joi, 5 februarie 2009

* Politica pentru to(n)ti. Curs rapid de intrebat.

Astazi avem tema "Cum scoatem de la politruc un raspuns pe care-l ascunde".
Participanti : o ziarista cu ambatz, un politruc versat, una bucata agent acoperit sub acoperire, doi-trei invitati ajutori de bagatori de seama, spectatori, public.

Fatuca inchizitoare pleaca la atac cu o idee clara, pune intrebarea simplu, direct, scurt si fara echivoc :

- Pentru ce suma a concesionat statul roman aceste zacaminte ?
- Deci nu este vorba despre concesionarea acestor zacaminte....
- Ma iertati, scrie aici "in calitate de concesionar..."...Bun, contra carei sume au fost oferite aceste drepturi...

..nu sa lasa dracoasa, e tocita pa baricade.... da nici coclitu asta nu cedeaza cu una cu doua...

- Drepturile n-au fost oferite anul trecut...drepturile decurg din niste acorduri petroliere ....din 1990 si din 1992....
- Ma iertati sunt niste probleme aici, pentru ca firma aceasta a aparut in Romania abia in anul 2006... cum aveti dvs contract cu ea din 1990-92 ?

..hihihi,... gata, a pacalit-o. I-a aruncat nada cu intoarcerea'n timp si fatuca a muscat...

- Contractul petrolier a fost incheiat cu firma "Enterprise"......
- Pai da si ce prevede contractul cu....
- Programe de lucrari, aaaaa...au fost aduse.. investitii...bla-bla-blablabla..la-bla-blablablala-bla-blablabla... la-bla-blablabla..

Fatuca simte ca a fost prinsa-n carlig si e trasa la cucurigu, forteaza iar intratrea, da' tot frontal, pe poarta principala :

- Adica se exploateaza practic un zacamant aflat pe teritoriul Romaniei CONTRA CAREI SUME ?
- Deocamdata nu se exploateaza nimic...

.. alta eschiva, s-agata de un cuvant si-l ia la mestecat.... fatuca simte ca-l scapa, incearca sa stranga cumva latzu'..

- Bun. Cand se vor exploata !

Peshtanu baban, da tare din coada si aluneca catre apa adanca...

- Ele exploreaza acele spatii, acele teritorii, acele perimetre... Daca descopera ceva in urma acestor lucrari de explorare ...aaa...atunci firma incepe sa plateasca redevente petroliere...si deoarece zacamintele aaaa..aa.. in regim de offshore...aaa..in regim de..
- Ma scuzati ca intervin, daca intrati pe site-ul acestei firme... se precizeaza ca aceste perimetre sunt fix cele pe care Romania le-a castigat astazi...

Hihihi...iar a muscat. ..

- Nu-i adevarat.....doar extremitatile estice ale perimetrului sunt incluse in zona de delimitare, in zona pe care a castigat-o Romania...aceste acorduri petroliere care au fost incheiate in 1992....

Fatuca e gata sa capituleze..cere ajutor....

- Nu stiu, domnul director este foarte tehnic.. Domnule Iancu, dansul ne pacaleste sau nu..?

Sa baga asta, ca-i mai breaz :

- Domnule Gherman, as vrea sa va'ntreb si eu, daca astazi o firma ar vrea .. in cat timp ar putea sa intre, in urma contractului... sa inceapa...

Fasss ! Asta ori nu pricepe ce se-ntampla, ori tine cu ursu'... oricum, ii da borfasului apa la moara de macinat nimic.

- Sigur ca da, putem sa va dam acest raspuns.... conform experientei pe acre o avem...toata procedura...untre un an si jumatate si doi ani..
- Si practic aceasta firma are acum un contract ca in cazul in care Romania castiga..
- Nu nu are un asemenea contract !

Fatuca s-a prins ca ajutorul e pe invers si-l da naibii la o parte.

- Uitati pe site va contrazice..
- Nu, nu, e vorba de faptul ca ei au facut investitii, bagi milioane de dolari..

Opa ! Alta momeala. Si fatuca iar musca ...

- Ati pus punctul pe I, cum e posibil ca aceasta firma sa bage milioane de dolari cand potrivit RC are un capital social de 200 de ron ?

De dupa ochelarii cu camere HD intra agentul 666, care vede ca asta e gata sa scape :

- Domnu' director... eu va pun o intrebare de cetatean dati-mi si mie un raspuns simplu : ce castiga firma asta din povestea asta ?

STOP JOC ! Pusa sub forma asta, intrebarea se'nfige adanc pe langa incheietura armurii.. Politrucul cauta cu disperare vorbe de spus pentru castigat timp pana intelege unde dracu' bate asta !!!

- Aaaa, ce ..aaaaa.... ce castiga firma din aceasta afacere ? aaa....prevederea constitutionala spune ca aaa...aaa..resursele sunt ale tarii apartin... aaaa ..sunt in propietate publica...si se valorifica prin concesionare..
Agentu' infige carligu' mai adanc sa nu scape...
- Asta am inteles, dar spuneti-ne dupa faza asta, spuneti-ne ce castiga ea !
- Paii..iii..cum...ei practic..ia productia pe care o realizeazaaaa..si isi plateste darile la statul roman...aceste dari constau in taxele si impozitul pe profit..aaa deci scazand investitiile, care sunt foarte mari...

DECI !
De retinut pentru seminar :
- Politrucu' e pregatit pentru intrebarile directe privind ceea ce vrea sa ascunda. A facut scenarii anterioare si a exersat eschivele; asa e alunecos si greu de prins;
- Iesirile din clinci se fac prin agatarea unei idei colaterale din intrebare, daca nu e idee, atunci de un cuvant oarecare nesemnificativ, si se incepe o poveste cu el, eventual se numara vocalele cu consoanele, se declina, conjuga sau articuleaza; pe masura ce vorbeste, politrucul se agata apoi de propriile-i constructii lingvistice si se tooooot duce ca nebunu', in timp ce inchizitoru' ce se credea istetz, se uita ca vitzelu, cu o mutra pe masura;
- Cui pe cui se scoate; alt politruc cel putin la fel de versat e un adversar pe masura.
__________
nota de subsol
Conform stimabilului, firma urmeaza sa extraga si sa vanda resursele publice, platind pentru asta taxele si impozitul pe profit, ca firma ce se afla. Cu alte cuvinte materia prima folosita, adevarata valoare pentru care se bate mapamondul, e gratis.


REALITATEA.NET - O firma a primit dreptul de explorare maritima a rezervelor de petrol si gaze, înainte de decizia de la Haga



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru