vineri, 4 septembrie 2009

*Veşti bune despre criză. Şi al zecelea pitic.


În România Criza a cam pălit.
Normal. Nu poate fi folosită eficient împotriva lui Băsescu, aşa că mai bine nu mai e.
Doar Geonel su arta lui inimitabilă de a se face de râs, a scos o perlă de categoria "prostănac-III" : "..cel mai simplu mod de a iesi din criza este ca la finalul anului 2009 "regimul Basescu-Boc" sa nu mai guverneze Romania."

Chestia interesantă, dacă e să ne luăm după spusele UNOR specialişti în economie economică, Criza se face că-şi face bagajele :

"Confruntat, de cand se afla la Casa Alba, cu un flux continuu de stiri economice proaste, Barack Obama a avut in sfarsit, vineri 31 iulie, un motiv de satisfactie, odata cu publicarea cifrelor de crestere economica pe trimestrul al doilea, scrie ziarul francez Le Monde. Din aprilie pana in iunie, produsul intern brut (PIB) a scazut, desigur, pentru al patrulea trimestru consecutiv - ceea ce nu s-a mai intamplat din anii 1930. Dar s-a contractat cu "numai" 1% in ritm anual, dupa o scadere de 6,4% in primul trimestru si de 5,4% la sfarsitul lui 2008." "Cifrele publicate vineri arata ca economia americana este pe punctul de a iesi dintr-una din cele mai grave crize din istoria sa.." "Relansarea cresterii este pe deplin posibila din urmatorul trimestru", afirma Michelle Meyer, economist la Barclays,.."

Păi, dacă la America aia mare se simte adiere de relansare economică, înseamnă că nici la buricul Europei nu poate fi deperte.


"Economiile central-est europene urmeaza incet redresarea semnalata in Europa de Vest,
OLE !

Astea sunt veştile bune.
Cei 9 negri mititei deveniţi albi, în urma îndeplinirii dorinţei cu pricina de peştişorul de aur. Dar vine al zecelea, la a cărui dorinţă se fac la loc, tăciune.
Vestea proastă, una şi bună.
E că alea de mai sus sunt mai degrab duse cu sorcova decât verosimile. Al zecelea negru, Dr. Fatih Birol, economistul sef al International Energy Agency (IEA)zice că :
"Preturile ridicate ale aurului negru, cauzate de cresterea rapida a cererii, alaturi de o stagnare, sau chiar un declin al aprovizionarii cu petrol ar putea anula orice sansa de revenire a cresterii economice.."

De ce ne-ar îngrijora ?

"O analiza detaliata a peste 800 de campuri petrolifere din intreaga lume, care asigura trei sferturi din rezervele mondiale, arata ca marea lor majoritate au atins momentul de varf al productiei, iar rata de reducere a rezervelor de petrol este de doua ori mai mare decat se credea in urma cu doi ani.In plus, apare si problema cronica a subfinantarii investitiilor in tarile producatoare de petrol, care se va traduce intr-o "prabusire a industriei" care va pune in pericol orice speranta de revenire din actuala criza economica mondiala.."

Oare chiar să nu se prindă de asta atâta amar de economişti şi popor ?
"...atat publicul, cat si guvernele par a fi oarbe in fata evidentei ca petrolul, pe care se bazeaza civilizatia umana moderna, se epuizeaza cu o viteza mai mare decat estimarile initiale, iar varful productiei mondiale se va inregistra in circa zece ani - cu o decada mai devreme decat credeau majoritatea specialistilor."

Dar poate că cei de mai sus au dreptate şi ăsta bate câmpii.
E puţin probabil.
Pentru că de vreme ce cei ce susţin "redresarea" economică scot asta pe softuri sofisticate într-un birou de sticlă la etajul 200, calculează rezultatele de care au nevoie pe baza unor date iniţiale extrem de fluctuante, instabile, cu mare marjă de eroare şi instabilitate, Birol vorbeşte pe baza concluziilor rezultate din cantităţile extrase, măsurabile la baril.

Pentru că cea mai elementară logică spune că ideea creşterii nelimitate a ceva într-un spaţiu finit şi cu resurse finite, este aberantă.
Iar "specialista" lu' peşte prăjit, madam Michelle, zice ".."Relansarea cresterii este pe deplin posibila din urmatorul trimestru".

Pentru că nu degeaba 40.000 de acri (aprox.16.000 ha) de pământ kenyan fertil intră în posesia Quatarului, plătit cu banu' jos. Dacă ăia care stau cu poponeţele pe butoiul mondial încep să simtă foamea-n gât, eu zic că Birol are dreptate.
.

19 comentarii:

  1. Am văzut şi eu analiza cu petrolul, cam îngrijorător. Va începe competiţia pentru rezervele din jurul Polilor. Ruşii au anunţat pentru aprilie manevre militare in apropiere de Polul Nord, cu 40000 de soldaţi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Riddick,

    Să lungească agonia. Investiţiile masive deja îl fac mai scump.
    Din momentul în care devin conştienţi de capătul funiei, deja preţul o să se ducă la dracu cu cărţi.
    Şi nici că se mai întoarce.

    Tot mai mulţi se benoclează la "miracolul cubanez" care a supravieţuit la secarea robinetului.
    Luăm lecţii de la Guevara. Râsu curcilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai, nu stiu cum va evolua criza, dar poate-mi dai niste argumente pentru afirmatia ,,In Romania criza a plait". Serios ? Care ar fi semnele, ca, mie, de exemplu, prin reducerea numarului de elevi ,doi colegi (e drept, suplinitori) au ramas fara paine.

    RăspundețiȘtergere
  4. imi permit sa comentez putin si la tema cu turismul, interesant subiectul,dar eu intru doar aici :
    -in mod indiscutabil, prin ignorarea timp de 20 de ani a potenitalului turistic al Romaniei s-a facut o adevarata CRIMA ;nu numai ca s-a ignorat, dar bogatiile lasate de Dumnezeu acestei tari au fost si sunt distruse ,cu complicitatea factorilor de decizie de mediu intr-o asasinba sarabanda a ridicarii betonului si sticlei, a viloaielor nesimtirii.
    Ce s-ar putea face ?
    - Sa se salveze ce mai exista, dar asta ar presupune actiunea concertata a unor factori incoruptibili (si aici ma gandesc nu doar la bani ci si la interese politive)care sa stopeze aceasta distrugere.
    -Sa se puna la punct infrastrucutra rutiera, sa existe drumuri normale pana la cea mai mare altitudine,caci nu toti turistii pot admira muntii nostri din elicopter;Asta e clar treaba Ministerului transporturilor;
    -sa fie incurajati investitorii straini sa preia obiectivele turistice (ca in Bulgaria) asigurandu-li-se anumite facilitati (ca in Bulgaria).Asta ar fi treaba guvernului si a parlamentului.Acest investitori vor sti si sa se poarte cu oamenii ,si sa pastreze curatenia, si sa asigure mese civilizate, fiindca vor face profit exclusiv din afaceri cu turisti si vor sti si vor fi interesati sa-si faca si reclama, pe banii lor, daca vor castig.Dupa cum vezi, eu, in aceasta ecuatie, nu vad nicaieri unde ar fi rolul unui Minister al Turismului, indiferent cum s-ar numi ministrul.
    Inca cevba si ma duc : ma amuza bucuria unora ,ca ,,vezi, o criticati pe Udrea si Romania a luat premiul pentru turism''; acest premiu se acorda unei tari sau unei personalitati care a avut un rol deosebit in dezvoltarea turismului.Din cate stiu, premiul a fost acordat ROMANIEI.Haide sa vedem si pentru ce :
    ,,Este vorba despre premiul Golden Apple pentru turism care se acordă unei destinaţii sau personalităţi care a contribuit semnificativ la dezvoltarea acestui domeniu, arată Evenimentul Zilei.

    Premiul a fost acordat de FIJET (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme) pentru trei destinaţii/personalităţi din România: Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, Mărginimea Sibiului şi Compania Aeriană Blue Air.''
    Care din cele trei domenii ,concretizate ca si criteriu pentru acest premiu se datoreza Elenei Udrea ? Chiar nu inteleg, in acest context, entuziasmul unora si legarea acestui premiu de persoana doamnei ministru.
    P.S. Daca o sa ai timp de raspuns, sper sa nu-mi vii cu argumente ;,,o urasti pe Elena Udrea ca e tanara si frumoasa, asa-s femeile" s. a . m .d. ,stil Ari.Doamna Mociornita este mult mai frumoasa si, cu toate acestera, are tot respectul meu de foarte multa vreme.
    -

    RăspundețiȘtergere
  5. Loda,

    1. Expresia făcea referire la criză ca subiect nu ca realitate.
    Subiectul ce preocupă nu mai este criza. este altul, nu spui care.
    Despre criză scriu eu, un neica nimeni, într-o pauză de făcut poze, ca menţionare şi aducere a aminte. O fac pentru că am convingerea că trebuie s-o facă cineva.

    2. Despre subiectul turismului ceteşte ce am scris dincolo, 164-165. Cred că nu MT este cel mai important minister din guvern. Dar nici primul ce ar trebui desfiinţat la o adică.

    Mai târziu poate şi lipsi, dar acum cred că este necesar totuşi. Trebuie puse nişte mecanisme în mişcare.

    Iar Udrea chiar se mişcă. Pe bune. Toate ţintele comisiei de execuţie au avut drept obiectv de a scotoci eventuale anomalii printre activităţile pe care le-a făcut.

    RăspundețiȘtergere
  6. Viq:
    Pai, tocmai de aia am postat, ca am citit dincolo :)Speram sa discuti un pic argumentele mele referitoare la relansarea turismului si in sarciina cui intra, nu ,,miscatul" doamnei Udrea. Cand se va sfarsi sezonul turistic si vom avea dimensiunea castigului Romaniei din turism, sub acest ministeriat, atunci vom sti ce si cat s--a miscat,Pana atunci ,orice opinii am avea sunt subiective (si din partea mea ) pentru ca impresiile nu sunt cuantificabile.
    P,S, Nici eu nu sunt mare specialista in criza, ma doare doar inima cand imi vad unele cunostiinte ramase in aer,dar ma doare rau de tot.Familia mea deocamdata nu e atinsa, dar altii..deci scuze daca o judec emotional.

    RăspundețiȘtergere
  7. Loda,

    Păi dac-ai cetit (precizez încă o dată : 164-165 nu doar postarea iniţială) chiar nu văd ce vrei să mă întrebi.

    Am explicat de ce cred că e nevoie de un minister pe profilul ăsta ACUM.
    Şi tocmai pentru RELANSARE.
    Şi nu văd de ce optica conform căreia trebuie "să încurajăm străinii să preia" ar fi mai bună decât "să încurajăm autohtonii să preia".
    Să preia, să construiască, să dezvolte.....

    Poate ai dreptate cu "mărul" ăla. Poate nu.
    Dar e bine să ne gândim că Delta şi Sibiul, au fost şi-nainte de Udrea. Iar "mărul" s-a încăpăţânat să nu poposească la ele.
    Pentru că nu e vorba doar de existenţa obiectivelor. Aşa cum nu e suficient să ai blog.
    Trebuie să şi ştie cineva de tine.
    Altfel existenţa e doar o impresie personală.
    Culmea antinaţionalismului este că comisia aia căuta argumente să ducă în ilegalitate tocmai cea mai importantă activitate a ministerului.

    Precizez că pe plan mondial cei care nu stau cu mâinile-n sân, au.
    Iau şi au.
    Kenia, despre care am amintit mai sus, are plantaţii uriaşe de fasole păstăi şi ... broccoli, şi alte "vegetables", care pleacă la păpat pe piaţa britanică. În timp ce ei stau toată ziulica pe vine şi se vaită că e rău, iar seara când i-apucă foamea, ies la vânat de cărăbuşi.
    Senegalul alimentează supermarketul de lângă mine cu peşte....

    Potenţialul Ro este URIAŞ. Dar nu va produce nici o castană dacă nu este folosit.

    Iar astea se leagă foate strţns şi global cu criza despre care fac amintire. Am părerea că încă nu a venit. Nu e vorba de plecare. ÎNCĂ NU A VENIT !!!
    Mai aruncă-ţi un ochi peste ce spunea Daniel David în ianuarie despre percepţia crizei de către romani :
    http://civiq.blogspot.com/2009/01/previziuni-optimiste-despre-un-viitor.html

    Cu cât sunt mai nepregătiţi, cu atât reacţiile în faţa situaţiilor personale şi dureros-concrete vor fi mai emoţionale, mai lipsite de profunzime şi mai uşor de manevrat de către profesioniştii manipulărilor.
    Oamenii nu vor mai gândi clar şi logic, iar şansele de a găsi cele mai bune soluţii la problemele lor vor scădea dramatic.

    Ei nu gândesc nici acum :D

    Iar despre Udrea... ce să mai zic ?
    Să mă cert cu tine, care sari peste Nemirschi şi Ponta ca s-ajungi direct la ministerul ei ?
    P-ăia normal că nu-i vezi.
    Sunt d-ai tăi.

    Nu ne putem înţelege dacă discutăm unu-n metri şi altu-n kilograme.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ies că merge greu.
    Poate mai intru deseară, mai târziu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga, in privinta tarilor pe care mi le-ai dat exemplu sunt de acord cu tine ,dar ce ma tot intorci la comisia Udrea, ca pe blogul tau nu ai scris nimc de ea ? Nici Nemirschi, nici Udrea, nici Ponta nu sunt,, de ai mei'' de ai mei sunt doar sotul, copii, prietenii si colegii alaturi de care muncesc de mai bine de 30 de ani,Ce sa spun de Ponta (de asta nu stiam ca e in ancheta) ? De Nenirschi nu spun nimc pana nu aflu rezultatul anchetei ,tot asa cum NU AM SPUS NIMC nici de Udrea, ca ar fi vinovata, ca ar fi deturnat etc, chiar nu ai remarcat ? Eu te-am intrebat doar in ce consta contributia dansei referitor la Delta Dunarii, Marginimea Sibiului,si Blue Air,de se leaga acest premiu de domnia sa ? Stii ca nu consta in nimc, dar de cat sa-mi dai dreptate, in fine...las-o asa..Un pic deamagita tot sunt, da-o-n drac, si tu vii cu texte de astea ,,sunt ai tai" ? mai lipseste sa spui ca ,,sunt in misiune" ca sa ma alungi cu totul (nu ca ar fi vreo paguba :) ).Mai raman totusi o perioada optimista .Daca ma intri tarziu, o sa-ti raspund maine, pa.

    RăspundețiȘtergere
  10. Loda,

    N-am reuşit să mai intru asară.

    - "te intorc" la comisia cu pricina, pentru ilustrarea faptului că Udrea a făcut ceva pentru a face vizibile chestiile care-au luat merele alea, chestii care, aşa cum am zis amândoi mai sus - nu le-a născut blonda acum, au fost acolo ŞI pe perioada celorlalte guverne. Dar invizibile pentru lumea largă.
    În virtutea faptului că Udrea a făcut ceva să promoveze (bine-prost-frumos-urât-scump-ieftin.... se poate discuta, e altă poveste) valorile turistice.
    Dovada faptului că a făcut ceva, este tocmai activitatea comisiei care are drept obiectiv, cum bine ştii, găsirea unor derapaje în acţiunile respective, pe care să le folosească spre a o înfunda.
    Scopul nu a fost să "te întorc" la comisie cu ideea de a susţine că e nevinovată de deturnare (habar n-am şi nici tu), ci să-ţi explic logic şi legat de ce cred că are merite în obţinerea premiilor respective.
    Dacă te aştepţi să mă apuc să fac studiul activităţilor ministerului şi să aduc probe privind eficienţa activităţii cutare sau cutare, cred că glumeşti !

    - Nemirschi şi Ponta sunt doi miniştri care în opinia mea sunt mult mai inutili decât ministerul blondei.
    Am totuşi impresia că nu ai citit comentariile pe care ţi le-am sugerat, pentru că acolo cred că este destul de limpede ce vreau să spun referitor la cei doi.
    Am spus "ai tăi" în virtutea unei proaste obişnuinţe pe care o voi corecta.
    Mai dă-mi timp.

    Am convingerea că "inutilitatea" MT este o teorie neadecvată economic pentru momentul ăsta, indusă cu dibăcie de maşina de propagandă antiPDL, şi înghiţită cu mare uşurinţă de portocalii în virtutea bunelor lor intenţii.

    RăspundețiȘtergere
  11. 398 Viq draga :
    Dupa parerea mea, si nu numai a mea, nu numai MT este inutil, ci msi multe altele : IMM-urile si comunicatiile puteau fi subagentii la Ministerul Economiei, Tineretul si sportul ,idem la MEC, Turismul aubagebntie la transporturi, si ministrul (caci eu nu cred ca e minister,e un fel de ministru fara portofoliu) pentru relatia cu parlamentul -out, fiecare minister sa-si gestioneze singur aceasta relatie (oricum fiecare lege se sustine in plen de ministrul initiator).Avem, pentru o tara saraca si in criza, mult prea multe ministere, cu dierctori, adjuncti, secretari si subsecretari de stat, sefi de birouri si bugete mari,adica si saraci si fuduui(ca asa sta bine romanului).Deci o reotganizare a organiogramei guvernului pe baze realiste s-ar impune, indiferent de titular si fara a fi considerata propaganda, nici antiPSD,nici AntiPDL. Dar ce vorbesc eu, cine sa o faca ? Cine vrea sa dea ciolanul dintre dinti ?

    RăspundețiȘtergere
  12. scuze pt. greselile de tastatura, nu am avut chef sa recitesc, am o leneee :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Loda,

    "Dragă" !
    Ţi-am cerut să citeşti mai întâi comenturile mele 164-165 de dincolo.

    O dată.
    De două ori.
    Am sugerat şi a treia oară.

    O spun şi pentru a patra oară : citeşte mai întâi comenturile alea ca să înţelegi motivele pentru care susţin că acum este nevoie de un MT.

    Dacă nu contraargumentezi la ce am menţionat acolo, înseamnă că fie nu ai citi (nu te interesează argumentele mele, vrei doar să te joci de-a picătura chinezească) fie le-ai citi şi le ignori voit, ţinându-te orbeşte de o idee fixă pe care o repeţi ca să mă exasperezi.

    Pe subiectul MT nu-ţi mai răspund decât dacă aduci contraargumente la ce am spus acolo.

    Vorba unei amice : sunt şi lucruri frumoase în jurul meu care merită atenţie şi timp.

    RăspundețiȘtergere
  14. TOG,

    N-am văzut nimic.
    Mă duc să mă mai uit.
    Un link ?

    RăspundețiȘtergere
  15. TOG,

    N-am văzut nimic.
    Dar mă mai uit.
    Un link ?

    RăspundețiȘtergere
  16. Viq;
    First, imi cer scuze pentru formula de apelare, la mine este un tic involuntar de simpatie, nu mi-am dat seama ca poate suna nepermis de familiar (in cazul meu) sau ironic (in cazul tau),nu o sa se mai repete.
    Second : sunt putin surprinsa ca imi ceri argumente pe postarile tale ;pai ,tot ce am postat eu aici erau contrargumente la ce ai postat tu (inclusiv cum vad eu relansarea tuirsmului) sau argumente asemanatoare cu ale tale (aratand ministerele care altauri de Turism,ar putea disparea prin includerea in altele).Probabil ca modul meu mai confuz de exprimare, cu care tu nu esti obisnuit ,ti-a creat impresia ca ti-as fi ignorat postarea; eu nu te acuz la randul meu de asa ceva, Doamne fereste, nici nu te trimit sa mi le recitesti pe ale mele de doua sau trei ori.De fapt, cred ca ,pe viitor am sa te scutesc de asemenea activitati neplacute cand ,,sunt si lucruri frumoase in jurul meu care merita atentie si timp".Nu mi-as ierta sa te sustrag de la ele,pe viitor; toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
  17. Loda,

    Te-am supărat !
    Îmi pare rău.
    Aşa cum am bănuit, te referi în continuare la tema postată iar eu vorbesc de comentariile în care am detaliat câteva lucruri pentru UnTânărdeStânga.
    Nu ştiu cum ne-am putea înţelege aşa.
    Dar asta e.

    Iar evaluarea "la pachet" a MT cu Nemirschi şi Ponta, nu mi se pare corectă.
    În orice ai de făcut există o organizare pe priorităţi. Unele sunt mai sus altele mai jos pe listă.
    Nu cred că MT este cel ce trebuie să fie primul pe lista desfiinţărilor.

    RăspundețiȘtergere

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru