joi, 16 aprilie 2009

* Miercurea neagra



Daca PDL reuseste sa treaca aceasta lege prin Parlament, una din cele mai mari probleme ale poporului roman este pe care de a-si incepe rezolvarea : criza de responsabilitate.
Criza de responsabilitate este mai vizibila la nivelul politicienilor pentru simplul motiv ca-s mai multe perechi de ochi ce se benocleaza pe domniile lor.
Ea este prezenta insa plenar si la nivelul cel mai profund civic, precum ne demostreaza cele trei-lulele trei-surcele de procente silfide ale participarii la batutul cu stampila.

Chestia pe dos in povestea asta este ca relatia cauza-efect este de la lipsa de responsabilitate a maselor catre cea prezenta in freaza reprezentantilor, adicatele ezact pe invers decat suntem indeobste preocupati.

Nu e vorba doar de o mai mare legitimate pentru cei alesi.
Este vorba de mult mai mult.
De exersarea asumarii raspunderii noastre pentru exemplarele bipede care sa ne reprezinte in politica, care sa faca legi, care sa le aplice spre oarece functionare economica, care sa vegheze la libertatea cetatenilor a caror bine trebuie sa fie obiectivul lor de lucru.
Aceasta exersare este necesara. Pentru ca ideea ca atare a fost extirpata cu patentul de sistemul comunist ce a adus personalitatea umana la stadiul de leguma asistata, prin interdictii multiple de a-si mai asuma vre-o responsabilitate. Nici a slujbei, nici a propietatii, nici a viitorului... practic a nici unei componente care sa schiteze macar un desen al vietii unui om.
Amputarea dimensiunii asteia din gandire are drept rezultat aceste carcase cu forme umane carora nimic nu le e pe plac, displacandu-le in schimb totul.
Niste zombies latratori.
Injura pana ramai fara saliva. E dreptul tau. Dar ai fost la vot atunci cand ai avut posibilitatea sa contribui cu ceva pentru ca obiectul injuraturilor tale sa NU se afle acolo ?
Pentru ca daca nu ai fost, 0,0000000000001 din voturile PENTRU ca nemernicul ala sa fie acolo au venit de la tine. Pentru ca nu ai votat cu oponentul sau.

Impunerea prin lege a votului obligatoriu mi se pare excesiva. Ca de altfel orice impunere/restrictie ce nu are drept obiectiv pastrarea libertatii.

Dar ideea ca ziua de vot sa fie Miercuri, si sa fie incurajata prin ziua libera platita mi se pare "brillianta". Super. Ala care a avut-o, brava lui. Daca va ajunge sa fie aplicata, va insemna un salt urias pentru constiinta poporului roman, pentru responsabilizare, pentru legimitatea alesilor dar si a alegatorilor spre ai lua la maciuci daca nu fac ce-au zis in campanie. Pentru asumarea ulterioara a noi si noi responsabilitati, inclusiv cele ce privesc si alte compartimente pentru propria viata si bunastare.
Toata lumea ar trebui sa fie multumita de idee.
Cei ce tot nu vor sa voteze, ca au liber.
Cei ce sunt indiferenti, pentru ca in loc sa munceasca 8 ceasuri (sau 10) fac o plimbare pana la urna si apoi pot ramane cu nevasta-n parc sau cu prietenii la bere, primind aceeasi bani pentru trebusoara asta.
Cei ce oricum ar fi votat, nu mai vorbim.
Politicienii pentru ca in fine interesul maselor creste pentru activitatea pe care o fac ei acolo, ca doar se plang tot timpul de prezenta scazuta la vot. Sa fie vazuti, sa fie apreciati, sa fie in cele din urma respectati pentru lucrurile bune pe care se chinuie sa le duca la oarece finalitate. Sa vada omul, ca doar pentru el se straduieste, nu ?

Dar daca in loc de politician esti "politruc" ?
Daca in loc de cresterea interesului ai vrea lipsa lui ?
Daca ai fi avantajat cand cei pe spinarea carora iti umpli desagii nu-s interesati de politica ?
Daca stii deja ca o participare mai mare la vot te va arunca din fotel tocmai la cules lubenite pe campiile patriei ?
Daca ai fi un asemenea exemplar, de buna seama te-ai opune initiativei, ai lua pozitie impotriva ei si te-ai stradui sa o blochezi prin orice mijloace.

"Dacă aş fi în favoarea unei legi care să schimbe calendarul electoral din România nu l-aş vota de duminică pe marţi. Cred că nu merge mai multă lume la vot pentru că dai o zi liberă în plus. În schimb, aş stabili undeva în octombrie o dată fixă, astfel încât să nu mai existe discuţia că un Guvern discreţionar poate să decidă când se fac alegeri în România (...) de acum încolo întotdeauna să ştim că pe 7 octombrie, sau pe 15 octombrie, sau pe orice dată stabilim românii vin la vot" - Spune Inteligenta Sa.
De ce nu pe 25 decembrie ?
Ca tot e liber !
Sau pe 01 ianuarie.... sau, cel mai bine, pe 29 februarie !
Ole !
Sper ca PDL sa-si duca ideea pana la capat. Chiar daca asta va provoca alegerea piratului din primul tur de scrutin si/sau un Parlament majoritar portocaliu la viitoarele alegeri legislative.
Hai sa ne asumam si riscuri :D
.

5 comentarii:

  1. Cred ca 600.000 de patroni (sau citi or fi, nu cunosc cifra exacta) vor fi nemultumiti pentru ca vor fi obligati sa plateasca O ZI in care nu ai lucrat....
    este si asta o problema. Altfel ar fi sunat ideea, daca statul "cel bogat" ar fi achitat ziua asta pentru vot.

    Viq,
    Iti doresc SARBATORI PASCALE SENINE!

    RăspundețiȘtergere
  2. E incorect sa plateasca patronii.
    E incorect sa plateasca si statul.
    E incorect sa plateasca oricine pentru o chestie de genul asta.

    Ar trebui ca activitatea sa fie fireasca, din interes normal cetatenesc.
    Dar nu e. Ca avem cetateni tampiti.
    Nu toti.
    70%.

    Cel mai putin incorect ar fi sa plateasca totusi statul, pentru ca intr-o oarecare masura se platesc cetatenii pe ei insisi.

    Sarbatori fericite !

    RăspundețiȘtergere
  3. Dragul meu prieten Vicol ,
    imi cer iertare doamnei Viq pentru indrazneala de a ma adresa tie ca unui prieten ,
    vreau doar sa te asigur ca sentimentele mele cele mai bune sunt atintite si catre tine , chiar daca ai fugit de noi in U.K.
    Nu te speria, distanta in kilometri nu ne poate fi opreliste in calea gandurilor bune , ele ajung acolo unde le trimitem ,ascunse sub pana unui porumbel alb.
    Sa fii fericit !
    ca altfel ma intristez si eu.....
    Aaaaaaa.....era sa uit , salut-o si pe Betty !

    RăspundețiȘtergere
  4. Aaaaaa............
    Si pe TOTO il saluta Blackie si Felix !

    RăspundețiȘtergere

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru