sâmbătă, 10 ianuarie 2009

* De 40 de ani pe acoperis.

Pentru weekendul asta va propun o aniversare.
40 de ani de la ultimul concert Beatles.

Ultimul lor concert este considerat a fi aparitia live pe acoperisul studio-urilor Apple, din Londra, în ianuarie 1969, si a aparut compilat în albumul "Let it be". În iulie 1969 trupa s-a reunit pentru a înregistra albumul Abbey Road. Oficial, Beatles s-a destramat în 1970, si orice speranta a unei reuniuni a fost zdrobita când Lennon a fost asasinat de catre Mark David Chapman în 1980.

Interesant cum ceea ce e RAU (BAD) este denumit generic prin tri litere, nu?
M.D.C....G.W.B.....L.H.O.....C.T.P...C.P.T...

Este perioada in care Beatles pun bazele propriei lor companii, Apple , cu 5 departamente de lucru..si au iesit in public cu o oferta ce se adresa oricarui artist ce avea nevoie de ajutor. Ajutorul oferit se adresa tuturor solicitatorilor onesti ce aveau nevoie de incurajare si consta inclusiv in incheierea de contracte sau chiar bani cash.
In aceeasi perioada au pus piciorul in Himalaya unde au aprofundat vechi traditii in meditatie. Acolo, intre sedintele lui Maharishi au conceput piesele ce au fost legate in "The White Album".
Odata cu inregistrarea lor, piesele au devenit celebre datorita profunzimii ce a impus clasificarea grupului printre producatorii muzicali de inalta tinuta. Modul in care sunt legate cele 30 (!!!) de piese in interior a dat un concept unitar albumului, radical diferit fata de clasica compilatie de succese single de pana atunci.

Imediat dupa acest album si superbul "Hey Jude", au produs "Let It Be" si in cele din urma regalul succes "Abbey Road", "cantecul de lebada" al celor 4.

Am ales in deschidere una din piesele de referinta ale lui Harrison, care in ciuda faptului ca era cel mai tanar, a fost doborat de cancer in noiembrie 2001, la numai 58 de ani : "While my guitar gently weeps", din acea perioada pro-hindusa interpretata in concertul de binefacere "Concert for Bangladesh" organizat cu Ravi Shankar in 1971.

De ce m-am oprit la ei ?
Pentru ca sunt aici, in curtea lor si intentionez sa va arat ce cred ca merita invatat de la englezi.
Pentru ca talentul a fost dublat de actiuni constructive, de dorinta de a face bine, de responsabilitate activa pentru cariera proprie, pentru colegii de breasla, pentru cei defavorizati de soarta.
Au fost mai mult decat talentati muzicieni.

In Civiq Tv am pus concertul de pe acoperis. Dureaza cam 20' si banuiesc ca iar n-o sa aveti rabdare sa-l vedeti.
Dar daca ii dati drumul atunci cand luati pauza de masa ???
Ei ?
Ce ziceti, nu e idee buna ?

4 comentarii:

  1. l-am vazut, cum iti spuneam. il am in cap...

    RăspundețiȘtergere
  2. ....din fiecare greseala ar trebui sa mai invatam ceva,
    dar nu stim cum.
    Chitara plange domol ,
    iubirea doarme inca,
    chitara se tanguie usor
    si lacrimeaza-ncet ,
    printre pleoapele-nchise....
    lumi sunt.

    PS: ce sa scriu la URL ?
    mailul si parola nu sunt acceptate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai-ai-ai....
    Acu' trebuie sa ies, dar te insurubez eu zilele astea, sa nu te mai chinuiesti....

    RăspundețiȘtergere

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru