sâmbătă, 6 iunie 2009

* Votul şi secolul ruşinii.


"Am încredere că românii nu se vor face de ruşine.." spune premierul Emil Boc, referindu-se la faptul că fraudarea alegerilor este un sport practicat cu succes în ultimii 20 de ani, şi tocmai a pus arbitri noi pe stadion.

O iniţiativă excelentă, despre care m-am exprimat la momentul respectiv.
Dar eu cred că ruşinea de a fura păleşte în faţa uneia mai grave : aceea de a tolera anomaliile, de a evita responsabilitatea, de a lăsa viitorul propriu în voia sorţii.
Românii a o singură şansă să "nu se facă de ruşine" : să meargă la vot.

Contează dacă PDL va ieşi pe primul loc, semn că politica guvernului şi noua sa orientare (destul de ambiguă prin aportul frânei pesediste) dar mai cu seamă încrederea în portocale este încă destul de consistentă.

Contează şi dacă voturile PDL+PNL vor depăşi numărul celor date pentru PSD, ceea ce ar arăta încă încredere în orientarea de dreapta, în ciuda problemelor economice şi a restricţiilor ce încep să se facă simţite.

Contează mai ales dacă PSD va creşte ca procent raportat la forţele de dreapta, fapt ce ar demonstra o reorientare spre o societate de asistaţi, de milogi, ciungi de voinţă şi orbi de întreaga perspectivă a unei dezvoltări economico-sociale sănătoase.

Dar mai mult decât toate cele de mai sus adunate grămadă, contează participarea la vot.
Singurul semn indubitabil care ar putea arăta disponibilitatea românilor de a-şi asuma răspunderea elementară a acţiunilor proprii, înţelegerea mecanismului natural de funcţionare şi dezvoltare a unei societăţi normale, ambiţia de a rupe în cele din urmă, fie şi la asemenea distanţă temporală, pânza de păianjen ce-i inceţoşează mintea, ţesută sistematic timp 50 de ani.
Mă îndoiesc că vom asista la cine ştie ce reviriment cetăţenesc.
După 50 de ani de boală comunistă, alţi 20 de agonie dezorientativă, mai rămân la dispoziţie încă 30 de trezire la viaţă.

Şi astfel putem împlini un secol de dezastru naţional.

100 de ani în care restul omenirii se mişcă, nu este deloc puţin. Ne poate rezerva locul de slugă pentru alte popoare detupate la cap, pentru încă câteva sute de ani de acum încolo.
Din punctul meu de vedere, o persoană care NU se implică în procesul electoral de pe poziţia cea mai importantă a unui cetăţean, cea de alegător, este net inferioară evolutiv oricărei alte persoane care are orice opţiune politică, fie ea portocalie, comunistă, penelistă, peremistă... au de orice fel. Este o specie uşor subumană, subdezvoltată intelectual, antisocială şi un permanent pericol pentru orice tip de relaţie interumană civilizată. Un handicapat social.
Poate că guvernarea portocalie, prezidenţialele din toamnă, şocul crizei, sau toate grămadă, să provoace în cele din urmă mult aşteptatul START al naţiunii române spre o societate funcţională şi competitivă, care să merite o relaţie de parteneriat egal cu celelalte neamuri deştepte de pe glob.

Din păcate nici un guvern din lume, nici un preşedinte, nici o formaţiune politică, nu poate face ceea ce cetăţenii înşişi trebuie să facă : să se implice decizional în actul de a-şi trăi propria viaţă, de a determina condiţiile în care societatea funcţionează şi direcţiile de urmat.
Preşedintele şi guvernul sunt rezultatul acţiunii cetăţenilor, într-o societate democratică.
Există şi varianta ca activitatea şi binele cetăţenilor să fie decise de guvern, aşa cum poate mulţi încă îşi doresc, dar aia nu mai e societate democratică.

Mâine sară numărăm câţi români se simt responsabili pentru societatea în care trăiesc.
.

10 comentarii:

  1. Pozitia mea intru totul :
    ,,Nu voi merge la vot din patriotism....Si contrar parerilor unor analisti de ici,de pe colo,asta nu ma transforma intr-un cetatean de mana a doua sau intr-un mut. Ii consider profund interesati pe cei care sustin ca dreptul de a vota nu vine singur,ci impreuna cu obligatia de a vota.Gresit. Singura obligatie pe care o am fata de statul roman este de sa-i respect legile .Pentru ca fac acest lucru,am asigurat si dreptul de alegator,pe care pot sau nu sa il consum. Orice alta discutie e ori venita din strafundurile superficilaitatii,ori interesata"
    (Claudiu Pandaru-gandul)

    RăspundețiȘtergere
  2. Loda,

    E părerea ta, sau spui că e desi e un citat cu părerea altcuiva.
    Faptul că Claudiu a exprimat asta, nu dă mai multă greutate ideii.
    A NU vota este o eludare clară a unei responsablităţi, în virtutea invocării dreptului de a NU face ceva.

    Ai dreptul de a NU te căsători, ai dreptul de a NU ajuta o bătrână căzută pe trotuar...
    ... de a NU mânca, de a NU face copii, de a NU-ţi vizita părinţii, de a NU trimite o felicitare de ziua cuiva, de a NU răspunde la "Bună ziua"...

    Dreptul de a NU face ceva (respectiv lipsa OBLIGAŢIEI DE A FACE) nu justifiă automat lipsa actului respectiv.
    Pur şi simplu NU ăsta e criteriul de evaluare.

    Dă-l dracu' de "patriotism". E invocată o vorbă goală.

    Vorbim de responsabilitatea elementară a unui om pentru modul în care participă la influenţarea condiţiilor lui de viaţă. Ale lui, ale copiilor lui, ale nevestei....
    Lipsa de interes în direcţia asta este similară cu acceptarea regulilor altora. O atitudine specifică unui tip de societate perimată, dirijată, tutelată...
    O nostalgie ascunsă, dacă vrei, pentru o conducere centralizată, pentru ca altcineva să-şi asume responsabiliatea vieţii tale.

    Dacă refuzi să votezi nu cred că eşti un cetăţean de mâna a doua.
    NU EŞTI pur şi simplu. De nici un fel.

    "Singura obligaţie pe care o a faţă de statul român este să-i respect legile".
    Precum vezi ideea fixă a lui Panduru (fixă şi proastă) e că NU E OBLIGAT să facă ceva.
    Ceea ce presupune automat că faci ceva NUMAI dacă cineva te obligă la asta.

    Fals.
    Faci ceva atunci când ai motiv să faci.
    Obligaţia poate fi unul din mtive. Dar e cel mai tâmpit.
    Un om matur are propriile motive, nu numai cele impuse de altcineva.

    Iar concluzia lui "...Orice altă discuţie e ori venită din străfundurile superficialităţii, ori interesată" arată că e destul de prostuţ pretenu'.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. o sa votez monica macovei. in rest nu am vreun motiv de a o face cu placere. votez pentru ca unii, din 89 decembrie, nu mai au cum sa voteze. daca nu ar fi fost monica macavei aveam o mare problema pentru ca nu ma simt solidar cu acest guvern si "strategiile" lui zburatoare...

    RăspundețiȘtergere
  5. Viq:
    Am dat citatul pentru ca nu-mi place sa ma impaunez cu vorbele altcuiva si pentru ca, intamplator exprima exact pozitia mea.Ideea fixa a lui Claudiu nu este ce spui tu ca ,,nu e obligat sa faca ceva" aici nu e vorba de ,,in general" e vorba de obligatiile fata de statul roman ; chiar si in acest caz, Claudiu recunoaste obligatia fundamentala. inscrisa in Constitutie, a fiecarui cetatean, de a respecta legile tarii ! obligativitate votului nu exista in statul roman, nu este inscrisa in Constitutie, asertiunea ta, nu votezi, nu existi este falsa. Cetatenia si statutul de cetatean nu sunt conditionate de exercitarea dreptului de vot,Chiar daca ar fi obligatoriu poti sa nu votezi daca doresti, platesti amenda si gata.

    RăspundețiȘtergere
  6. Uhi,

    Eşti în zonade echilibru :D

    Pentru că dacă ar fi să împărţim oamenii după modul în care ia decizia de a vota, între exrema fanatismului politic al celor ce ar vota cu o persoană sau un partid (INDIFERENT ce doctrină ar avea sau ce acţiuni ar desfăşura respectivul) şi extrema cealaltă , a celor ce decid să moară cu NU în braţe, este masa celor ce CÂNTĂRESC.
    Aici se pun grăunţe pe un taler şi pe celălalt iar unde se înclină balanţa se dă cu ştampila.

    E vorba de zona cu oameni normali care trebuie să determine mersul într-un sens sau altul al societăţii în care respiră.

    Tu mergi pentru Macovei, altul pe PDL pentru că e partidul proBăsescu, altul merge pe Norica că-l urăşte pe Băsescu... şamd.
    Aşa e normal să funcţioneze o societate cât de cât organizată.

    RăspundețiȘtergere
  7. Loda,

    "Statutul de cetăţean" este un drept şi atât ?
    Este un drept similar cu calitatea de soţ, cea de părinte, de fiu, de prieten....

    Nu e sancţiune penală împotriva celui ce înşală încrederea prietenului dar ăsta nu e un motiv s-o şi faci !

    Nici nu-mi dau seama cum să-ţi mai explic să-mi înţelegi ideea.
    O societate e cu atât mai civilizată cu cât are mai puţine restricţii şi obligaţii pentru cetăţenii săi.
    Asta prespune "sile-n vagon" asumarea voluntară a unor responsabilităţi de către respectivii cetăţeni.
    În momentul în care, pentru funcţionarea armonioasă a grupului legiferezi exercitarea unor lucruri elemenare, fireşti, sub ameninţaea pedepsei, aia e o societate primitivă.

    Este diferenţa de substanţă dintre o societate de tip centralizat, dirijată, şi una de tip liberal. În cea de-a doua ÎŢI ASUMI RESPONSABLITĂŢI. Mari !
    Există desigur reţineri. Temeri.
    "Dacă afacerea pe care o pornesc falimentează ?
    Dacă pierd banii ?
    Dacă produsul nu se mai caută ?"
    şi mai ales, cel mai mare dintre toate,
    "DACĂ IO-S PREA IDIOT SĂ POT FACE ASTA ?"

    Similar, alegerea unui reprezentant politic, poate naşte întrebări de gen. Dacă mă înşel în apreciere ? Dacă după ce-i ales, face tâmpenii? Dacă mă păcăleşte... dacă...dacă...dacă...

    O societate în care majoritatea covârşitoare a adulţilor şi-au trăit aproape toată viaţa duşi de mânuţă de la grădinuţă până la locul de muncă, cantina de papa şi apartamentul de locuit, e firesc să fie refractară la ideea livrării libertăţii la pachet cu responsabilitatea.

    Dar etapa asta tebuie depăşită. Obligatoriu.
    Altminteri suntem mâncaţi.

    RăspundețiȘtergere
  8. nu-mi fac probleme daca gresesc. il voi beli pe impricinat cu "drag" dupa aia, mai ales ca nu poa' sa-mi zica nimic. am votat si la tel-aviv si la boston si se pare ca am "gresit". nu asta conteaza. aia din 89 au murit pentru asta. decit batutul cu caramida in piept in decembrie prefer sa-i pomenesc pentru ca mi-au dat acest drept. oricum daca nu era mm votam udmr. e si asta un soi de protest. cum ar fi ca majoritatea trimisa de romania la parlamentul european sa fie udemeristi?

    RăspundețiȘtergere

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru