libera" sa se ceara afara, sa se autodesfiinteze, si sa ramana portalul cu revista "Acum" drept unic mostenitor al intregii istorii. Dar nu zic pentru ca nu ma intereseaza aspectul.
Intrebarea pe care mi-o pun este : prin ceea ce FACE portalul ilustreaza ceea ce pretinde ca face ?
Dupa parerea mea, nu.
Declarativ, spune ca NU are nici o legatura. Faptic spune invers.
Nu ma voi referi la comentariile pretinsului domn Clej ci strict la imaginea portalului cu pricina. Il puteti degusta pe indelete : http://www.romanialibera.com/main.php si arata precum vedeti acolo.

Sus stanga, "Romania, Libera in viitor", cu fonturi vizibil marcante si cu animatie care are rolul evident de a atrage atentia. De observat cuvantul "Libera", scris cu majuscula dupa virgula, gaselnita ce nu poate avea alt sens decat de a sugera identificarea cu denumirea incriminata. Adresa site-ului, altminteri prezenta si in motorul de cautare din dreapta sus, nu lasa urma de indoiala ca se doreste cu ardoare insusirea respectivului nume.
Denumirea publicatiei, in schimb, este cel putin greu de evaluat ca atare. "Acum" pare mai degraba un titlu de articol, un indemn la o reclama gazduita, sau pur si simplu un anunt.

Pe scurt, eu zic ca se actioneaza la :
- obisnuintele aproape reflexe ale utilizatorilor de net (adresa site-ului e numele publicatiei) ;
- impactul major al imaginii in detrimentul mesajului scris.

Asa cum am mai spus cu alta ocazie, atunci cand intre ceea ce receptam prin canalul video contravine cu cele ce vin pe alte cai, creierul alege ce vede, considerand aceasta cu valoare de adevar superioara si sterge ce contravine logic cu respectiva informatie.

In concluzie, am parerea ca intre ceea ce declarativ se sustine in interior si ceea ce se transmite de fapt prin aspectul afisat, este o contradictie flagranta iar adevaratul mesaj ce se vrea comunicat este : "Noi SUNTEM Romania Libera" si nu invers.

"Consider ca am dreptul moral de a folosi numele romanialibera.com pentru a realiza un portal internet.." spune domnul Stefan Niculescu-Maier. Nu ma intereseaza. Probabil ca are dreptate.

Dar daca pretinde ca nu are nici o legatura in timp ce actional demonstreaza ca are, ma intereseaza.
Inseamna ca vrea sa ma faca sa cred altceva decat ce pretinde declarativ, folosind mijloace colaterale.

"Ceea ce faci e atat de zgomotos incat nu aud ce spui ca faci !"
Pentru ca nici nu trebuie sa aud.

26 de comentarii:

  1. Mie mi se pare o măgărie ce fac tipii acolo. Chiar eu am ajuns de cîteva ori din eroare pe site şi abia după ce am verificat cu mare atenţie link-urile mi-am dat seama că nu sînt pe adresa pe care intenţionam să fiu. Poţi foarte uşor greşi. Dacă însă luăm datele astea împreună cu îndemnurile repetate ale domnului Petru Clej de a vizita şi citi de-acolo ne vine uşor să credem că, de fapt, se bazează pe această confuzie pentru a-şi spori vizibilitatea proprie şi poate a ideilor. Tehnica manipulării este documentată pe internet şi se numeşte phissing.

    RăspundețiȘtergere
  2. Filadel

    "Pescuiala", ha ? :))))
    Stiam de "picioru'n usa" de "usa'n nas"...samd, da' de "phissing" no.

    Chestia este mai mult decat jenanta. Copilareasca. Da' ca pentru copii cu dizabilitati ca te si enerveaza un pic.
    Minte-ma da fa-o dracu mai elevat macar.
    Mie mi-aduce de "marcile" "Sunny"..."Futachi" :)

    RăspundețiȘtergere
  3. chestia e mai complicata decit pare. cu domnul maier am avut ceva legaturi mai de mult care pe parcurs s-au deteriorat si cam ne-am pizduit reciproc. recunosc ca nu mor dupa compromisuri si imi cam apar parerile. peste ceva vreme am scris un articol despre site-ul romaniei libere care era, pe acea vreme, usor jenant si era facut de firma lu domn maier. dupa mirlaniile adminului a venit si un mesaj de la domnul maier (ciudat destin) de o ipsosenie fara precedent si de unde tragea concluzia ca am ce am cu el. ma rog. cam asa e si stiu cum e sa tii cu dintii de ceva care crezi ca-ti apartine. de ce? de unde? nu stiu. ma mira doar ca un ins care a fost pe la puscarie cu uncu si bacanu a ajuns in halul asta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Va salut, domniile voastre, critici. Daca sunt intrebari, ma puteti intreba direct. Stiti cine sunt, reciproca nefiind adevarata. In paranteza fie spus, nu-mi amintesc sa fi injurat pe nimeni si cu atat mai putin un anume "uhitto".
    Va respect dreptul la opinie si, daca ar fi posibil, v-as trimite si un screenshot dupa noul design al paginii care va evita confuziile. Lucram inca la el. Sugestia mea este insa sa evitati miortzaiala asta de Muppets si sa puneti problemele direct si cui poate face ceva, OK?

    Succes,
    Stefan N. Maier

    RăspundețiȘtergere
  5. Stefan N. Maier

    Contrasalut domniei dvs. anticritic.
    Personal n-am intrebari pentru domnia voastra, nu stiu cine sunteti, asemeni reciprocei.
    Din motivul simplu ca deocamdata nu ma intereseaza.

    Dan se pare ca stie, il gasiti acasa la dumnealui, cum urcati scarita, ultimul la RomanianHotBlogs (pune literele mai apasat dar mai domol), scrie pe usa : "Uhitto"

    Si noi ne respecam dreptul la opinie, ocazie cu care rezonam un pic. Personal mi se pare inspirata ideea sa intrati in normal cu ce aveti p'acolo, din motivul ce reiese de mai sus.

    Nu va autoflagelatzi zgaindu-va la miortzaiala noastra. Nu va place mereti acasa. Iar problemele nu sunt ale noastre, prin urmare n-avem ce pune.

    Mersic pentru urare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Raman cu nedumerirea in legatura cu Dan Iancu - oare cand am avut ocazia sa-l cunosc? Poate semna si atunci cu un pseudonim de care nu-mi amintesc?

    In fine, nu vreau sa va deranjez. Realizez ca va aflati intr-o zona de confort autosuficient. Stiti unde sa ma gasiti ca sa ma injurati, daca asta va face placere.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ștefan, sunt niște lași anonimi, cărora le e teamă și de propria umbră. Poate îi întrebi ce făceau pe vremea când tu erai condamnat la moarte de regimul Ceaușescu, că am văzut că nemernicii s-au legat șu de asta.

    RăspundețiȘtergere
  8. cam multa patima...
    petru clej sugereaza ca pe vremea lui ceasca eram poate securisti, activisti de partid, membri de partid sau alte jigodenii din astea...


    domnule clej, chiar daca poate din simpla modestie preferam doar anonimatul- se pare ca nu credeti in aceasta varianta -

    sa stiti, ca nu am fost favorizati ai regimului ceasca - din contra!


    doar atit am vrut sa va spun!

    RăspundețiȘtergere
  9. Domnule skorpion,
    Interventia dv. contine atatea inexactitati, prejudecati si rautati incat, prins de reflectia ecourilor via e-mail, nu ma pot abtine sa nu va raspund, chiar daca neinvitat.

    Pentru Clej nu sugereaza nimic, el afirma ca e vorba de lasitate anonima. Pentru a fi las anonim nu trebuia sa fi avut nici una dintre caracteristicile enumerate de dv. Dar de ce sa nu-l tocam marunt si pe Clej?

    Apoi, nu toti membrii de partid au fost jigodenii. Este o opinie extremista care in fapt acopera vinovatia membrilor de partid care au activat impotriva intereselor poporului roman, in bloc si pana la nivel de vecin sau ruda.

    Personal nu cred in anonimatul din modestie. Poate sa fie o regula pe aici, ca sa puteti spune orice va trece prin cap, intre voi, inclusiv sa scuipati pe cine trebuie si pe cine nu trebuie de undeva de la etaj si apoi sa va retrageti capul frumusel in apartamentul de unde ati scuipat. Insa modestia autentica vine cu o doza de responsabilitate, iar responsabilitate fara identitate nu exista.

    In fine, nu are importanta daca ati fost sau nu favorizati ai regimului Ceausescu. Si nici eu nu vreau sa par mai important decat altcineva - chiar nu sunt, si bine ca nu sunt. Insa pana una-alta in Muzeul Presei la Washington se afla un singur exponat romanesc, in sectiunea in care se afla si un mic memorial Daniel Pearl si fotografiile unor zeci de jurnalisti care si-au dat viata pentru o cauza, cum in mod normal trebuia sa ni se intample si noua. Explicatia la acel exponat este semnata de mine pentru ca am lucrat la realizarea lui pe vremea cand a-l avea si utiliza (este vorba de o presa artizanala) putea costa viata. Lipsa mea de modestie prin acea semnatura v-ar putea servi si dv. Sa nu lasati cumva sa se intample asa ceva!

    RăspundețiȘtergere
  10. Domnule Maier,

    Observ ca pana la un punct, avem un palier comun de bun simt pe care ne putem auzi.
    Macar atat.
    In alte compartimente parerile noastre difera. Cred ca in cea ce priveste identitatea spre exemplu, eu privesc aspectul sub alt unghi.
    Din punctul meu de vedere omul e cel rezultat din ceea ce face nu din cum il cheama.
    Ba as merge un pic mai departe si as spune ca adevaratul caracter este cel afisat atunci cand nu ai restrictii exterioare. Iar pastrarea impresiei, a unei pozitii sociale obtinute anterior sub umbrela careia actiunile prezente sa fie catalogate la un anumit nivel, a unei etichete aurite care de fapt nu spune alt decat : "Bah ! Tu stii cine sunt io ?", pentru mine bate usor spre un ego excesiv. Pana la aroganta stearpa nu mai e decat un pas.

    Dvs. nu credeti in anonimatul din modestie.
    Eu cred ca modestia este o gafa psihoemotionala, dar mai mult decat asta, nu cred in etichete.
    Habar n-am ce nume are Skorpion ca persoana fizica dar stiu cine e dincolo de literele de pe CI, de diplome sau functii profesionale.
    Daca acolo a performat, foarte bine.
    Pentru mine e cel ce reiese prin ideile lui, modul in care le comunica, maniera de relationare....
    Si chiar nu ma intereseaza toate amanuntele celelalte.

    Una din istorioarele haiaose din sufrageria asta a fost postarea unui coment sub identitatea (asumata :) de "Traian b.", chinuit prin proxi asiatic. Individul cred ca nici acum nu a inteles ca imbracandu-se in blana de oaie, ceea ce arata de fapt este mizeria de e dedesupt.

    Pe scurt, senzatia de libertate completa este cea care arata omul din interior. Dincolo de zabrele, borfasii nu violeaza babe, nu fura din magazine si nu talharesc trecatorii pe inserat.
    Dar asta nu pentru ca n-ar face-o !

    Iar in ceea ce priveste aprecierile fata de Skorpion si fata de Petru Clej, nu folositi acelasi cantar.
    Pot intelege asta. Probabil ca sunteti om ;)

    Ceea ce nu inseamna insa ca adresari de tipul "domnule Clej" "..se pare ca nu credeti.." pe care Skorpion le-a adresat persoanei care-l face nemernic, sunt justificate.
    Nu sunt.

    RăspundețiȘtergere
  11. Petru Clej

    Omule, pricepe ca pe internet are loc un proces de diluare a personalitatii declarative in detrimentul capacitatilor reale si a unor trasaturi de caracter ilustrate prin actul propriu-zis.

    Numele-ti nu mi-e complet necunoscut. L-am mai intalnit accidental in contexte care-l favorizau. Pana acum.
    Una e ce-ti povestesc altii si alt ce experimentezi pe propria-ti epiderma.

    Din punctul meu de vedere nu vad de ce lipsa curajului de a te aseza la aceeasi linie de start ca si ceilalti din jur nu ar fi o forma de lasitate.
    Faptul ca ai un istoric iti da doua ture avans ?

    Dupa felul in care te comporti aici pentru mine numele asta deja inseamna altceva. Cu ani in urma tu te-ai razvratit probabil impotriva regimului, ai fost poate in pericol fizic... samd, in timp ce eu purtam cravata de pionier, si ulterior m-am trezit membru de partid.
    Daca ai impresia insa ca asta iti da dreptul sa vii netam-nesam la mine-n sufragerie sa te urci cu bocancii pa masa si sa faci pisu pa ceilalti meseni, cred ca te inseli.
    Si daca ma vii aici sa ma faci nemernic, te-azvarl afara ca pe un gunoi, precum meriti.
    Pune-ti frustrarile la tine pana nu mai ai loc de ele.

    PS.
    Si daca saptamana viitoare voi auzi vorba romaneasca pe "Millenium", poate ar fi mai bine sa ma intorc cu spatele.

    RăspundețiȘtergere
  12. pentru dl.Maier:

    "Interventia dv. contine atatea inexactitati, prejudecati si rautati incat..."

    a. care sint inexactitatile, prejudecatile si rautatile spuse de mine?????????? ati citit cumva alt text? zau, ca nu inteleg la ce va referiti!


    b. niciodata nu am scuipat pe nimeni nici la propriu, nici la figurat. Doar in toaleta sau batista cind mi-a fost extrasa vreo masea.

    c. si ca sa va lamuriti ca vorbiti despre alt skorpion :), daca aveti timp, parcurgeti doar diversele mele postari de pe blogul dlui Patrasconiu sau mai demult de la Cotidianul.Nu am insultat pe nimeni, desi eu am fost insultat, inclusiv de dl.Clej numai pentru ca gindesc ALTFEL.
    :)


    d. traiti intr-o alta realitate si aici chiar nu am cum sa va ajut!

    alles Gute!

    RăspundețiȘtergere
  13. danke, Viq

    si alles Gute si tie!


    p.s. mie nu-mi plac pamfletele....mistocarelile...bascalia...


    nu le pot gusta, cred ca imi lipseste simtul umorului de sorginte latina.

    :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Voi raspunde la toate remarcile, avand luxul asincronicitatii:

    Viq
    Pentru mine anonimatul reprezinta un efort suplimentar de mascare a identitatii. Mi-e mult mai simplu sa semnez cu numele meu decat sa-mi creez un pseudonim, si asta nu pentru ca numele meu ar reprezenta ceva - am pus precizarea in mesajul meu, ca sa nu existe dubii. Ci pentru ca nu am nevoie de o masca pentru a exercita aceleasi judecati sau fapte pe care le exercit neavand una. Sper ca intelegeti logica "efortului minim" pe care o aplic si care cred ca este sanatoasa. Ori pot sa spun ceva care se asociaza cu numele meu, ori ma abtin si ma mai gandesc. Singura data cand NU am semnat a fost in ziarul anticeausist care avea sa-mi schimbe atat de mult destinul, dar pe vremea aceea aveam de gand sa scriu si intr-un al doilea, asa ca e de inteles de ce n-am facut-o.
    Pe scurt, sunt la fel de adevarat si daca se stie cine sunt.
    Vedeti insa, anonimatul devine o masca utila celor care una au fost "inainte" si alta "dupa", in cazul in care nu s-au dezis public de ceea ce au fost "inainte". Aceasta problema o pune Clej, si nu intamplator. Si chiar daca nu ati fost "ceva" inainte, poate exista banuiala, datorata anonimizarii, ca acesta si este cazul. In ce ma priveste, am o singura personalitate.
    In fine, a te lega de trecutul unui om pe care nu-l cunosti nu ar fi o nemernicie daca ar fi sustinuta de argumente. Modul cum altcineva pune problema in secventa aceasta de interventii insa, l-am comparat pe buna dreptate cu un scuipat anonim de la etaj.

    skorpion
    Fiind inginer, voi fi si succint:
    "petru clej sugereaza ca pe vremea lui ceasca eram poate securisti, activisti de partid, membri de partid sau alte jigodenii din astea..." = inexactitate;
    membri de partid sau alte jigodenii din astea...=rautate;
    din simpla modestie preferam doar anonimatul=prejudecata;
    Toate intr-un text atat de scurt!
    E drept, daca as fi vrut sa fiu exact pana la capat, nu as fi folosit pluralul - desi daca ma straduiesc sa contextualizez, mai pot gasi exemple, in acelasi text.

    Apreciez mult o conversatie cu persoane care gandesc ALTFEL deoarece am mereu de invatat. De asemenea, din perspectiva mea avem dusmani comuni mult prea semnificativi ca sa ne scuipam sau ciupim unii pe altii, si m-as fi bucurat ca viq sa fi facut o analiza mai atenta a ceea ce este ACUM si cum evolueaza decat sa fi remarcat, frivol, doar asa-zisul aspect manipulativ. In fundul sufletului tau viq, chiar asta crezi ca e scopul meu sau al nostru? Crezi sincer si 100% in ceea ce ai scris acolo?

    RăspundețiȘtergere
  15. Stefan N.Maier

    AM spus, si daca n'am spus-o, o repet :) : nu am luat nici in analiza nici in deridere, nici critic nici laudativ nici sub orice alta forma continutul revistei "Acum".
    M-am referit strict la neconcordanta flagranta mentionata, aspect asupra caruia ma indoiesc ca mi-as schimba parerea.
    Aspectul manipulativ consta in faptul ca cetitorii "Romaniei Libere" (printre care precizez ca NU ma numar) sunt victime ale unei confuzii constient provocate.
    Sunt dispus sa inteleg atasamentul fata de un nume ce poate a insemnat ceva la modul extrem de profund in momente de maxima tensiune emotionala. Ok. Am specificat si asta.
    Atunci persoana lupta pentru el si doreste sa se identifice cumva.
    Nu vrea asta ?
    Opteaza pentru varianta de luatde la zero si facut dintr-un cuvant fara alta semnificatie decat cea din DEX ceva care sa reprezinte un mic univers. Si asta mi se pare ok. Ba chiar si mai si.
    Insa nu merg amandoua simultan !!!!!
    Sincer cred ca mai degraba nici voua nu v-a fost foarte limpede pe care din cele doua drumuri vreti sa mergeti. Ati plecat pe amandoua. Ele fiind usor divergente, era inevitabil ca dupa putin timp principiul unghiului sa se faca simtit.

    Nu stiu ce vrea si ce poate "Acum".
    Iar "analize", e prea pretentios pentru ce fac eu aici. Sunt simple pareri, chiar daca deseori nu specific in clar asta in postul respectiv. Nu m-as pretinde specilaist in ceva, chiar daca as fi.
    Netul e cam marisor sa poata avea cineva tupeul asta, fara a aluneca in ridicol
    Poate candva o sa va vizitez mai cu atentie.
    Si crede-ma nu m-as fi gandit la asta daca discutia ramanea pe coordonatele abordate de Petru.

    Va doresc un weekend placut.

    RăspundețiȘtergere
  16. Gandim totusi diferit, Viq.
    In locul tau as fi incercat sa comunic intai cu responsabilii sitului - mai ales dupa ce m-as fi documentat in arhiva, cum am vazut ca te-ai straduit, extragand citate si screeenshots si apoi, daca nu as fi fost multumit de rezultatul acestei comunicari, as fi scris ce ai scris - totusi nu fara a ma referi si la continut.

    Las la o parte reactia anturajului "tipii fac o magarie", "in ce hal a ajuns Maier" si altele asemenea. Pur si simplu nu se judeca doar dupa aparente de la o varsta incolo. Exista un mare matematician rus care a rezolvat relativ de putin timp o celebra problema de matematica pentru care se ofereau 1 milion de dolari. Omul asta arata ca un cersetor. (De altfel nici nu s-a prezentat sa-si ia premiul). La extrema opusa, cunosc destui spilcuiti care, priviti mai de aproape, sunt niste "nimeni".

    Dar poate ma insel in legatura cu rostul acestui blog, a carui rezonanta imi suna a CIVIC.
    Sau e o doar o manipulare, aceasta asemanare fonica??

    RăspundețiȘtergere
  17. Gandim totusi diferit !
    Ce-i rau in asta ?

    Important este ca intre cele doua maniere sa fie punti, puncte de referinta comune, poate chiar obiective similare.

    Referitor la subiectul de baza.
    Respectivul subiect a fost eticheta vizibila. Promovata. Chiar un pic elaborata.
    Nu despre continutul site-ului am vorbit. Mai e nevoie sa mai repet o data ?
    Daca fac o remarca asupra faptului ca marca "Samsang" sau "Futachi" pusa unei combine audio, sau "Adibas" pentru o pereche de shoshoni este o smecherie, nu ma refer la calitatea articolului in sine.
    Foarte adevarat ca se presupune din capul locului o calitate cel putin indoielnica. E logic.
    Dar eu n-am nici o legatura cu asta. Nu e problema mea.
    In ceea ce ma priveste ma deranjeaza cand ma simt tinta a dezinformarii, a inducerii in eroare, a manipularii.
    In contextul asta duritatea exprimarii "anturajului" mentionate este cel putin discutabila.

    Privitor la diferenta dintre ambalaj si continut a unor fapturi ce par oameni pe exterior, am ajuns impreuna la aceeasi concluzie.
    Este poate un moment de "refresh" la un nivel mai profund al caracterului, cu ajutorul surprinzator al internetului.
    Eu unul asa il percep.
    Pentru ca greutatea mesajului se concentreaza in ideea comunicata precum a atomului in nucleu, diluand pana aproape de disparitie "persoana" ca individ.
    Care din cele doua conteaza de fapt ?

    Pe poteca asta mi se pare o plimbare nu numai draguta dar mai cu seama de maxima eficienta. Nu insiruirea de litere din CI, moaca mea sau metabolismul personal sunt cele ce influenteaza exteriorul meu.
    Ideea.
    Daca am vreuna.

    Si daca ea are consistenta, ar putea fi identificata ulterior cu codul meu de litere, indiferent cum arata el.

    "Masa" inseamna in creierul meu dracovenia aia cu patru (eventual) puncte de sprijin, din bucatarie. Asta-mi imaginez.
    "Caragiale" inseamna in acelasi creier ceea ce persoana respectiva a produs.

    Pe scurt : am parerea ca identificarea pleaca de la produs (idee) catre autor si nu invers.

    Nu stiu care e perceptia blogului meu, intentia este expunerea unor pareri personale cu privire la subiecte de interes comun si altor persoane. Dat fiind faptul ca framantarile comune ale momentului se cam invartesc in sfera politicului, cam de acolo-s si ale mele.
    E "politica de duminica", fara pretentia de a fi mai mult decat una bucata voce din corul celor ce simt ca ar canta ceva chiar daca n-au voce si/sau talent.
    Doar n-am pretentii de dirijor !

    RăspundețiȘtergere
  18. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  19. "Manipulatul" s-a transformat în manipulator, ștergându-mi mesajul.

    RăspundețiȘtergere
  20. Domnule Clej

    dacă aș fi pariat cu cineva că orice dialog cu dumneavoastră pe orice subiect cantonează invariabil în desconsiderarea persoanei care nu vă perie orgoliul aș fi cîștigat. Respectul se bazează pe respect. Schimbați ceva în site-ul ăla dacă vreți să nu mai fie o măgărie sau păstrați-vă demersul la limitele hîrtiei de ziar.

    RăspundețiȘtergere
  21. Petru Clej

    VEZI ce ti-am spus la :
    04 octombirie 2008 09:00, penultimul paragraf, randurile 06-11, cu accent pe 9 si pe 10.

    Ochii mari, neuronii la posturi, glucide'n traista si setare pe lb. romana.

    Cand pricepi nu e nevoie s-o spui, doar sa te comporti ca atare.
    Pana atunci n-avem ce discuta.

    RăspundețiȘtergere
  22. Un tupeu extraordinar din partea lașilor anonimi care au scris nemernicii despre revista ACUM și despre Ștefan Niculescu Maier, care le-a demonstrat aici cât de josnici sunt, care continuă cu bădărănia cu care au și-au început atacul, preluat de la situl cocină de porci unde "boule!" e argumentul suprem (nu e așa domnule/doamnă/domnișoară Viq?).

    Vreți respect? Atunci renunțați la anonimat, nu mai vorbiți după ureche și, dacă vreți să învățați ceva despre jurnalism adevărat, vizitați pagina revistei ACUM www.acum.tv.

    RăspundețiȘtergere
  23. :))))
    Petru Clej
    Am inteles ca trecerea de la epitetul "nemernic" la apelativul "domnule/doamna/domnisoara Viq" este un pas ce merita retinut.
    Inseamna ca s-ar putea sa ne intelegem cu vorbe ce pot transmite si altceva decat frustrari personale.
    Bag sama ca trebuie sa fie destul de neobisnuit pentru domnul Clej ca un oarecine sa aibe tupeul de a pretinde sa fie tratat de domnia sa ca un partener normal de dialog.
    Interesant !

    - "Vreti respect ?"
    - Da, multumesc ! Dumneata ?
    Cu atat mai mult cu cat dumneata, domnule Clej te autoinviti aici fara sa te cheme nimeni. Si nu cer nimic mai mult decat cer oricarui alt vizitator.
    Este adevarat ca nici mai putin.

    "Atunci renuntati la anonimat.."
    Ideea asta ar fi de-a dreptul suspecta daca n-as interpreta-o mai degraba drept usor bolnava.
    Am explicat cui are chef sa inteleaga.
    Pentru cei care am considerat ca merita, persoana mea nu e deloc un secret.
    Stiu si ce catel am.
    Era suficient sa te comporti ca un om decent, domnule Clej, si acum poate discutam si pe mess, cu imagine cu tot.
    In conditiile date insa, regret, nu vad de ce te-ai numara printre prietenii mei.

    "Nu mai vorbiti dupa ureche.."
    Asta contine un imperativ ce cadreaza cu aceeasi superioritate usor aroganta afisata si pana acum.
    Nu stiu care este litera din Constitutie ce-ti da dretul sa-mi impui sa nu mai vorbesc Eu dupa urechea MEA, si pana il voi afla, voi continua sa vorbesc. Si dupa ureche, dupa police sau dupa rotula daca asa am chef. Sunt la MINE pe blog, unde-mi expun parerile MELE.

    "Daca vreti sa invatati ceva despre jurnalism adevarat"..
    Cred ca undeva in profunzime, asta e buba. Vin non-jurnalistii si iau de la gura painea profesionistilor in vorbe.
    NU, domnule Clej.
    NU sunt jurnalist si, cel putin deocamdata, nici n-am de gand sa devin unul.
    Ce fac eu aici este o discutie libera cu niste prieteni despre a caror existenta nici macar n-am stiut pana acum, cand netul ne-a conectat.
    O discutie LA MINE ACASA, pe site-ul meu unde nu pescuiesc pe nimeni, nu strig la nimeni sa vina la mine. Ba mai degraba dau afara pe cei ce nu-s in stare de decenta minima.

    Si te informez ca faci echipa cu "Vrerea Domnului" si cu "Hendrix", la categoria asta, ceea ce e de-a dreptul hazliu !!!

    Prin urmare eu imi vad mai departe de trebile mele cotidiene ce nu au nimic comun cu ce-ti imaginezi dumneata si relationez cu cine cred de cuviinta pe ce teme doresc.
    "Jurnalismul" asta pe care-l promovezi, sa fie acolo, la dumneata.

    "..vizitati pagina revistei ACUM, www.acum.tv"
    Ce sa zic la faza asta ca sa nu te "ating" ?
    :)))))))
    "No Comment".

    RăspundețiȘtergere
  24. A !
    Si inca ceva !

    Sa nu crezi cumva ca n-am observat ca primul paragraf continua sa bata campii cu categorisiri pe cat de aberante pe atat de ridicole.

    Dumneata categorisesti drept o "nemernicie" fara sa explici logic nici o eroare in ce este observat in postul meu. E drept, nici nu vad cum ai putea s-o faci.

    Te informez ca nemernicie este sa te legitimezi cu identitatea altcuiva, nu sa arati pe cel ce o face.....

    Nemernicie este sa pretinzi ca esti altceva decat in realitate nu sa nu pretinzi ca ai fi....

    Nemernicie este sa vii la cineva in ograda si sa-l injuri nu sa pretinzi sa nu fii injurat...

    Initial am vrut sa ignor remarcilea astea dar m-am gandit ca n-ar fi corect. Mai cu seama ca ai fi fost dispus sa-ti imaginezi ca "m-ai lucrat".

    Cu alte ocazii, unora le-am lasat intentionat impresia asta, de dragul detensionarii situatiei.

    In cazul de fata nu am aceasta disponibilitate.

    RăspundețiȘtergere
  25. N-am sa folosesc pluralul majestic si n-am pretentia sa fie folosit cand mi se adreseaza un comentariu.

    Insa, viq, faci unele greseli mari de tot, pe care ti le explic pe text:

    [...]
    Te informez ca nemernicie este sa te legitimezi cu identitatea altcuiva, nu sa arati pe cel ce o face.....
    *** Noi nu ne legitimam cu identitatea Romaniei libere. Faptul ca am pastrat domeniul dupa ce l-am inregistrat nu inseamna si ca dorim sa "uzurpam titlul ziarului". Ca dovada ca nu ne-a dat nimeni in judecata de ani buni, ca sa si-l recupereze. Nu l-am luat cuiva, domeniul este inregistrat de noi din prima zi (de mine, mai precis). Initial pentru a da o voce in Internet Romaniei libere - a carei pagina am si facut-o timp de 7 ani in acest domeniu, ulterior pentru a pastra SPIRITUL Romaniei libere, cel care a fost vandut o data cu actiunile Societatii "R" unei firme germane puse pe jecmaneala, capatuiala si compromisuri politice. Intreaba-i pe redactorii ziarului daca nu ma crezi pe mine. Intreaba-l pe Petre Mihai Bacanu, daca doresti. In acest domeniu pastram spiritul pentru care ne-a fost si ne este drag jurnalismul si nu tabloidismul si croncanitul dupa ureche in care abunda presa din Romania azi. Romanialibera.com inseamna "Romania, libera in Viitor". Libera inclusiv de spiritul de Gica Contra al unor intelectuali pentru care mistocareala din varful penitei este o realizare notabila.

    Nemernicie este sa pretinzi ca esti altceva decat in realitate nu sa nu pretinzi ca ai fi....
    *** Vezi mai sus. Pentru cine stie sa citeasca, este evident cine si ce suntem, dupa cum nicaieri nu pretindem ca suntem altceva - ba dimpotriva, scriem clar acest lucru.

    Nemernicie este sa vii la cineva in ograda si sa-l injuri nu sa pretinzi sa nu fii injurat...
    *** Pana una alta, asa-zisa ograda este un spatiu public, ca dovada ca pot lasa comentariile mele aici dupa cum altii le pot vedea fara sa se autentifice. Cand injuri pe cineva intr-un spatiu public nu te poti astepta sa ti se raspunda prin tacere. Sa-ti dau exemple de injuraturi primite de mine personal aici in "ograda" voastra, fara ca eu sa fi injurat pe cineva de pe-aici vreodata? Fara sa fi fost macar vreodata aici inainte de acest incident?

    Nu stiu de ce m-am angajat in aceasta discutie cand era clar de la inceput ca un dialog nu va fi posibil. Naivitatea mea de a incerca. Ramaneti cu bine, oricum.

    RăspundețiȘtergere

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru