sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Filme

Filmul 1.

Se pare că Traian Băsescu a dat complet cu roatele-n sus clasa politică din România. De 5 ani de zile toate forţele (antireformă) se opun cu toate ...forţele (prostagnare) din dotare, să-l pună cu botul pe labe.

Nu numai că nu au reuşit să-l îmmoaie, dar după o tăcere aproape completă de zeci de luni, în apropierea momentului decisiv, au încasat-o iar, la fel de năucitor ca de obicei.
Dimensiunile proiectelor electorale pe care le-a introdus piratul şi viteza cu care evenimentele se desfăşoară i-au dus pe adversarii săi ce se ocupau cu teze de tip "Băse traficantul de arme" într-un ridicol absolut.

Cu eforturi pe care numai disperarea ţi le poate da, încearcă săracii să facă faţă conflictului politico-nuclear cu forfecuţa de unghii "Johannis" şi briceagul majorităţii parlamentare.
Acea majoritate parlamentară voit ca o stâncă, ce se dovedeşte pe zi ce trece că e la fel solidă precum nispul plajei de sub tălpi, ce o şterge parşiv, fir cu fir, sub valurile repetate de voturi antiguverne.

Surpriză !
În conjunctura asta, piratul îşi dezbracă frumşel armura războinică şi pune o ie cu floricele.

Îl propune pe Croitoru, după ce derbedeii au trântit guvernul Boc, ignorând prima ocazie de a forţa desfăşurarea evenimentelor spre alegerile legislative (anticipate), SINGURA acţiune prin care instituţia Parlamentului poate fi curăţată de politrucii strecuraţi acolo.

După ce nemernicii îl trântesc şi pe Croitoru, nu-l numeşte pe Blaga, omul cu satârul, ci pe cumintele Negoiţă. Un om a cărui bun simţ şi eleganţă sunt complet discordante cu faza dură în care se află conflictul.

Ba, mai mult decât atât, declară public, repetat, că alegerile anticipate - perfect legale, constituţionale, democratice şi imperios necesare pentru a da ocazia mulţimii să cureţe şerpăria din instituţie - nu sunt de dorit. Ar fi prea mult dezechilibru politic şi pe o perioadă prea lungă !

Conform unui "mugur clasic încă în viaţă" , "Ezist-o esplicaţie" !
Doar că n-o ştim noi :D


Filmul 2.

Criza ne-a dat cam toate târcoalele pe care le-avea la ea.
Acum se pregăteşte să intre voioasă pe plaiul miortic.

În disperare de cauză, după ce taifunu' Tăriceanu a zburat spre ceruri tot ce nu era bine ancorat cu lanţu', incep să se ia măsurile de reformare economico-socială ce se impun. Forţaţi de organismele financiare internaţionale, care sunt dispuse să ajute cu condiţia bătută-n cuie de a face cele necesare însănătoşirii economice. Că singuri, de capul nostru nu o făceam nici la paştele cailor.

A.
Subvenţiile de stat trebuie eliminate. Scurt şi clar.
Cine nu se descurcă fără, ori se restructurează la sânge, ori se vinde pe piaţă, ori pune lacăt la poartă.
Avem aici o faună de toată frumuseţea : Compania Naţională de Căi Ferate CFR, Societatea Naţională de Transport CFR Călători, Termoelectrica, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Societatea Comercială Electrificare CFR, Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare şi nu în ultimul rând, Compania Naţională a Huilei (CNH) unde statul (adicătele noi) plăteşte 1.600 lei pentru fiecare valoare de producţie din care obţine înapoi 1.000 de lei. (Capital,7 Noiembrie 2009 )

B.
Trebuie reduşi bugetarii.
La număr.
În 2010 ar urma să fie disponibilizaţi 150.000 de bugetari, iar până în 2015, numărul de bugetari ar trebui să scadă de la 1.380.000 până la un milion. (Preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, 2 Noiembrie 2009 )

C.
Reprezentanţii organismelor financiare inernaţionale ne-au planificat la verificare în timp util pentru ca tranşele de bănuţi să vină la timp, în condiţiile în care guvernul Croitoru ar fi trecut de Parlament.
Ei aşa au crezut.
Că la ei aşa e. Dacă pică un guvern că a făcut ceva rău, se face altul şi se pune la treabă.
Spre surprinderea lor la noi e altfel.

Drept pentru care au plecat cum au venit, încă de pe 6, noiembrie (deşi aveau planificat să stea până pe 9, pentru a stabili detaliile cu noul guvern investit), evident FĂRĂ să ne dea ce speram.

Amânarea tranşei este inevitabilă din cauză că guvernul nu şi-a îndeplinit angajamentele. Ţinta de deficit bugetar de 7,3% va fi depăşită din cauza întârzierilor în aplicarea legii reformei administraţiei publice, iar partidele nu au adoptat bugetul pe 2010. Potrivit calculelor Fondului, deficitul bugetar pentru 2009 va fi de 7,8%, (cu doar 0,5% peste ceea ce s-a convenit). Ambele ar fi fost rezolvate de guvernul Boc dacă nu era blocat de Sinistra Alianţă Ad-Hop. (Capital 7 Noiembrie 2009 )

TOATE măsurile de mai sus se vor putea lua cel mai devreme imediat după prezidenţiale, şi se vor lua aproape sigur, măsurile respective fiind inevitabile nu doar pentru bănuţii de primit, dar efectiv pentru ca economia să nu intre în colaps.
Cea mai acută dintre problemele ce vor lovi va fi lipsa banilor pentru pensii şi salarii. Împrumuturile făcute acum se pare că acoperă doar ultimile luni ale anului. Adică plăţile din momentul la care vorbim şi cele de luna viitoare. Apoi...... nefiind nu este !
Greu de imaginat ce se petrece cu o familie căreia la X ale lunii NU îi mai intră banii lunari în cont conform planificării.

*********************************************************************

Acum, dacă leg Filmul 1 cu Filmul 2, aş putea bănui care este "esplicaţia" atitudinii piratului.
De ce momentul alegerilor anticipate nu ar mai fi atât de propice curăţirii clasei politice, pe fondul neprimirii banilor de salarii şi pensiilor, plus disponibilizări şi concedieri de sute de mii de persoane.
Propaganda antiPDL poate avea un efect consistent şi radical.

Pe o asemenea situaţie conjuncturală, uşurinţa cu care indivizii strecuraţi în Parlament trântesc guvernele nu mai pare aşa de nefirească. Dacă nu le mai e teamă de anticipate, nu le e teamă de nimic.
Aşa că ar putea refuza şi investirea guvernului Negoiţă, convinşi că nu vor păţi nimic.
Parlamentul rămâne intangibil indiferent de ce face naţiunii. Nimeni nu-l mai poate atinge.

----------------------- FIN --------------

Dar !
Ar mai fi un singur şi ultim aspect.
Firav şi discret, dar care poate schimba radical situaţia după ce piratul ia al doilea mandat (în cazul în care îl ia).
Probabilitatea ca FMI să dea rapid banii imediat după prezidenţiale, eliminnd astfel pericolul loviturii financiare de mai sus !

„Doi factori vor ajuta România să obţină banii de la FMI.
- În primul rând, România are nevoie disperată de bani (şi acest fapt i-a determinat pe politicieni să-şi unească forţele pentru a îndeplini condiţiile necesare, dar niciun partid nu este dispus să adopte măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare până după alegerile prezidenţiale.)
- În al doilea rând, Fondul a evitat provocarea unor tensiuni similare cu cele din timpul crizei asiatice şi s-a dovedit mai binevoitor în ultimul timp” (Reuters, 7 Noiembrie 2009 ).

Ceea ce poate înseamna că din momentul în care FMI conştientizează că singura şansă ca măsurile pe care le impune să fie posibile este reforma Parlamentului (prin alegeri anticipate), va favoriza acţiunea eliberând sumele de care este nevoie pentru plata salariilor şi pensiilor fără sincope, aşteptând ca o nouă majoritate parlamentară favorabilă să investească un guvern care să poată lua măsurile cu pricina.
Iar această conştientizare cred că a început să se contureze din momentul în care cabinetul Croitoru a fost respins.
Mi-ar plăcea să văd că piratu' iese la cafteală în ianuar, chiar şi în cămeşoiul naţional, conform tradiţiei. Ar fi pictural dar mai ales util.

Avertisment !
Nu luaţi mereu de bune vorbele ce le pun acilea. Fac şi eu exerciţii să nu ruginesc la scoarţă.
Şi pentru că pun mai rar vorbe, am pus mai multe, ca să ajungă pentru toată săptămâna.
:D
.

5 comentarii:

  1. De un singur lucru mi-e frica: cum se va comporta organismul colectiv numit electorat. Daca nu face ce trebuie, in loc de "happy end" va scrie "kaneț filma" si "In continuare ruleaza o noua productie Mosfilm".

    RăspundețiȘtergere
  2. Gino,

    Asta e.
    ori acceptăm democraţia cu riscurile ei, inclusiv tembelismul la nivel de masă şi obligativitatea de a te supune unei majorităţi de iresponsabili, ori trecem pe dicatură cu riscurile ei, inclusiv "Kaneţ Filma".

    Că tembelismul din prima poate duce la cea de-a doua, este şi ăsta tot un risc asumat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Citez secretarul de partid(comunist roman)de pe vremea cind "satisfaceam" eu armata:"democratia trebuie sa fie larga dar nu labartata"! Parca-i duc dorul,cateodata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Gino,

    Bă asta-i faină rău !!!!
    "Democraţia trebuie să fie largă, dar nu lăbărţată!"
    HA !
    Foarte tare !

    Păi dacă-l cauţi poate-l găseşti acu prin Parlament, ce boalili.
    Din ce spui părea isteţ şi pe felie de politruc.

    RăspundețiȘtergere
  5. fa-i base de comanda....

    te astept la mine pe blog unde discutam: De ce Mazariche are nevoie de un "presedinte" precum Jioana si de ce Jioana are nevoie de un "primar" precum Mazariche?

    RăspundețiȘtergere

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru