joi, 11 decembrie 2008

* iStolo în media ! Ce boalili....

Avem nevoie de un premier de criză.
Şi, normal, vine "premierul de criză".

Imaginea media a unui Teodor Stolojan cocârjat, cu medicamentele împărţite pe buzunare să nu le-ncurce orele, ce scapă pârţuri la pas şi bale la glas, este puţin pe dos faţă de ce spun despre ei cei ce chiar îl ştiu, în viu.

Din câte ştiu eu, cel ce face caca pe domnia sa în direct la tv e mai mult felix, iar bălosul îi e subordonat.....

Însă de la celebra renunţare pe motiv de guturai, până la anunţarea candidaturii pentru primul premier în chiloţi, don'şoara Media ne-a picurat sistematic în urechiuşe picăturile pentru ochi şi ne-a trântit peste ochi ochelarii de cârpă pentru somn.

Reiau aici un extras de la Iulian Comănescu care mi se pare mai adevărat decât bolboroseala nanaliştilor ce pun lutul vorbelor musai pe scheletul de sârmă al enteresului final.
Şi puţin personal.

"Scena se petrece undeva intre 16 octombrie 1991 si 19 noiembrie 1992, primul guvern Stolojan, la a nu stiu cata venire a minerilor in Bucuresti. Eram ziarist de politic la “Dreptatea" si imi petreceam ziua la Sala Omnia, vechiul sediu al Senatului (si inainte de asta al Comitetului Central), band lapte batut cu raposatii Gheorghe Dumitrascu, Emil Negrutiu si alti senatori. “CC-ul" era inca perceput in chip de centru al puterii, fiindca acolo se intamplasera ultima cuvantare a lui Ceausescu, scena cu elicopterul si alte evenimente in decembrie 1989. Este motivul pentru care la o data neprecizata, cand Miron Cozma si minerii au dat iarasi iama-n Bucuresti ca sa ceara nu mai stiu ce dracu’, de data asta mai putin contondent decat in iunie ‘90 sau toamna ‘91, s-au oprit la deja numita Sala Omnia.

De primit i-a primit nimeni altul decat “draga Stolo", cunoscut pe vremea aceea sub numele de Teddy Leguma, dupa un editorial al lui Dinescu din “Academia Catavencu". Scena arata cam asa: Stolojan la prezidiu, cu vreo doi ministri costelivi (pe vremea aia erau mai slabi) dupa el. In stanga, la tribuna de unde urlau Dumitrascu si Vadim lunea, la interpelari - Cozma si sleahta. Bodyguarzi lipsa, SPP-ul de-abia daca se infiintase, in aer era o anumita tensiune electrica, lucrurile ar fi putut degenera oricand intr-un macel. Nu mai stiu cum erau protejati demnitarii pe vremea aceea, dar n-aveai deloc senzatia de securitate si spatiu protejat pe care o ai azi cand trece cate-un Basescu cu girofarul.

In fundul salii, pe langa usi, ca s-o poata sterge prompt la nevoie, erau cativa ziaristi mai cu tupeu, antrenati in iunie 1990, printre care si subsemnatul. Tensiunea din aer era accentuata de urletele lui Cozma de la tribuna. Cred ca voia mariri de salarii, protectie sociala, garantii ca minerii Romaniei o sa scurme prin mine pana la sfarsitul lumii, lucruri de felul asta. Asezat la prezidiu, mic si cu ochii mari, Stolojan asculta perplex. Cand, dupa vreo un sfert de ora, Cozma a terminat de urlat, s-a lasat o tacere. Ezitant, Teddy Leguma a inceput:

“Vreau sa va spun… eu sunt primul-ministru al acestei tari. Dumneavoastra puteti sa faceti ce doriti. Puteti sa ma amenintati, iar mie poate sa mi se faca frica. Ca om, sunt la dispozitia dumneavoastra. Dar ca prim-ministru, nu pot accepta ceea ce cereti dumneavoastra. Ceea ce cereti dumneavoastra nu este in interesul acestei tari. De aceea, ca om, puteti sa-mi faceti ce vreti. Dar sunt primul-ministru al acestei tari si, ca prim-ministru, nu am cum sa cedez."

Curios, discursul scrasnit, speriat si defensiv al lui Stolojan i-a luat piuitul lui Cozma. Lucrurile s-au incheiat acolo, minerii s-au dus de unde au venit fara sa bata pe nimeni."

N.B.
Comănescu nu mi-a făcut deloc impresia c-ar aprecia portocalele.

UPDATE. Văd că pagina lui Comănescu nu vrea să se deschidă.
vorbele au fost menţionate şi AICI.
.

5 comentarii:

  1. viq,
    pe Comanescu il citisem gratie unui binevoiTHOR care m-a directionat aseara spre poiana .
    Asta nu inseamna ca nu apreciez faptul ca l-ai citat si tu , cu atat mai mult cu cat nu este o opinie extrasa dintr-un pahar cu oranjada.

    PS: o sa o dau iarasi anonima ,
    lumi sunt !
    ce sa fac ca sa ma loghez definitiv?
    LA URL ce ar trebui sa scriu?
    parola nu mi-o accepta , adresa de email cica e prea lunga...
    nu poti pune "optional" la URL ca sa-mi scriu doar numele?

    RăspundețiȘtergere
  2. viq,
    la GERULA -blog e si mai si !
    Ca el ne da si niste cfre pe care tre' sa le copiem ca sa postam comentul...
    te umfla si rasul ...
    pe fiecare blog sunt reguli si reguli , nu s-ar putea deschide usa printr-o simpla sonerie?
    Eu la emil intru direct , nici nu apuc sa scriu emil ca blogul se deschide si am asigurat scaunul la masa ...dialogului si cafeaua aferenta.
    Evident ca lumi sunt , na ca am dat in damblaua lodei , numai ea zicea "loda sum" !!!
    hihihi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Lumi,

    Mai căutăm...
    ...mai cercetăm...
    Sub căsuţa de comentat, ai "Comentaţi ca:"

    Încearcă următoarele variante :

    - selectează prima variantă, aia cu cont google şi completează ce cera, inclusiv adresa de mail

    - încearcă şi a treia, aia cu "Wordpress", care ar trebui s[ fie ca la Thor...

    Să vedem ce iese.

    În principiu, cine are un cont google cred că e ţinut minte.

    Cine are blog este sigur, dar tu nu ai.

    RăspundețiȘtergere
  4. viq,
    mi-a zburat comentul in care iti multumeam pentru internet-cafe-tv-online !
    nu-l mai reiau , sa vad cum fac cu logarea .
    lumi .

    RăspundețiȘtergere

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru