luni, 29 septembrie 2008

* "Coti" Oprea coteste.

Mi s-a parut interesanta turnura luata de pirat in Cotidian. Sunt multe semne ce arata ca acolo e vorba de un dialog. Poate mai putin obisnuit dar asa-i la case mari.

De buna seama Cristian Oprea nu e nici pe departe exponentul scuipinilor, multi din ei de un cretinism usor bolnav, si nici al jurnalistilor primejdiosi prin parsivitatea cu care folosesc arta manipularii media.
Personal nu cred asta. Inca.

Prin articolele sale insa pare a fi emblematic pentru atitudinea generala adoptata de Cotidianul in ultima vreme.

Mi se pare mai degraba, asa cum percepe si el AICI, ca i s-a oferit "postul" (poate nedorit) de reprezentant al trustului in relatia cu Presedintele.

Nu cred ca cel din urma ar urmari reparatii morale, si cu atat mai putin castigarea procesului.
Ar fi suficiente cateva vorbe de pe pozitia ghiocelului pentru ca totul sa se stinga, dar nici macar asta nu cred ca s-a urmarit. Ar pune trustul intr-o pozitie proasta in fata cititorilor, ca un obedient al Cotrocenilor, si nici Basescu nu cred ca-si doreste asta.
Este doar un semnal. Un mesaj.
"Vad. Inteleg. E urat ce faceti. Sa va fie rusine".
Derularea procesului, argumentele, castigatorul, nu importa.
Actiunea piratului este un simplu raspuns al celui vizat direct de "orientarea" abordata de trust in ultimile luni, orientare mai mult decat evidenta, pe care o mare parte din cetitori au simtit-o mai mult decat percutant si dezamagitor.

Prin prisma asta, cantonarea jurnalistilor in doua dintre cele (teoretic) trei pozitii posibile este un barometru al pozitiei lor fata de turnura politicii publicatiei.

De fapt cele trei pozitii sunt doua : intelegi ca "Coti" a facut viraj la stanga si nu-ti convine - stai in banca ta si taci cumintel; iti convine, sau nu pricepi - pui vorbe pentru Oprica.
Oprea este reprezentantul, pentru ca pe el sta cu ochii presedintele. Ce scrie el conteaza si probabil e perceput d'acolo ca reprezinta in linii mari atitudinea globala a Cotidianului.

Pentru ca , de regula Oprea are responsabilitatea sa-si semneze vorbele, ce, tot de regula, sunt elocvente pentru trendul celorlalte articole.

Si acilea nu pot sa trec fara sa spun o chestie ce ma sacaie.

E minunat cum multe din productiile ce latra si incearca a musca din Cotroceni, sunt semnate anonim : "Băsescu: Ziariştii pot să critice activitatea mea", "Fostul consilier al lui Voronin îi cere ajutorul lui Băsescu", "După citaţie, Cotroceniul atacă şi cu un comunicat", "Ciornele lui Băsescu din Cotidianul, schimbate înaintea discursului".... samd, una din situatii fiind chiar usor hilara.

Anume cea a articolului "Cele mai mari minciuni din ultimii 20 de ani", care personal mi s-a parut de o magarie de 4 "copite", initial NEsemnat (!!!!), la care in comentariu (#15) am asezat fromos cuvinte dragute (de tipul "jigodie", "pramatie"... etc) la adresa autorului (-ilor) .. inexistenti. La putina vreme DUPA .. a aparut semnatara Raluca Ion, sub titlu.
Pentru mine ca cetitor, un titlu fara autor are drept autor TOATA publicatia. Nu s-au trecut numele pentru ca sunt prea multe. Motiv pentru care cei ce scriu p'acolo, si sunt de alta parere pot fi nedreptatiti. Dar e alegerea lor. Atata vreme cat sunt in colectivul cu pricina le revine si celelalt capat al batului.
Ar putea cere spre exemplu, ca articolele sa nu mai apara nesemnate, nu ?
Sau sa scrie alaturi ca nu-s de aceeasi parere cu articolul cu pricina !

In fine, e treaba lor.

Prin urmare, din punctul meu de vedere, povestea este doar mesajul piratului prin care spune ce spunem si noi de ceva zile incoace : "Coti" a cam cotit-o.

11 comentarii:

  1. Observaţie de bun simţ. Dovada este compensaţia cerută. Putea să ceară cît nu poate tonomatul ăla amărît să ducă dacă ar fi dorit să-l scoată din circuit. De fapt destinatarii mesajului sînt cei care încă se mai uită la Cotidianul ca la farul călăuzitor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Viq:
    Vezi ca-l cheama Cristian ,nu Marius Oprea, ultimul este istoric si consilier al lui Tari; ok, tu zici ca s-a vrut un semnal , da-mi voie sa te intreb : daca actiunea isi urmeaza cursul in justitie si presedintele, ma rog ,,subsemnatul cetatean" pierde (ai are 95 %sanse sa piarda) va fi un semnal pozitiv sau negativ pentru imaginea domniei sale ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Loda
    mesajul este de tipul "fire-and-forget", adică nu contează cum se va finaliza procesul. Pînă acum TB n-a mai dat nici un ziarist în judecată.

    RăspundețiȘtergere
  4. Loda

    Privind prin prisma prin care vad eu demersul, ce zici?
    Pentru mine e usor de inteles ca nu.
    Eu am plecat de la premisa ca tot demersul "juridic" are de fapt cu totul alt scop.

    Pentru cei ce-l injura, ...ce importanta mai are ?

    PS. Mersic pentru corectura. Am operat.
    Scuze.

    RăspundețiȘtergere
  5. Stiu eu ce sa zic ? Tu zici ca demersul are ca target cititorii de la Coti, stiu eu cat sunt acestia de multi ? Iar cei care-l injura, din presa, vor avea grija sa urmareasca finalizarea procesului si sa-i speculeze rezultatul ,mai ales daca-i avantajeaza.Pe de alta parte, eu nu cred ca unii dintre jurnalistii de la Coti nu vor mai scrie critic si atunci ce face ? Ii da pe toti in judecata ca sa dea un semnala cititorilor ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Loda
    Nu l-a dat în judecată fiindcă a scris critic despre preşedinte. Este vorba despre minciună în cel mai pur mod. Pe faţă. Ca jurnalist acreditat la Cotroceni trebuia să scrie o ştire cu tot tacîmul deontologic şi nu comentariile lui personale.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mai, o fi cum ziceti voi, pe mine ma lasa efectiv rece ,,cestiunea" cu Oprea, dar eu daca as fi fost presedinte nu l-as fi dat pe acest Oprea in judecata ,nu mi-ar fi fost limperde daca pierd sau castig si,in situatia asta, preferam sa ma abtin. Deontologia asta trebuie sa functioneze numai cand e vorba de domnul Basescu, ca in alte cazuri nu prea am vazut revoltati pe lipsa de deontologie .

    RăspundețiȘtergere
  8. Îţi amintesc doar episodul bubbbble şi cum a reacţionat toată blogosfera.

    RăspundețiȘtergere
  9. Filadel:
    Lasa-l pe bubble, ala e ziarist ? Ala e o jigodie .

    RăspundețiȘtergere
  10. loda
    aici m-ai cam prins (că nici eu nu-l consider decît cel mult o coadă de topor) dar dacă iei postările din urmă prin blogosfera portocalie vei găsi destule luări de poziţie pe tema deont-ologilor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nici eu nu dau pe spate la subiect, dar mi s-a parut prea superficial abordat.
    Hai sa fim seriosi, trasu' de guler la trebonal pentru ca sa "Zi-i mah, ca-ti pare rau !!!", este o forma de joc politic de sa vede din avion. Sa vorbesti despre procesul in sine e de-a dreptul caraghios.
    Iar prin Coti, cam abordarea asta o gasesti.

    Dar se pare ca s-a pierdut ceva consistent in ultima vreme la credibilitatea lu' Coti daca e nevoie de tranfuzie cu sange proaspat !
    Vine Hurezeanu !

    RăspundețiȘtergere

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru