joi, 17 septembrie 2009

* Piratul rămâne pe punte


Remarcam AICI un aspect care poate să crească brusc în importanţă într-o anume conjunctură.

Remarcam un aspect interesant la antielectoratul contraBăsescu (că electorat nu poţi să-i spui - electoratul e ăla care mere la urne pentru a alege pe cineva nu cel care face efortul ăsta ca să NU aleagă) .

Peneleii sunt destul de ofiliţi săracii cu ocazia florii artificiale de la butoniera cu fermoar, iar pesedeii complet aiuriţi de zăpăceala Geoană-Oprescu.
Asta însă nu schimbă cu nimic configuraţia opţiunilor deja cristalizate. Pentru că opţiunile lor (hilară chestie) nu vizează alegerea propriului candidat. Ştampilele lor se trântesc la comandă pe orice adversar al lui Traian Băsescu, fie el Crin Antonescu, Mircea Geoană, Oprescu, Vadim Tudor, Osama Bin Laden sau Donald Răţoiul.
NU CONTEAZĂ CINE, numa' să piardă piratu'.
Motiv pentru care şansele le rămân infime INDIFERENT CINE VA FI "PIRATUL" !!!
Nu contează doctrina politică (iar e hilar), conceptul economic, dorinţa de reformă sau alte marafeturi "nesemnificative". Astea pot conta pentru masa votanţilor portocalii, pentru pedeleii care au făcut seminarii pe "Reparaţia dreptei" fracturată cu ceva vreme-n urmă, pe care pasă-mi-te Aligică şia lui ceată cearcă s-o'ntregească'ndată.

Am întâlnit deseori ideea că electoratul e polarizat politic în PRO şi ANTI -Băsescu. Este adevărat până la un punct însă.
La prima vedere aşa pare pentru că, precum am spus mai sus, antibăseii formează evident un front comun lipsit de orice alt criteriu.
Pe termen scurt, poate nu e tocmai evident.
Dar pe termen mediu-lung diferenţa e evident mai favorabilă pentru portocalii.
Pentru că la ei am impresia că lucrurile sunt aşezate mult mai stabil.
După ce mandatul II al piratului se termină, se poate susţine următorul portocaliu fără a se schimba nimic din orientarea fundamentală.

Adversarii însă trebuie să-şi schimbe "antibăsescismul" cu "antinegoiţism", "antiBuldogism" sau anti-cine'o fi…
Dacă (putem presupune şi asta, la o adică, că a tot zis-o) Băsescu decide să facă pauză chiar acum, în toamna asta, cred că se va petrece acelaşi fenomen.

Metoda adversarilor săi este nu numai o gafă politică, o anomalie democratică, ci şi o eroare strategică de mari proporţii. Pentru că tot ce a construit "Sinistra Alianţă" transpartinică şi transprofesională, de la Bogdan Olteanu la Marean Vanghelie, de la Crin la Geoană şi de la Patriciu la Nistorescu, devine ZERO-BARAT peste noapte. Întreaga armată de mercenari s-a focalizat pe una bucată om.
In momentul în care este vorba de altcineva, s-a terminat. Toată campania a fost absolut degeaba. Trebuie luat totul de la capăt cu ţinta pe alt om, că ţinta aia, nefiind, nu mai este.

Asta pentru că au impresia că întreaga şansă a refacerii României este în responsabilitatea şi în puterea unui singur om, că lupta asta o poate duce numai Traian Băsescu. De aici şi bucuria (absurdă şi ilogică după mine) vecină cu nebunia ce i-ar putea cuprinde în cazul în care aşa ceva s-ar petrece şi Traian Băsescu ar zice "Pas" la candidatura asta.

De bună samă că şi printre susţinătorii portocalii sunt destul de mulţi fixişti care văd rezolvarea problemelor NUMAI ŞI NUMAI cu Traian Băsescu la timonă. Iar ei ar fi loviţi în aripă la fel de mult cât s-ar bucura tabăra pizmaşului.
Treaba lor.

Eu însă sunt de părere că Traian Băsescu este un simbol, un reprezentant al unor interese politice, a unor concepte economice, a unor măsuri reformatore ce se iau şi se vor lua atâta vreme cât există o formaţiune politică care să le promoveze. Iar dacă până acum câţiva ani această formaţiune politică era o căruţă fără tracţiune proprie, între timp lucrurile s-au schimbat. Am spus nu o dată, şi o mai repet : nu mă văd pe mine ca omul ce-l susţine pe Băsescu cât îl văd pe Băsescu omul care mă susţine pe mine. Pentru că interesele ce le am în vedere, le-am regăsit rezolvabile acolo în cea mai mare măsură.
Dacă nu e el, "cea mai mare măsură" va reveni următorului candidat., aşa cum s-ar fi întâmplat dacă n-ar fi fost nici până acum.

Orice comandant de pluton, de detaşament, de echipă.... de vas, are şi un secund. Mai doarme omul, mai mănâncă.... mai mere la dublu W simplu C... există un înlocuitor ce poate prelua atribuţiile astfel ca barca să-şi urmeze cursul fără să intre-n mal. Nici pilotul nu duce avionul de pasageri de unul singur. Există secundul. Chiar dacă nu e pentru moment la fel de priceput precum titularul.

Din punctul meu de vedere, "Piratul" cred că rămâne la post, indferent ce moacă are şi cum îl cheamă, iar strategia adversarilor săi ar putea avea şanse numai într-o Românie nulă politic, de tip antedecembrist. Doar acolo s-a mai schimbat ceva prin dărâmarea unui singur om.
Cred că situaţia-i cu totul alta.
.


15 comentarii:

  1. "nu mă văd pe mine ca omul ce-l susţine pe Băsescu cât îl văd pe Băsescu omul care mă susţine pe mine."

    Mai bine de atît nu se poate.

    RăspundețiȘtergere
  2. In politica conteaza credibilitatea,prestigiu,pr
    estatia si prestanta.In turul doi,daca va fi se vor infrunta doi independenti Presedintele si Primarele.Sansele cele mai mari le are Presedint
    ele intrucat dupa cum e cazul Simirad,tot mai multi PSD-isti o sa-l voteze.

    RăspundețiȘtergere
  3. Fil,

    Logic şi elementar.
    Probabil raţionamentul ăsta îl are şi Patriciu.
    INTERESELE diferă :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim,

    În politică contează multe.
    Dar se fac confuzii uriaşe între noţiuni elementare, fundamentale, şi cele de cosmetică suplimentară.

    Confuzia pare să existe şi după cum pui problema în coment.
    Toate cele enumeratate vizează trăsături ale candidatului. Nici una nu se raportează la ce vrei tu de fapt de la el, chestie care ar trebui să fie de fapt punctul de plecare.

    Dacă numai trăsăturile lui de caracter contează,dacă spre exemplu e important să fie ambiţios, să spună deschis în faţă ce face, să fie puternic, ... şamd, atunci ce cusur a mai avut Hitler ???

    Contează de bună samă credibilitatea jucătorului pe scena politică. DE CE ?
    Ca să ai ceva argumente pentru care-l încarci cu responsabilitatea votului tău, în urma potrivirii obiectivelor lui cu interesele tale.

    De la tine trebe plecat. De la obiectivele proprii. După ce ţi-e clar cam ce fel de societate ţi-ar place să fie, ce tip de economie etc, te uiţi în jur şi dintre cei ce declară că vor să facă ce vrei tu, ATUNCI alegi pe cel mai credibil, cu prestanţă, înalt, frumos, cult, spălăţel, deştept, familist şi cum mai vrei tu să fie, CA OM de persoană.

    Din păcate elementarul a fost cam eliptic din societatea românească în ultimii 20 de ani. Abia acum, pentru prima dată, unei formaţiuni politice i-a trecut prin bilă să discute mai serios oleacă despre aspectul socio-economic şi să ajute oamenii să se limpezească, începând cu proprii membri de partid.

    Toţi ceilalţi, ca o hoardă de zombies decerebraţi, dau înainte cu frumuseţea, nivel de cultură, eleganţă .... şamd, TOATE fiind de fapt CRITERII ULTERIOARE.

    Faptul că au audienţă se poate explica prin multe raţionamente, majoritatea cu rădăcinile în psihologic-emoţional, nu în lobii frontali.
    E mult de vorbeală pe asta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce idei tampite - "Eu însă sunt de părere că Traian Băsescu este un simbol". "nu mă văd pe mine ca omul ce-l susţine pe Băsescu cât îl văd pe Băsescu omul care mă susţine pe mine." Oare cum poate fi adevarat in Romania de dinaintea noastra? Basescu nu se sustine decat pe el, inainte de tot si toate! Aaa - si pe EBA! Nu am trait in epoca trecuta - pentru ca in Romania timpul e impartit in doua epoci - decat foarte putin si nu as vrea acum sa mi se dea ocazia! Nu e nici o diferenta intre PDL si PCR. Difere doar doua litere! In schimb ofilitul si artificialul Crin e mai natural decat iti imaginezi! Razvan``

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonime
    păi de ce-ţi dai cu părerea dacă nu ştii?
    Cum argumentezi cel puţin afirmaţia "Nu e nici o diferenta intre PDL si PCR."?

    Hai că eşti humoristik.

    RăspundețiȘtergere
  7. Răzvan,

    E posibil să ai dreptate şi să fie într-adevăr idei tâmpite.
    E posibil să nu ai. E chiar PROBABIL să nu ai.

    Mai întâi pentru că vorbim de percepţia credibilităţii (iar chestie de suprafaţă, ca de obicei) care percepţie este personală şi nimeni nu percepe mai bine percepţia aia decât receptorul :D

    Poate din punctul tău de vedere ce face Băsescu e mai puţin important pentru societate decât ce nu face Floricel al tău.
    Este firesc să produci asemenea concluzii, de vreme ce decretezi că PDL e acelaşi cu PCR în virtutea faptului că .... habar n-ai ce a fost PCR :D

    Să ştii că ignoranţa nu e o virtute.
    Chiar nu te face mai deştept.
    Pe bune !
    Iar aroganţa e un produs firesc al unui mecanism neuro cu asemenea ochelari.

    Mă bucur că eşti fan Crin :D
    E ok.

    RăspundețiȘtergere
  8. @anonimul cu crinul...crinul ..asa ofilit si moale,chiulangiu,cu sictir de viataza si fundamental parazitar,este perfect aplicabil ca un colant pe geamul de la cotroceni?!Asta ar fi visul vostru de moroi tradatori si urpatori,care l-ati omorit pe ceausescu, ca sa-i furati averea!Nu vretzi sa admitetzi ca ceasca nu avea nici o avere,averea e ROMANIA si este a noastra a celor 22 de milioane ,nu a voastra a celor 322 de moroi comunisto- kgbistoizi!Nu va strofocatzi ca n-avetzi nici o sansa,noi nu sintem stafii si sintem inca aici ,ca sa va dam cu ..usturoi si aghiazma! (Emily)

    RăspundețiȘtergere
  9. Emily,

    Aoleu, da' ce supărată eşti soro !!!!
    Răzvan săracu poate are un dram de sinceritate în ce spune.

    Ştiu că e aiurea să spui :
    - Bă, da' prost film a făcut Spielberg...
    - Ce film ?
    - Nu ştiu ! :D
    ..da omul nu se naşte direct înţelept. Poate deveni cu timpul. Chiar am întâlnit odată unul care a reuşit.

    Important e să aibă dorinţa de a o face şi un pic de caracter.

    RăspundețiȘtergere
  10. Basescu nu e Romania ! Nu ma simt reprezentata de acest om, si nici nu voi fi, in cazul in care, printr-o pedeapsa dumnezeiasca, va iesi din nou presedinte. Asa ca exagerezi afirmand ca Basescu e un simbol. In fine, poate pt tine reprezinta un simbol, poate te vezi ca un fidel urmas al lui, insa realitatea este mult mai de rahat... Basescu nu tine cu plebea, tine cu "eul sau".

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu. Clar ca Basescu nu e Romania. De fapt, tot ceea ce a facut bine pana acum Traian Basescu, se datoreaza guvernului Tariceanu. Ceea ce a gresit, sunt numai greselile individului Traian Basescu! Acum nu stiu cum el poate deveni un simbol, am incercat sa ma introduc in mintea ta, dar n-am reusit! Nu gasesc nici un fel de explicatie. Probabil cand va pierde alegerile o sa spui ca-i martir! Razvan`

    RăspundețiȘtergere
  12. Katrina,

    Tu te simţi reprezentată de Bogdan Olteanu sau Mircea Geoană. Sau alt individ din zona crepusculară pe care am menţionat-o în postare.
    (Oricum nu are nici o importanţă pentru că, precum se vede, am dreptate : nu contează de cine te simţi reprezentată, important e să nu fie Băsescu).

    Bun, aparent ai alte interese decât mine.
    (Nu cred, dar nici tu nu te-ai gândit probabil la ce interese ai. E grele)
    Nu asta e problema.

    Problema mi se pare că e incapacitatea de a înţelege ceva simplu dacă iau în calcul ce reiese din "..te vezi fidel urmaş al lui..."
    Cum ai scos asta când eu am spus în clar esenţa, (sesizată de altfel de Filadel la primul coment), ar putea fi o enigmă. Nu mai e pentru că m-am obişnuit cu gândirea "sodep" a antibăseilor.
    Cu cine ţine sau nu Băsescu, e chestie de percepţie, aşa cum am mai menţionat.

    Răzvane,
    "..nu stiu cum el poate deveni un simbol.."
    caută nişte termeni apropiaţi.
    "Reprezentant", "purtător de cuvânt"....

    E lăudabi că încerci să înţelegi.
    Cred că greşeşti însă la dimensiunea orizontului de observare.
    Ştii cum e.
    Atunci când orizontul unui om e tât de îngust încât devine un punct, acesta afirmă cu satisfacţie : "Iată punctul meu de vedere".

    Ca şi în cazul precedent (PDL=PCR) spui că tot ce a făcut bine piratul se datorează.... guvernului Tăriceanu !!!! :D :D :D :D
    Tu ai idee de când e Băsescu epicentrul tornadei politice române ?

    Iartă-mă că ţi-o spun dechis, dar dacă tot te apuci de dat cu vorbe în politică, musai să-ţi lărgeşti aria de observare că dau ăştia cu tine de pământ de nu te vezi.
    Nu toată lumea e cuminte şi înţelegătoare.
    Iar ca să fie martir, trebuie împuşcat.
    Aveţi vre-un gând ?
    ******************************************
    Ambilor antibăsei : nimic despre esenţă, nimic ?
    În afară de lupta iraţională împotriva INDIVIDULUI Traian Băsescu, nu aveţi nimic ?

    Sau pur şi simplu aţi venit pe post de material didactic pentru postarea mea ?

    RăspundețiȘtergere
  13. No, ni, ca nici eu nu ma simt si nu m-am simtit nicodata reprezentata de Basescu, ce pot face ? Nu ma intreba,ca-ti raspund singura :nu, nu ma simt reprezentata de fel nici de vreun alt candidat ,din cei cunoscuti ,la presedintie. De cine m-as putea simti reprezentata? de o anumita tipologie de personalitate ,exemplu : Isarescu sau Dorin Tudoran,dar astia nu se pun .Ce e de facut ? Nu stiu, asta se intreba si lenin,in studiul cu acelasi titlu si nu a prea stiut nici el sa raspunda :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Măi Loda,

    Tu-i mama măsii...
    Măi postarea NU ESTE DESPRE BĂSESCU !!!!

    Ba mai mult : este despre gafa monumentală a antibăseilor de a-şi raporta toată relaţia cu politica la caracteristicile ce personalizează UN OM când de fapt ar trebui să se raporteze la coincidenţa cu obiectivele lui politice, care de fapt îl depersonalizează.

    Coincid obiectivele tale politice cu cele ale piratului ?
    OK. Atunci el e personul care te reprezintă.

    Coincid cu cele ale lui Geoană ?
    OK. Atunci el.

    Cu ale lui Oprescu ? Cu ale lui Antonescu ? ...şamd !

    Ştii care e chestia ?
    Că în mod evident opţiunea antipirat este dovada lipsei acestei analize de potrivire a intereselor proprii cu cele ale posibilului reprezentant, interese la care cel mai probabil respectivul electorat nici nu se gândeşte.
    El vrea pe altcineva - nu importă cine - dar nu pe Băsescu.
    E absurd. N-are nici un Dumnezeu !!!!

    Miroase a manipulare de turmă de la 7 poşte.

    Mai grav !
    Un asemenea dezinteres al electoratului pentru lucruri elementare îndeamnă politicienii să apese mai abitir pe butonul manipulării eliptice de conţinut. Dacă electoratul ar avea în vedere nişte criterii politice, atunci s-ar pregăti pe terenul ăsta, ar oferi o alternativă (mai bună-mai proastă, nu importă deocamdată)la ceea ce face piratul.

    Dar atâta vreme cât prosteala asta naţională "ţine", trag pe ea ca de jartea.
    Că or fi ei ticăloşi dar proşti nu sunt.

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu sper sa iasa presedinte Crin Antonescu ! Am incredere in el, pana acum a demonstrat ca este altfel decat Basescu si Geoana, fara scandaluri, fara casa de la RAPPS...un om cu muult bun simt si verticalitate!

    RăspundețiȘtergere

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru