vineri, 13 februarie 2009

* Siguranta cu zgarci, ca sa nu mai fie balci.


REALITATEA.NET - Două persoane au aruncat o sticlă incendiară în faţa unui club din Cluj-Napoca

S-a jefuit o banca in Cluj.
Mare branza.
S-a mai jefuit si-n Londra.

S-a aruncat cu o sticla incendiara.
Idem.

Am zice ca ne incadram in modelul lumii moderne.
La jafuri, talharii, batai.. ne straduim sa facem si noi ca ei.

Cand vine vorba de gestionaea fenomenului respectiv, de reducerea sau eliminarea lui, de identificarea nemernicilor, si dotarea lor cu bratari, nu ne mai grabim asa de tare.
Ba parca mergem mai degraba cu dosul inainte.
Cu putina vreme in urma se dadeau de ceasu' mortii care mai de care aparatori ai "libertatii" de pericolul monitorizarii populatiei prin consemnarea adreselor de conexiune telefonice, si a celor prin posta electronica ce urmeaza. Ba un baiet mai saracutz cu gandeala erea shpagat de suparat ca este vezut de camerele video de pe autostrada.

Daca iti e teama apriori de statul tau, de administratia politica aleasa, de organele de ordine instruite si platite sa asigure securitatea populatiei impotriva dementilor scapati pe strada, asta nu poate insemna decat un singur lucru : te stii din capul locului printre cei scapati de la balamuc.
Logica elementara spune ca daca vrei sa faci ca politia sa faca treaba mai buna iei atitudine ca cetatean si-i sprijini actiunile nu invers, vrei ca politica sa fie mai favorabila intereselor tale, te duci sa o influentezi, nu-i intorci poponeatza.

Exista societati formate din oameni care telefoneaza la numarul de alarma daca vad un rucsac de capul lui in metrou si care atrag atentia celui ce nu ia rahatul uitat de patrupedul blanos pe marginea trotuarului.
Poate asta e haios privit din cea romaneasca unde rucsacu' cu pricina ar fi subtilizat urgent iar rahatul ar fi lasat in mijlocul trotuarului. Fara sa fie al patrupedului.
Dar e pe bune.

Sunt societati care functioneaza. Si localitati blindate cu camere video, inclusiv in autobuze. Iar inregistrarile obtinute cu ele se dovedesc vitale pentru reducerea infractionalitatii.
Clujul are un nou primar.
Dac-ar fi sa stau cu el la o cafea, i-as sugera sa se ghideze dupa ceea ce functioneaza bine mersi in respectivele localitati ale lumii... ceva-ceva mai civilizate.
Sa-i fac enumerare cu aplicarea la sange a ordinii publice, harta cu zona si traseul mijloacelor de transport in comun la fiecare statie, indicatoare la fiece intersectie cu locurile disponibile la parcarile (cu plata si obligatorii) din zona.... samd, este deplasat.
Mers acolo, plimbat prin urbe 3-4 zile, cu carnetelu'n mana si notat.
Apoi revenit la Cluj si facut.
Punct.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru