duminică, 6 noiembrie 2011

Radu Moraru vrea sa macine din nou.

Capii mafiei din Romania au reusit in cei 20 de ani de dupa executarea dictatorului cu palarie sa se aseze pe capul Romaniei precum alienul/caracatita pe capul eroului second hand din filme SF de mana a IIIa.
Nu era suficient sa suga, precum lipitorile,hemoglobina gata muncita dintr'un sistemul sangvin de'a dreptul straveziu. Trebuia sa'i ia personajului compus si vederea. Si auzul.
Sa'l aduca la stadiul de leguma/sursa producatoare. Si atat.
Sa nu cumva sa stie, sa inteleaga, sa gandeasca. Ca... Doamne fereste, ii vine legumii vre'o idee nastrusnica si'i scutura de pe lujer.

De la bun inceput au pus botnita televiziunii nationale, dat fiind ca era singurul canal de comunicare video catre multime. Dar acesta urma sa devina istorie. Era deja tarat, purta anatema Cantarii Multunicului si Irepetabilului, precum si a doamnei saale, Sinistra Chimica.
Pasul urmator, firesc de altfel, a fost crearea de noi canale de televiziune, mai vii, mai elstice, mai atractive, si care sa induca o credibilitate crescuta la nivel de masa. Conform teoriei "de piata" acestea erau inevitabil in propietatea cuiva.
Cat de prost sa fie propietarul incat sa nu foloseasca propria propietate pentru a'si spori propietatile ???
Si asa a aparut subspecia "mogulime", cu manifestari subumane si efecte supraponderale.

Vantu Ovidiu Sorin a aderat la idee pe masura ce i'a simtit aroma damfului plutind in aerul inalt al papusarilor de elita. Ca un lup singuratic, cu oarece pana dreapta/spate, putind a inselatorie de masa si canibalism de grup, s'a apropiat leganandu'se strengareste si s'anfipt in domeniu cu toti coltii care este unul. Unul, da' bun !
Felix Security VoiculescuPartz in schimb a stiut de la bun inceput ce vrea sa faca. Era la curent cu forta persuasiva pe care o poate avea ocuparea ochilor si urechilor victimei, de pe vremea cand lua lectii de mafiotism in lupta pentru victoria comunismului in lumea toata, Si in asta si in cea de apoi. 
Si'a facut o antena. Apoi inca una.
Apoi inca una, pe masura ce credibilitatea scadea, incercand sa compenseze pierderea de calitate'n creier prin cresterea numarului de antene'n cap.
Din fericire oamenii au priceput relativ rapid ca o gramada de rahat miroase la fel ca si un munte din aceeasi materie prima. Cel din urma are doar "avantajul" ca miroase mai puternic.

S'au pompat in aceste "investitii" cheltuieli uriase. Canalele consuma inca enorm, in mod normal ar fi imposibil de sustinut financiar. Si totusi functioneaza.
Functioneaza pentru ca pierderile directe au fost compensate prin castiguri de grad secund. Cu ajutorul lor s'au spart vase sangvine suplimentare prin care hemoragia statului a fost dirijata catre propietarii respectivelor afaceri.
De relativ putina vreme insa statul a inceput sa lucreze la inchiderea sectiunilor afectate de coltii lipitorilor.
Procesul de insanatosire, extrem de lent de altfel, pune in pericol nu doar existenta acestor canale antinationale la nivel national ci insasi existenta respectivelor lipitori.

In acest context vocea rebela a lui Radu Moraru, emisiunile "Nasului", nerespectand regula mafiota cvasigeneralizata a celorlalte trusturi, era nu doar singulara ci si extrem de credibila. Un pericol dublu pentru acestea.
Intr'o maniera de o subtilitate remarcabila, Radu Moraru a fost nu doar inlaturat din emisiune. A fost DEPOSEDAT de emisiune, aceasta preluand practic o mare parte din audienta, a fost scos si din viata publica si adus la stadiul de nimeni.
Atunci cand Radu a realizat toate acestea, era deja prea tarziu.

Acum este unul dintre noi.
Dar din fericire nu e unul oarecare.
Este unul care a simtit pe propria'i piele cum aceasta hoarda de hoti, bine organizati de altfel, i'au luat practic tot. I'au sterpelit ... constructia lui media, "imaginea", daca ne putem imagina asa ceva ???!!!
Au incercat de fapt sa'i ia palaria spre a se impopotona cu ea si a deturna telespectatorii care au incredere in Radu spre scopurile lor mizere. I'au furat acestuia mecanismul de facut galagie pentru ca pe el il asculta lumea. Si'l crede.
Pe Badea il mai asculta numai pacientii de la spitalul 9. Si aia saracii, numai dupa ce's imbracati frumos, in halat cu catarame la doua randuri. Unora li se mai pune si cate o bila intre falci sa nu se muste de nas cand incepe zgubilitucul cu spagatul intelectual.
Iar lui Radu i'au taiat si posibilitatea de a se adresa oamenilor.
Pentru ca din punctul lor de vedere este un pericol.
Ok.
Cu atat mai mult, din punctul nostru de vedere, Radu Moraru este un om de incredere.



Proiectul la care el s'a gandit in extremis, de a crea un post de televiziune de la zero cu sprijinul oamenilor simpli care vor corectitudine in media, este un examen teribil pentru societatea romaneasca. Daca picam acest examen, nu se intampla nimic notabil. Lucrurile raman tot cum sunt, societatea ramane sa se scalde in doua ape, una calduta, alta lesioasa, cu urmari stabilite prin voia Domnului si poate cu mai mult sau mai putin noroc, in functie de .... cum si cat ploua duminica.
Dar daca insa acest examen este luat, aceasta marcheaza o cotitura radicala in massmedia.
Nasterea unui asemnenea post de televiziune, cu larga deschidere catre omul simplu, cu aplecare onesta catre problemele LUI spre a ajuta la rezolvarea LOR, si nu pentru a i le crea, asa cum fac acum producatorii de zgomote pe moneda/ora, este o sansa ce nu ar trebui ratata.
Iar de aici, urmari favorabile aproape sigure in cresterea calitatii politicii, a actului juridic, adminitativ si cine mai stie cate alte directii si compartimente ale societatii.

Poate cel mai important aspect va fi efectul de crestere a calitatii electoratului. O expunere mai clara, mai simpla si mai ales mai aproape de realitate a ceea ce se intampla in Romania si in lume va fi de mare ajutor tuturor celor care vor sa'si traiasca viata mai bine si mai corect.

Urez din toata inima succes domnului Radu Moraru si echipei sale in acest proiect, si mie deopotriva pentru ca's hotarat sa raspund la chemarea dumisale si sa particip cat pot si ma tin curelele. Cred ca va/vom reusi !!!

Sa fie'ntr'un ceas bun !

Viq
.

3 comentarii:

  1. Acesta va ofera un timp sa te obisnuiesti cu controalele si, sincer vorbind, am gasit controalele un pic dezamagitoare. Aici un jucator foloseste tastele sageata pentru a muta la stânga si de dreapta, dar este un pic mai lent. Dar cel mai mai dificile aici este ca ar trebui sa planul de miscarile tale, în prealabil si imagina de unde fantoma ar putea aparea.

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Pacman !

    Aha !
    Inteleg.
    Inteleg ca nu'nteleg nimic.
    Multumesc totusi pentru vorbele cu miez.
    Numa' samburi .....

    RăspundețiȘtergere
  3. Salutari de la Braila Viq. Braila este cica in plina modernizare. S=au sapat gropi, santuri, s-au asfaltat niste strazi si s-a modernizat reteaua de tramvai. Totul cu bani europeni si cu firmele lui BUNEA STANCU.

    RăspundețiȘtergere

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru