duminică, 11 decembrie 2011

Despre dictatura binelui si prostia democratica.

PDL a renuntat la trei puncte vitale pentru transformarea societatii romanesti din ceea ce e in ceea ce vrem sa fie :
1. Votul uninominal majoritar.
2. Parlament Unicameral.
3. Maxim 300 de parlamentari.

Se speculeaza ca de vina ar fi UDMR.
Si faptul ca guvernarea depinde esential de pan/plezirul acestui mutant socio/separatisto/politic si destul de antiromanesc pe alocuri.
Si ca, desigur, tocmai vine iarna.
Iar cand a fost mic a fost si racit.
A avut galci.

Ne aflam in fata unei cumplite alegeri.
Pe cine sprijinim cu votul la alegerile din 2012 ?
Pe de o parte ai un USL care nu se deosebeste de o ceata de nebuni scapati de la ospiciu decat prin faptul ca nu se osteneste nimeni sa'i bage inapoi unde le e locul, pe de alta un PDL care mimeaza fad ca ar face cate ceva din cele promise electoral dar capoteaza exact in punctele esentiale. Terta alegere, cea a unei noi sperante politice, un Partid al Ingerilor, in trena careia sa ne inghesuim naivi si bucurosi pentru urmatoarele 10/12 luni pana ne dumirim ca lucrurile stau cu totul altfel, inca nu exista si nici nu stim daca va exista prea curand.
Deci ce dracu' alegem ?
Din ce nu e, ce sa fie ?

Prima atitudine, de tip "reactie", este sa'i trimti pe toti la origine si sa le arati tu lor cum nu te mai duci la vot.
Iac'asa ! Sa se invete minte.
Si sa'ti freci mainile de satisfactie cand o sa'i vezi la televizor nemultumiti pe aia de au castigat alegerile cu diferenta de doar doua voturi, in urma unui scor foarte strans : 9 la 7 :roll:
Asa le trebuie.
Sa poarte povara deziluziilor noastre cate zile or avea !
....mama lor de cocosati politici ....

A doua atitudine ar putea fi cea de tip "raspuns". Sa faci pasul inapoi si sa privesti la dezastru, cat de mare e maldarul de moloz, apoi sa evaluezi de unde incepi sa muncesti sa ridici pe locul ala alta coliba.

Aici pare mai greut un pic.
Pentru ca ar trebui sa atenuezi efectul dezastruos al celor mai sus mentionate tampenii pedeliste, sa pilesti bavurile, sa netezesti asperitatile. Cu alte cuvinte sa gasesti niste argumente rationale pentru care atunci cand esti in coma, facut terci de un camion cu sofer beat manga, tot e mai bine decat mort de tot.
Sa recunoastem ca nu e usor.
PDL'ul se alinta ca o cotofana proasta dintr'un targ medieval de provincie, jucandu'se cu usa de la intrare pentru ca scartie misto si rade la zbieretele tale usor onomatopeice. I se pare haios comportamentul tau si ii place cum faci cand te gadila la ghearele prinse'n balamale :D :D :D :D

Iesirea clasica din clinciul asta ramane varianta "raul cel mai mic" pe care vom fi probabil siliti sa'l inghitim. Inca o data.
Chiar daca nu vom avea incotro insa, cred ca trebuie sa privim lucrurile in fata, in toata uraciunea lor.

Este bine sa ramana sistemul de vot asa tampit, stramb, aberant, cum este, daca asta ajuta PDLul sa ia fata USLului ?
Este de preferat o dictatura "luminata" unei democratii schioape si demolatoare ?

"Ce e mai rau?
Sa ajunga niste iresponsabili la putere prin reguli democratice corecte?
Sau sa pervertesti corectitudinea regulilor democratice ca sa-i tii departe?" se intreaba DPA, dupa ce Bleen a reactionat clasic la fenomen.
http://www.blogary.ro/2011/12/pdl-si-votul-uninominal-majoritar/#comment-51708

Cred ca pentru un bine pe termen scurt si foarte scurt, binele nu conteaza cum se obtine. "Scopul scuza mijloacele" daca vrem sa avem totul si acum.
Ceea ce nu ne mai intereseaza este ce urmeaza dupa aceasta scurta perioada de "bine".
Pacat ca nu ne intereseaza. Ar trebui.
Pentru ca urmeaza nu rau, ci foarte rau, cu posibilitatea disparitiei pe lista.

Asa cum orice "dictatura luminoasa" cu cap/veioza, poate face un popor sa traiasca mai bine dar nu'l poate face niciodata sa inteleaga pretul corect al acestui bine, orice alta "scurtatura" sociala va avea efect contrar pe termen lung. Binele de moment va fi samanta autodistrugerii de mai tarziu.
Toti pedagogii invata acest lucru elementar, toti dascalii ar trebui sa'l aplice, toti parintii sa'l inteleaga...
Nu toti o fac.
Si efectul este absolut DE FIECARE DATA, fara exceptie, acelasi : esecul.
Un adult slab, cu mentalitate stramba, rationament incoerent, actiuni penibile. Pentru ca efectiv nu poate face o legatura logica si fireasca intre cauza si efect. Nu are aceasta experienta.

O "dictatura" luminoasa poate aduce un bun nivel de trai fara ca beneficiarii sa inteleaga ce, cat si cum trebuie platit acesta. Poate dezvolta un sistem cultural, de mare cuprindere teoretica, dar complet rupt de practica realitatii, adica niste povesti. Esecul total al indemului permanent si total la munca pentru progresul bla/bla/bla din epoca comunista este dovada cea mai la indemana.
Prin urmare dupa ce i se arde filamentul "luminosului" ramane in urma sa un popor de trogloditi social. Niste destepti plini de o teorie stearpa cu o practica imbecila, ce se diferentiaza de altii asemeni ai altui popor inapoiat prin faptul ca au acces mai facil la unelte ale raului de mai mare cuprindere si efect.

Trebuie sa ne intrebam foarte serios, oare vrem asta ?
Vrem sa construim o societate cocarjata, cu articulatiile economice intepenite, cu organele interne deja batrane si nefunctionale, in care copiii nostri sa traiasca tot mai prost iar nepotii in nici un fel ?

Daca da, atunci cel mai bine e sa vina unul cu ciomagul si sa ne oblige sa facem ce e logic/corect sa facem in concordanta cu legile firii.
Ca o fi un marinar ratacit printre politicieni sau un organism international ce vorbeste fraceza in limba germana, tot aia. Daca noi oricum nu intelegem, nu ne intereseaza, nu ne pasa cine/ce/cum, important e sa ne fie bine.
Cand crapa ei, :roll: ... e, cand crapa ei, crapam si noi si gata.

Daca nu, atunci trebuie sa alegem NOI metoda de lucru, sistemul social, sistemul economic, si celelalte, in conformitate cu cat ne duce bibilica.

Cea mai fireasca teama in acest caz este ca ... nu prea ne duce, aia e.
Ce ne facem fetelor, ca suntem incapabili de a percepe, de a intelege, de a accepta, de a gasi cai de aplicare a unor reguli simple ?
Nu'i bai.
Daca NOI suntem cei ce aleg, nu exista alegere gresita.
Indiferent cum vom alege, aceasta alegere va avea un efect.
Daca ne place efectul, mergem pe poteca asta.
Daca nu ne place, schimbam poteca.
Pentru ca o alegere gresita nu e un esec decat daca te opresti acolo. Altminteri este o lectie de viata si te imbogateste cu experienta.
Deci indiferent cat de buna/proasta e alegerea, ea e benefica atunci cand o facem noi si, pe cat posibil, constient.

Asta cred ca e in linii mari rostul si efectul favorabil al democratiei.

"Ce e mai rau?
Sa ajunga niste iresponsabili la putere prin reguli democratice corecte?
Sau sa pervertesti corectitudinea regulilor democratice ca sa-i tii departe?"
Raspunsul meu este : e mai rau sa pervertesti corectitudinea alegerilor democratice.

Daca in urma lor ajung la putere niste iresponsabili, este lectia de care avem nevoie.
Daca dupa aceasta lectia alegem IAR niste iresponsabili, inseamna ca suntem mai grei de cap si trebuie sa repetam clasa.
Daca nici dupa asta nu luam examenu' sa fugim cu el acasa, repetam din nou.
Eventual pana la sfarsitul timpului.

In vreme ce poate altii construiesc masina respectivului timp cu care poti sa pleci in viitor si sa ramai acolo, altii poate se duc pe planeta aia noua, Earth 2.0,  ce tocmai am gasit'o pe tarla....
Noi poate inca repetam bastonase si liniute.
Sau poate nu ;)
Eu as paria ca nu :D

In concluzie, din punctul meu de vedere PDL nu are nici o scuza onesta pentru ca'si bate joc de cele trei puncte de mai sus.
Si sunt gata sa degajez la prima intersectie.
Chiar daca in raport cu drumul actual va fi doar o poteca.

Viq

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru