vineri, 11 septembrie 2009

* Miza prezidenţialelor I. Independenţa sistemelor



..aş vrea să ştiţi interpretarea mea, dacă are vre-o valoare pentru dvs....
(zice piratul cu o diplomaţie impusă de poziţia delicată de a-i cere celui care vrea libertatea - să pună naibii mâna şi s-o ia ! Că nu frige !)

1. ...reluarea activităţii instanţelor...
2. ...punerea în aplicare a deciziilor de pensionare pe care mulţi magisraţi le au în buzunar...
3. ...interimatele nu sunt o soluţie şi vădesc tentaţia de a se plia pe realităţile politice. Chiar dvs infirmaţi ceea ce altfel afirmaţi în fiecare zi : independenţa justiţiei. Probaţi prin atitudine, prin stabilirea unor interimate, prin prelungiri de mandate în afara legii... chiar dvs, prin acţiune, probaţi că vă legaţi foarte mult de politic....

Sunt opinii de cel mai elementar bun-simţ, de neconceput să mai fie necesar a fi exprimate coloanei vertebrale a justiţiei în orice societate normală. Dar la noi e altă poveste. Pentru că, încă o dată, piratul iar face pe normalul într-o lume ce funcţionează pe dos !

A. Reluarea activităţii instanţelor, pentru că justiţia calcă în picioare propriile-i principii care-i justifică efectiv existenţa. Respectarea legii este elementară pentru orice cetăţean obişnuit. Pentru cel ce cântăreşte şi decide privind respectarea legii de către ceilalţi, nerespectarea legii este similară cu autoanularea. Autodesfiinţarea organismului în sine, devenit subit eliptic de sens logic.
Magistraţii sunt în grevă.
Greva magistraţilor este interzisă prin lege.
Punct.

B. Punerea în aplicare a deciziilor de pensionare este o prevedere legală simplă şi clară. Neaplicarea ei încălcă legea.
Se aplică ce am menţionat la punctul A.
Şi iarăşi.... punct.

C. Manevra de "aşteptare" a "următorului" regim politic de după alegerile prezidenţiale, pentru a pune abia atunci, în funcţie de rezultate, "în funcţiile potrivite - oamenii potriviţi", este poate o manifestare a crizei din justiţie chiar mai dureroasă decât încălcările grave de la primele două puncte.
Pentru că aceasta abordare demonstrează faptic, fără urmă de dubiu, că justiţia din România încă nu este capabilă de a-şi purta povara propriei independenţe. Este INCAPABILĂ să acţioneze independent de tutelarea politică.
Iar aici se impune punct şi virgulă;

Ca şi în cazul presei, Băsescu a oferit libertatea deplină de acţiune.
Ca şi în cazul presei, jutiţia se comportă ca un copil îngrozit, pe alocuri cretin, incapabil de a-şi decide singur acţiunile şi de a-şi asuma propria existenţă fără controlul politic "părintesc".

Aşteaptă ... CE ?
Să vadă dacă iese tot Băsescu ? Şi în funcţie de asta dacă "mai au voie" să fie independenţi de politic ?
Să vadă dacă NU iese Băsescu şi să...... SĂ CE ?
Să revină la obedienţa preistorică pe care demagogic o cer a fi eliminată dar faptic o caută cu disperare ?

Băsescu evidenţieză aspectul elementar în faţa căruia ei fac pe orbii : însăşi aşteptarea rezultatului alegerilor înseamnă dependenţă de politic ! Din proprie iniţiativă !!!!

Este tot mai evident că mentalitatea asta primitivă o să dispară din creierii celor ce formează corpul justiţiei române de azi (ca şi cel al jurnaliştilor deopotrivă) NUMAI ODATĂ CU PURTĂTORII RESPECTIVULUI CREIER. Care pentru ei este doar o povară biologică.

Dacă pe perioada primului mandat al piratului structurile respective (şi sunt doar cele mai vizibile, cu impact suficient de mare pentru a le observa din sala de spectacol - câte alte domenii/compartimente sunt în aceeaşi situaţie.... !!!! Poate toate !!!) s-au dovedit incapabile să înţeleagă şi mai cu seamă să acţioneze în conformitate cu noua relaţie cu societatea, bazată pe libertate şi responsabilitate, poate vor reuşi să facă primii paşi în următorii 5 ani. Încă un mandat în care regimul politic (reprezentat de Cotroceni şi doar o parte din legislativ din păcate) să continue să încurajeze şi să-i împingă din cuib, cum face acum piratul.

Sau poate nu.
Cine poate şti ?
Depinde de ei.

Un lucru însă este evident : alternativa este incceptabilă. Pe această aşteptare a unui nou "tătuc" care să ia sistemul de mânuţă şi să-l pună să facă "ce trebuie", accesul la cea mai înaltă funcţie politică din stat a unei persoane cu altă optică ar fi puţin dezastruoasă. Ar urma probabil o prăbuşire cu urmări greu de estimat.
Ce optică politică asupra independenţei acestor sisteme au adversarii lui Băsescu nu mai menţionez. Reiese destul de limpede din relaţia lor cu presa, vizibilă în.... aproape toată presa !
Înseamnă clar blocarea unui proces cumplit de anevoios de renaştere a societăţii româneşti pe criteriile moderne, fundamentale, specifice timpurilor pe care încercăm (nu uşor) să le trăim.
..

6 comentarii:

  1. O singura propozitie lipseste la finalul analizei: quot erat demonstrandum.
    Respectele mele!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dan Badea,

    Reciproca.
    Nu-mi stă-n fire să fac scandal dar e cumplit de greu să-ţi păstrezi cumpătul în faţa unor aberaţii atât de evidente.
    Nu mai ai impresia că se poartă demagogic...
    ... nu mai ai impresia că te mint cu neruşinare..
    ..ci că efectiv îşi bat joc de tine.
    E degradant pe alocuri.

    Tot mapamondul minte într-un fel sau altul mai mult sau mai puţin, pe subiecte mai importante sau pe amănunte.

    Dar ce se petrece la noi e la limita demenţei.
    Tocmai păşeşte peste.

    Sper să mai fie suficienţi purtători de ştampilă cu capul între propriile urechi şi suficient ambâţ să-şi ducă poponeţul la urne atunci când situaţia o cere.

    RăspundețiȘtergere
  3. Civiq,Respectele mele,faina postare.Tabloul, arata in viziunea mea, cam asa:
    1.Revolutia nu a fost o revolutie,a fost un ,,hostile take over,,reactionar,asupra statului.
    2.Pe cale de consecintza,Romania nu este un stat de drept,este un stat mafiotizat.
    3.Oamenii de afaceri, nu reprezinta economia de piatza sanatoasa, ei sunt escroci si,,speculantzi,, ordinari,care produc economie evazionist-mafiota.
    4.Parlamentarii(parte din ei..322), nu reprezinta interesul national ptr.care a fost alesi,ei sint slugile puterii oculte, care au luat Romania ostatica in 89, si au misiunea de a asigura imunitate acestor stapini.
    5.Puterea judecatoreasca,prin magistratura infestata cu ,,militzieni,,corupti,nu este independenta,ea este profund dependenta de mafiotzii-teroristi,mentzionatzi mai sus,fara ordinele carora, ei nu stiu sa functioneze.Puterea judecatoreasca nu reprezinta STATUL DE DREPT,ei reprezinta fortza represiva a MAFIEI, care a spoliat Statul Natzional Roman, TIMP DE 20 DE ANI! 6.Presedintele si Guvernul,care vor sa impuna legea
    si sa reformeze PARLAMENTUL si JUSTITZIA corupte, ptr.a pune in functziune STATUL DE DREPT,(legitim) sint dusmanii de TEMUT ai ,,sistemului nelegiuit,, si prin urmare TREBUIE DISTRUSI...cu ,, mineri ,,!
    7.Starea de lucruri este foarte serioasa,Romania este atacata din interior,si ea trebuie aparata de noitoti,politicienii,magistratzii,politzistii,militarii,sindicalistii, care au scapat nearondatzi la mafie,au datoria de
    a sprijinii efortul Presedentziei si al Guvernului
    de a reabilita democratzia reala in Romania!

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim,

    :D :D :D :D
    ...
    8. Execuţii pe stadioane cu tribunele pline cu elevii din ciclul primar;
    9. Căpăţânile puse-n pari la marnea autostrăzii...
    ...
    Dragule, nu ţi se pare puţin cam dur, totuşi ?
    Parc-ar avea un uşor iz de intoleranţă.
    Hm ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Apropo de interfata: a ta e ingrozitoare! Iti recomand sa treci pe wordpress...

    RăspundețiȘtergere
  6. Geotax,

    Mersic pentru recomandare.
    Poate e cum zici.
    Depinde ce vrei sa fci cu ea.

    O am in vedere,

    RăspundețiȘtergere

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru