marți, 12 iunie 2012

Sunt stupid dar ma tratez. Nicusor Dan, marea pacaleala a alegerilor locale

Dupa demonizarea inteligenta a candidatului PDL la primaria capitalei, pe motiv ca a facut afaceri din gunoaie, hiperexigentilor portocalii li s-a aruncat momeala "Nicusor".

Am vazut ca despre ce e vorba de cateva zile bune dar nu m-am bagat in ciorba, sa nu incep o polemica ridicola pe tema pro/anti Prigoana. N-ar f avut nici o finalizare pozitiva. Realitatea insa trebuie cunoscuta, oricat de jenanta ar fi ea pentru o buna sama de amici, tocmai pentru ca vreau sa mi-i pastrez.
Daca pretenu' umbla tantos pe strada in frac, cu papion si joben dar larg descheiat la slit, ii spui fromos "Batrane, vezi ca la parter faci reclama ilegala...".
Daca e de calitatea ai care crezi, se va simti prost olecuta dar va corecta urgent situatiunea si va aprecia corect gestul tau.
Daca nu, nu e cazul sa-ti fie amic :D

Dragi pretini, deci e bine sa intelegem CINE e domnul Nicusor Dan.


1. Profilul socio-motivational

Dintre propriile reflectii personale, facute publice la 18 iunie 2008.

.....................................................................................................
3.3. O intrebare ma obsedeaza. Pusi cap la cap, pot spune ca am consacrat 5
din ultimii 10 ani activitatilor sociale. Un timp si o energie rupte dureros
din timpul meu profesional si din cel personal. Nu regret. Ma intreb insa
cit de eficient le-am folosit.
Cu acelasi timp si cu aceeasi energie, as fi putut fi de exemplu un ministru
al educatiei
mult mai bun decit multi din cei care au fost. As fi realizat
SNSB si in plus as fi promovat multe alte proiecte necesare.
Intrebarea se precizeaza si devine: mi-am investit timpul si energia de la
un nivel de decizie optim? Citeva consideratii mai jos.
4. Greseli fundamentale
4.1. Am neglijat ecuatia puterii. ......
........ As fi avut 10 angajati in subordine si de administrat un
buget de 1 milion de dolari pe an. L-am refuzat, crezind ca pot sa-mi impun
mai usor proiectele din societatea civila. Gresala uriasa!
In loc sa il sun pe colegul meu de guvern Andrei Marga pe firul scurt si sa
rezolv acreditarea SNSB in 1-2 luni, am sunat de zeci de ori la cabinetul
ministrului, unde o doamna spunea sa revin .
Am obtinut acreditarea 3 ani
mai tirziu, prin bunavointa doamnei Ecaterina Andronescu.
................................................
As fi fost un secretar de stat mai bun decit cei care au fost. As fi
realizat macar harta comunitatilor romanesti din afara granitelor, care si
astazi e la nivel de vorbe.
In fine, as fi ramas pentru toti functionarii cu care am avut ulterior de-a
face
fostul secretar de stat. Adica, in mintea lor, unul care are pe cineva
in spate, ceea ce deschide usi nebanuite
.......................................................
In serile cind, si pentru a cita oara, eu, cu uriasul meu talent matematic,
aranjam hirtii si situatii in loc sa fac matematica, in vreme ce sute de
persoane care ar fi putut sa o faca in locul meu stateau in fata
televizorului, nu puteam sa nu urlu interior "nu e corect!".
Cind, dupa mii de ore consacrate voluntar unui subiect, ceri o jumatate de
ora sau o simpla semnatura pe o petitie si semenul tau iti explica filozofic
de ce personalitatea lui nu e compatibila nici cu petitia nici cu jumatatea
de ora, nu poti sa nu simti, da, sila de Romania.
Nu pot sa nu vad mindria, ostentatia cu care semenii mei isi afiseaza
supravietuirea. Cacatul social in care ne aflam, pina in git, in vreme ce
auzim, din mii de piepturi, "eu ma descurc". Romania vegetala. 
..............................................................
 
6. Ce urmeaza?
Cu 10 ani mai intelepti, continuam lupta.
-------------------------------------------------------------------------­-----

Eu desprind imaginea unei persoane relativ inzestrate, cu abilitati semnificative, care isi doreste sincer sa performeze politic. Ca orice aspirant la "secretar de partid pe judet". Un carerist usor narcisist dar cu sanse consistente de a ajunge o personalitate politica.
Visul sau se pare ca este sa devina politician. Nu neaparat un diplomat, poate, dar cu siguranta nu paznicul arhitecturii bucurestene ci un activist politic, un individ care sa-si castige existena din activitatea pe scena politca.
Cu ale cuvinte, un politruc sadea.

Nu este neaparat ceva ilegal sau imoral pana aici (desi mie-mi displac de regula carieristii in politica). Pentru a performa politic trebuie desigur sa-si aleaga pe de o parte o ideologie in care sa creada, o formatiune politica pe care sa o sustina si oameni politici drep  model, pe de alta parte, drept consecinta, o ideologie-formatiune politica/politicieni impotriva carora sa lupte. Tot politic.

Avem precm  stim doua maluri : unul pe care bataie o dreapta lesinata si ametita si unul pe care stanga tocmai marsaluieste triumfal tropaind demonstrativ, tarand de par, in urma carului de lupta si niste penelisti care nu inteleg ce naiba se intampla.
Spre care directie a decis domnul Nicusor Dan sa-si focalizeze eforturile spre a deveni un politician de referinta in politca romaneasca ?

Lucrurile stau dupa cum urmeaza :

2. Profilul politic

Manifest propagandistic conceput si trimis de Nicusor Dan la cei din lista sa de adrese la 25 aprilie 2007, daca-si mai aminteste cineva, cand tara fierbea la foc mic ca o gasca de nemernici voiau sa-l debarce pe Basescu.

Spune Nicusor :

Va invit sa parcurgeti si sa distribuiti pe listele de e-mailuri si argumentele urmatoare PENTRU DEMITEREA lui Traian Basescu.
Traian Basescu are meritul incontestabil de a fi blocat la alegerile din 2004 semi-dictatura instituita de PSD. Prestatia sa ulterioara ma face insa sa votez fara ezitare la referendumul din 19 mai pentru demiterea sa din functia de Presedinte. Iata citeva argumentele si citeva raspunsuri la contra-argumente:
1. Relatia suspecta cu serviciile de informatii:
a) militarea pentru legile sigurantei nationale propuse de serviciile de informatii, cu multe prevederi in spiritul fostei Securitati, in detrimentul legilor sigurantei nationale propuse de societatea civila. Intre Marius Oprea, promotor al celor din urma, si Traian Basescu, ii dau fara ezitare credit lui Marius Oprea.
b) "lucratura" de la CNSAS din primavara lui 2006, denuntata de societatea civila: numirea unor persoane controversate de catre Presedintie si PD, candidatura suspecta a lui Turianu (numit de PD) impotriva lui Ticu Dumitrescu.
c) a decis, e adevarat, predarea unei mari parti a arhivelor catre CNSAS, dar: inca nu s-au predat cartotecile, ceea ce face fondul de dosare aproape inutilizabil; nu s-au predat microfilmele, in conditiile in care multe din dosare sint incomplete; in scandalul recent Coldea/Curtea Constitutionala, s-a confirmat existenta (niciodata recunoscuta de SRI) a unui fond "X" de dosare ale oamenilor politici, nepredat CNSAS.
d) numirea lui George Maior, membru marcant PSD, la conducerea SRI.
2. Mijloace "securistice" folosite de el si aliatii sai:
a) sprijinirea aripii PLD in cadrul PNL
b) provocarea de false teme de dezbatere; in locul unei dezbateri pe fapte concrete, repetarea cu obstinatie a unor sloganuri de tip "coalitia PSD - PNL" "coalitia PSD-PNL-PRM-UDMR-PC", "petro-liberali", etc.
c) folosirea cu nerusinare in cadrul mitingului de duminica [organizat de Fundatia pentru Infrumusetarea Bucurestiului a lui Dumitru Puzdrea, deputat PD, acelasi cu en-gros-ul ilegal Puzdrea] a cintecelor si sloganurilor Pietei Universitatii. Sa nu uitam ca Traian Basescu a fost membru al Frontului Salvarii Nationale, membru in CPUN si, ca functionar in Ministeruul Transporturilor, nu a fost strain de organizarea trenurilor cu mineri din 1990.
3. Distrugerea Aliantei DA prin atacuri neprincipiale la adresa PNL si a primului ministru, menite sa favorizeze PD in alegerile care vor urma. Urmarea: daca in ianuarie 2007 PSD ajungea la 16%, iar Ion Iliescu isi incepea drumurile la Parchet pentru mineriada din 1990, azi PSD a urcat la 26%, iar subiectul mineriadelor a disparut cu totul din dezbaterea publica.
4. Tip conflictual, incapabil de negociere si constructie. Traian Basescu s-a remarcat prin natura sa conflictuala: a distrus alianta CDR-PD in 1996-2000, a distrus alianta DA in 2004-2007, a reusit sa se desparta de toti consilierii cu care a inceput sa lucreze la Presedintie in 2004. In compensatie, nu a reusit sa construiasca nimic: Ca primar general timp de 4 ani s-a remarcat prin demolarea buticurilor si prin vaicareala continua ca nu-l lasa Consiliul Municipal sa-si realizeze obiectivele (de asemenea prin autorizatia de constructie a blocului de sticla lipit de Biserica Armeneasca si a unui bloc de sticla in Piata Palatului, in constructie azi). Ca ministru al transporturilor in mai multe guverne nu a construit nici un kilometru de autostrada.
5. Esec total in politica interna si externa. Ca urmare a conflictului generalizat si a impredictibilitatii actiunilor Presedintelui, ratingul de tara a scazut in aprilie 2007 iar investitiile straine au scazut si ele spectaculos la inceputul lui 2007. [daca e sa spunem lucrurilor pe nume, Traian Basescu nu va fi invins de biata clasa politica romaneasca, ci de mediul international de afaceri, satul de impredictibilitate]. In plan extern, dupa inceputul fulminant din 2005, nici o vizita importanta nu a mai avut loc in 2006 si 2007. Daca sintem aliatii strategici ai SUA in regiune, de ce nu trece nici o conducta importanta de petrol prin Romania?
6. Dinu Patriciu. E adevarat ca conflictul Basescu-Patriciu a fost foarte important in destramarea Aliantei. Lui Dinu Patriciu i se imputa, pe buna dreptate: a) spalarea prin bursa a 10-20 milioane euro, pentru care nu s-a mai platit impozit la stat; b) cumpararea Petromidia pe datorie si esalonarea datoriei pe 7 ani cu o dobinda avantajoasa. Patriciu a transformat insa Petromidia dintr-o gaura neagra in principalul contributor al bugetului de stat. Comparati va rog Petromidia cu RAFO Onesti, cuibul unei adevarate mafii de firme capusa, unde statul a sters de mai multe ori datorii de sute de milioane de euro, pentru ca ei sa le fure din nou si statul sa stearga din nou, etc. De ce Basescu si procuratura subordonata lui a atacat de nenumarate ori Petromidia si niciodata RAFO? a) Pentru a santaja PNL in problema fuziunii PNL-PD si a anticipatelor; b) pentru ca Teodor Stolojan ("draga Stolo") nu e deloc strain de ce se intimpla la RAFO.
7. Monica Macovei. Monica Macovei are merite incontestabile in reforma justitiei. Dar:
a) multe lucruri s-au petrecut pe deasupra ei; din nou, de ce Petromidia si nu RAFO? de ce Parchetul nu s-a autosesizat la Cathedral Plaza? la "regele asfaltului"? la ALRO?
b) s-a dovedit total lipsita de tact. In plus, la sfirsitul lui 2006, a modificat in drumul catre Monitorul Oficial forma unei Hotariri de Guvern convenita de Guvern. Cum v-ati fi simtit daca ati fi fost ministru liberal?
8. Traian Basescu a condamnat comunismul in fata Parlamentului, gest de salutat. Acelasi lucru l-a facut si Emil Constantinescu in mandatul sau, fara aceeasi vizibilitate mediatica. Dar: comisia Tismaneanu a dat, in finalul raportului sau, mai multe propuneri concrete care decurgeau din concluziile raportului. L-am vazut pe Traian Basescu militind pentru realizarea acestor propuneri? Nu. A ramas doar spectacolul din Parlament si imaginea de anti-comunist a lui Basescu.
Concluzie. In conflict ireconciliabil cu toate partidele politice mai putin PD si PLD, incapabil de coabitare fara scandaluri zilnice, Traian Basescu:
-pe termen scurt nu poate sa aduca decit alti doi ani si jumatate de scandaluri neconstructive
- pe termen lung nu mai poate exercita cu adevarat puterea decit in cazul unei guvernari majoritare PD-PLD, pentru care militeaza. In conditiile in care aceste partide nu au avut nici o nuanta critica la adresa lui in doi ani si jumatate, aceasta alternativa este, dupa toate definitiile, dictatura.
Nicusor Dan

Originalul poate fi cetit AICI , dimpreuna cu raspunsurile unora din cei carora le-a trimis respectiva misiva. Unele suna cam asa :
"...E amuzant sa vezi cum unii isi chinuie mintea ca sa
scrie asa un mail artistic in incercarea penibila de a
opri valul de oameni care este de partea lui Basescu.
Nu merge, draga Nicusor Dan!
Cat despre distribuirea acestor...idei pe liste de
e-mailuri...chiar crezi ca nu avem ce face decat sa
poluez adresele mail ale prietenilor mei cu aberatiile
tale ???
Fiecare are dreptul sa creada ce vrea, este adevarat,
dar nu veni cu "parcurgeti si distribuiti". E prea
ieftin, nu crezi ???
Te asteptam pe Esplanada de la Trocadero duminica
sa-ti dam o pancarda PRO BASESCU si sa defliezi :-))
Ioana"
Va sfatuiesc sa treceti pe acolo ca merita.

Daca ar fi si NUMAI aceasta pozitionare a lui Nicusor Dan fata de Traian Basescu/PDL in raport cu PSD/PNL/USL, si pentru mine ar fi mai mult decat suficient.
Dar nu este doar asta.
Toata, TOATA, activitatea lui de coloratura politica este clar antiPDL si antiBasescu si proPNL, respectiv proAntonescu.

"...Asemanarea lui Basescu cu Cuza: nimeni nu se mai intelege cu el. Diferenta: el n-a facut aproape nimic.. "

"....Crin Antonescu pare a fi candidatul PNL. Are ceva sanse, caci are un discurs foarte bun. A fost in PIata Universitatii, nu are acuzatii de coruptie in spate, nimic din ce spune nu-l tradeaza ca fiind apropiat al serviciilor..."

"..."aliatii" PD au jucat aceeasi partitura pe care au jucat-o in
1996-2000: au criticat continuu guvernul din care faceau parte, in scopuri
electorale. Electoral le-a reusit, si atunci, si acum, dar consecinta
"colaterala" a fost de fiecare data revenirea PSD-ului la guvernare. De data
asta au primit ce au meritat..." (cu referire la debarcarea PD din guvernul aliantei DA cand Tariceanu a facut stanga-mprejur) 

"...Nu idealizez PNL, nu sint membru, dar as deveni daca as avea
ceva mai multa energie sau mai multa imagine......Iata citeva motive:
- e singurul partid ramas care nu izvoraste din matricea originara a
FSN-ului; astea nu sint vorbe goale daca ne uitam la pozitia partidelor in
problema serviciilor de informatii si a legilor securitatii
-pentru ca, dupa un an de activitate in Grupul Civic Bucuresti, cunosc
lucruri despre mafia din jurul lui Adrian Videanu (preluata in mare parte de
la Traina Basescu; cunosc doi oameni care au lucrat in primarie in vremea
lui Basescu) si vad concret diferenta intre ce face si ce declara cu
nerusinare la tv, etc; reproduc la sfirsit un fragment dintr-o conversatie
pe care am avut-o saptamina asta; imi inchipui cu cita bucurie vor primi
oamenii din RAPPS-ul, Administratia Parcurilor, Apa Nova, Parking Dali, etc.
guvernul PD-PNG din 2008.
-pentru ca toti liderii PD pe care ii vad la televizor (mai putin Anca
Boagiu) imi par politruci, jigodii, profitori; in PNL mai gasesti idealisti,
oameni intrati ca sa mai si dea, nu doar sa ia: Vosganian, Iorgulescu,
Cioroianu, Razvan Ungureanu, Toader Paleologu, chiar daca unii din ei au
fost depasiti de sarcinile ministeriale
-pentru ca in 2000, dupa o aparitie tv, un important lider PD m-a chemat si
mi-a spus in fata ca ajuta SNSB daca eu intru in campania pentru Petre
Roman; asa lucreaza PD
-pentru ca intre Patriciu si Basescu e o uriasa diferenta de anvergura:
Patriciu a construit o companie de mare success, pe cind Basescu nu a fost
in stare nici sa asfalteze Bucuresti-Pitesti ...."
"....Basescu si-a folosit mandatul pentru a favoriza pe fata PD-ul (si
grupurile de interese din jurul acestuia) prin atacuri la adresa celorlalte
partide. E un demers neconstitutional si in el consta substanta suspendarii..."

Discutia mai pe larg,   AICI si AICI

Un scurt "dialog" de-a dreptul pur si simplu, care e mai mult decat ilustrativ  :

Elvira : Envoyé de mon iPhone
Paul : Ceau, Ti-ai luat iPhone? No felicitàri... sà-l stàpînesti sànàtoasà
ND : Vreunul din sustinatori ferventi ai lui Basescu din noiembrie 2009 poate sa
numeasca un prim-ministru mai incompetent decit Emil Boc?

Verificati AICI daca am distorsionat ceva.

Astea sunt doar cateva aspecte, luate la intamplare. Parcurgerea in amanunt a dialogurilor sale propagandistce ofera o imagine clara si neinterpretabila. Fara exceptie pozitia lui Nicusor Dan a fost constant antiPDL/Basescu in toate subiectele, de la guvernare la referendum si de la suspendare la  copilul lovit cu pumnul prezidential.
Prin urmare, din punctul meu de vedere nu exista nici o umbra de indoiala ca Nicusor Dan este un USList pur  sange. Unul activ, nu un simptizant oarecare, bine infipt in politica antiPDL, care are drept unic obiectiv victoria PNL/USL si a lui Antonescu impotriva PDL-Basescu.  De fapt se autodefineste fara echivoc :
"...Duc pina la capat munca de propagandist si raspund la afirmatiile pe care
le-am identificat ca raspuns sau contrare afirmatiilor mele (
imi pare rau ca
n-am putut sa combat pe canale mai largi;
statutul de ONG-ist imi interzice
sa ma manifest partizan politic; singura mea activitate propagandistica a
fost pe aceasta lista). .."
SURSA


Si in fine o vorba despre

3. Profilul moral
In 14 februarie 2010, Nicusor Dan avea o rugaminte :

"Lucreaza cineva sau are relatii la un hotel? As avea nevoie de o factura
pentru 28 feb – 7 martie. Comisionul garantat. .."

No comment.
Prin urmare, acesta este "omul de o exemplara conduita morala si politica", un exemplu de "cinste si corectitudine"  cu care pretenii nostri vor sa "renasca dreapta bunului simt".
Cu astfel de oameni putem reforma clasa poloitica, nu cu d'alde Prigoana.

Desigur este prea tarziu pentru a anula optiunea deja exprimata.
Dar nu acesta e motivul pentru care am adunat muntele asta de litere.

Nu este tarziu azi sa deschidem ochii pentru a nu repeta maine gafele de ieri.
Poimaine va fi tarziu. 

Daca si de acu pana in toamna inghitim iar ca guvizii toate momelile USL, NOI suntem faptasii, noi suntem fauritori noului regim al lui Ponta.
Ceea ce  nu e frumos.

Viq

PS.
De mai multe ori accesul pe linkurile initiale duce pe pustii din motive care-mi scapa.
Nu-s paranoia sa ma gandesc ca Nicusor s-a apucat sa blocheze accesul la informatiile astea. Probabiul e chestie tehnica.
Acest LINK e catre pagina principala a comentariilor sale, de unde se pot accesa toate. Ar trebui sa mearga fara probleme.









4 comentarii:

  1. Partea ironica este ca dupa ce am avut rabdarea sa citesc si sa urmaresc firul povestii, mi-am dat seama ca retorica anti-Basescu e bine argumentata. Ca votant anti-USL (din perspectiva anti PSD) a fost o revelatie. Ca omul e mai nebun decat pare la prima vedere e evident... dar nu prea vad ce e rau in primele paragrafe. Un "politician sadea" care e frustrat de lipsa de rezultate pe cai non-politice isi pune problema ca ar fi facut mai multe (pentru societatea civila) dintr-o pozitie de putere in conditiile in care maine-poimaine USL-ul se destrama.

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim,

    Daca esti de parere ca are dreptate (si ce am pus eu este doar o parte a argumentatiei sale proUSL) nu este nimic nou. Esti un simpatizant/sustinator al respectivilor si .. c'est tout.
    Nu esti singurul, cunosc ceva pesoane in aceeasi situatie si altminteri sunt oameni de treaba. Doar ca gafeaza la capitolul asta. Nimeniu nu e perfect :D

    Eu nu sunt de partea voastra.
    Am parere usor contrara.

    De tot.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu am stiut nimic despre aceste luari de pozitie ale lui Nicusor Dan, dar nu regret votul dat. Recunosc, la vremea respectiva am avut o pozitie pro Basescu, dar acum, privind in urma, ma intreb daca nu cumva ND a avut o intuitie mai buna asupra actualului presedinte. Partea proasta e ca mi se pare ca PNL-ul a dezamagit si mai tare pe cei cu convingeri liberale, asa ca nu regret nici pozitia mea pro Basescu de atunci. Cred ca aceste dezvaluiri sunt un argument in plus (pentru cine mai avea dubii) ca ND este independent. Nu cred ca scopul lui e sa fie politician; pur si simplu vrea sa ajute societatea si a ajuns la concluzia ca, dintr-o pozitie de putere ar putea sa o ajute mult mai bine. Iar ceea ce insinuati asupra profilului moral, mi se pare rupt din context, asa ca nu stiu daca este ceva de comentat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim,

    La profilul moral am mentionat doar doleanta dumisale de a procura prin intermediul cunostintelor un document fals cu calitate oarecum oficiala, care sa ateste un neadevar.
    Ca era vorba de factura sa ciupeasca un decont sau sa-i ofere un alibi pentru vre-un proces, nu am habar.
    Este un fapt ilegal si imoral pentru un cetatean obisnuit.
    Cum este pentru un om politic, reprezentant al sperantelor electoratului care il voteaza si-l legitimeaza cu putere politica in virtutea increderii pe care i-o acorda ?

    Comentariul meu la aspectul cu pricina este "No comment".
    Bag sama ca este oricum pea mult pentru gustul dvs.
    Imi pare rau, "insinuarea" despre care vorbiti rezulta din solicitarea respectivului drept unica sursa nu dintr-un comentariu care nu exista.

    In ceea ce priveste "independenta" lui Nicusor Dan este un pic mai mica decat cea a lui Oprescu impotriva caruia a candidat. Personal cred ca Nicusor ar fi fost membru PNL demult daca nu ar fi sperat ca va accede mai rapid in sfera politica prin cai neconventionale, recte organizatii nguvernamentale - societate civila.
    Nu a mers. De unde rezulta probabil si frustrarea lui.
    Drept urmare a revenit aspura cailor de abordat si iata-l candidat la primaria capitalei.

    Sustinut de un val de frustrare impotriva clasei politice actuale a unui grup de persoane carora le-a ascuns deliberat optiunile sale politice si care l-au perceput drept opusul a ceea ce este in realitate.

    Este aceasta o calitate a unui politican ?
    Daca da, Nicusor Dan are un viitor luminos in domeniu.

    Cat despre parerea dvs ca nu doreste cariera poliic ci "doar sa ajute societatea", lucru pe care-l poate face doar daca ... face cariera politica, mni se pare in cel mai bun caz o interpretare naiva.

    Ca sa nu mai spun ca este o maniera cel putin ciudata sa "ajuti" societatea sustinand o grupare politica ce neaga prevederile Constitutiei, care refuza materializarea optiunii populare exprimata prin referendum .. samd.

    RăspundețiȘtergere

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru