duminică, 2 august 2009

* Pasărea Phelix

"Cornel Nistorescu a dat un ordin interesant azi: ca maine sa apara patru pagini in Cotidianul despre Petru Romosanu. Acum depinde ce...."
Spune Tiberiu Lovin conform surselor :)
Ce caracter de coleopteră are dom' Romoşanu, reiese destul de limpede din propriile-i vorbe pe care Mirela, la un ambâţ, le-a slobozit pe tarlaua netului AICI.
Dar nu despre bărzăunele ăsta vreau să vorbesc, sau despre apucăturile lui împuţite de stăpân peste suflete.

Nu m-apuc nici să fac predicţii, dar dacă secătura de director proaspăt, care a scos articolul la numai o oră de la apariţia lui pe site, astfel încât să-l facă pasă-mi-te ... dispărut în neant, dacă individul nu cumva s-a dat de trei ori peste cap azi-noapte şi s-a transformat în îngeraş drăgălaş, mă cam aştept să fie o spălătură pentru pupături la axilele lui "musiu" Romoşanu.
În cazul în care este invers, atunci de bună samă interesele derbedeului împopoţonat şef dictează sacrificarea colegului de petliţe.

Am tot mai mult convingerea că tipul e idiot. Să-ţi imaginezi, fie şi o singură clipă, că ce a văzut lumina internetului mai poate fi băgat în sac, legat la gură şi-aruncat pe gârlă, e un cretinism mai haios decât "Goagălu" lu' Vanghelie.
Dar nu mă deranjează că e bou. Să fie acolo, la el. Chiar e de bine. Cu cât e mai vizibilă tâmpenia lui, cu atât ne ferim mai uşor.
Ceea ce dă dureri de cap e că tembelul a fost numit să agreseze minţile oamenilor din poziţia de gheneral pe armia trâmbiţaşilor.
Hahalera merita unsă cu smoală şi tăvălită-n fulgi spre oprobiul public după mizeriile aruncate cu praştia presei şi comportamentul antisocial de zi cu zi.. În loc de asta, a fost unsă director la Cotidianul şi tăvălită-n bancnote.

Partea plină a paharului ????
"Tot răul spre bine".
Ce brumă de oameni cu minimum de onestitate or mai fi rămas p'acolo, probabil îşi vor pune traista-n băţ cât de curând.
Problema lor va fi cea generală de fapt, privind fără ocol direct în puşculiţa familiei. Şi oamenii ăia trebuie să trăiască. Vor avea de ales din foarte puţine variante. Ori rămân acolo şi înghit carcalacii noului director, ori ies pe piaţa liberă şi-şi caută un rost.

Părerea mea e că pentru un cap cu orientare de dreapta, problema nu se mai pune în termenii : "plec" sau "rămân". Pentru că esenţa economiei libere presupune intrinsec schimbarea. Schimbarea tehnologiei, schimbarea perspectivei, schimbarea modului de abordare, şi (poate cel mai frecvent) schimbarea locului de muncă, al firmei, a patronului. Uneori în situaţii limită, chiar a profesiei.

Cu alte cuvinte, cine are convingeri de tipul ăsta, plus un dram de curaj în abordarea provocărilor, va face pasul sau l-a făcut deja.
Ce se va întâmpla cu publicaţiile clasice fără jurnalişti adevăraţi, se poate lesne ghici.
Dar ce credeţi că se va întâmpla cu jurnaliştii fără publicaţii ?
Mă aştep cât de curând la răsărirea pe tarlaua media a unor noi publicaţii, a unor noi structuri de presă, ca răspuns la terenul viran plin de mărăcinii ce vor arde probabil curând în arşiţa crizei. Din cenuşa lor va să renască PRESA ROMÂNĂ.

Singurul pericol vor fi seminţele mărăcinilor ăstora !!!
Pentru că dacă noile organe de presă, nu vor veni cu o altă abordare a profesiei de jurnalist, cu o altă platformă în relaţia cu consumatorul de ştiri, şi se vor dovedi tot tentacule investiţionale ale lui Văntu şi Felix, căutând să păcălească auditoriul cu alte haine pe acelaşi comportament, glia se va umple din nou cu aceeiaşi scaieţi.
Personal însă cred că acest lucru are şanse mici să se petreacă.

Din două motive.

Primul ţine de personal.
Pe de o parte, respectivii moguli se vor dezlipi greu de numele tradiţionale ce par a avea notorietate în presa de azi. Da. Sunt nume cunoscute. Iar asta e bine. Că pot fi identificaţi uşor de receptor.
Pe de altă parte, este atitudinea jurnaliştilor ce vor să renască. Este revolta oamenilor din interiorul sistemlui. "Dizidenţii" de azi - jurnaliştii de mâine.
Ei ştiu mult mai bine cine şi ce a făcut (şi face încă, la momentul la care vorbim) pentru a distruge statutul presei şi a o transforma într-o unealtă de manipulare antinaţională. Se vor feri ca de foc să se mai amestece cu respectivele secături.

Al doilea motiv ţine de tehnologie.
Suportul material-tehnologic în categoria asta de activitate a devenit extrem de accesibil şi automat şi investiţia necesară în mijlocele de lucru s-a schimbat radical. Dacă adăugăm la asta şi posibilitatea formării societăţilor pe acţiuni, avantajele "mogulilor" cocoţaţi cu poponeţele pe saci de bani, păleşte serios. Ceea ce mai pot cumpăra cu sumele pe care le au, sunt doar "condeiele", capacităţile umane. Iar astea îşi dezintegrează efectiv caracterul în momentul în care au semnat contractul cu diavolul.

Şi mai e un aspect colateral.
Cred că procesul ăsta se va produce INDIFERENT dacă în toamnă piratul mai ia sau nu un nou mandat. Pentru că atitudinea consumatorilor faţă de reprezentanţii presei, în forma în care ea există la momentul de faţă, nu se va schimba în nici una din variantele respective. Presa nu-şi va schimba imaginea schimbând preşedintele.
Ci schimbându-se pe sine.
.
PS. N-am pus asta pe MonTThor că e lungă şi lumea se plictiseşte.
.

2 comentarii:

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru