luni, 7 mai 2012

Despre ziduri, perspective si prostii mai productive

Ma uitam ieri peste programele tv si ma gandeam ca UK este ce este in Europa printre altele si pentru ca priveste lucrurile la scara mare.
Nu se multumeste sa stea cu capul in traista si sa-si numere gaurile.
Priveste lumea.
Din diverse perspective.
Priveste genocidul din Sri Lanka si foametea din Nigeria. Alegerile din Franta si tsnuami-ul din Japonia.
Nu cu doua vorbe-trei prostii la emisiunile de stiri ca la noi, ci documentare de 50-60 minute, cu detalii si amanunte interesante ce reusesc sa trezeasca interesul telespectatorului si sa-l si informeze deopotriva.
Astfel omul obisnuit are posibilitatea sa inteleaga la macroscara cum si de ce se misca lucrurile pe planeta asta. De ce unele popoare bat recorduri si altele bat campii, cum se misca averile dintr-o zona a globului in alta si care sunt cauzele pentru care unii isi cresc sansele azi de a avea sanse mai mari maine in timp ce altii isi numara degetele de la maini cu cele de la picioare.

In perioada ce urmeaza, pe canale tv free, in UK vor putea fi vizionate :

Pe YeSTERDAY
Michael Palin's New Europe, Episode 3: Wild East
Thursday 17th May on YeSTERDAY from 8:00pm to 9:00pm
Michael Palin explores the countries that were for much of his life hidden behind the Iron Curtain but now are part of the new Europe. From the tiny, breakway state of Transdniester to the rolling hills of sunny Moldova, across the Carpathian Mountains of northern Romania and through Transylvania to the Danube, this is a journey into some of the poorest and most beautiful parts of south-eastern Europe.


Pe Film4
Tales from the Golden Age
Friday 18th May on Film4 from 12:50am to 3:25am
A collection of five short films providing a satirical look at life in Romania during country's alleged 'Golden Age', the last 15 years of Nicolae Ceausescu's Communist regime. With Diana Cavallioti, Vlad Ivanov, Alexandru Potocean, Calin Chirila, and Avram Birau.(2009)

Tales from the Golden Age: Legend of the Party Activist
Friday 18th May on Film4 from 3:25am to 3:50am
The sixth episode missing from the UK release of Cristian Mungiu's collection of satirical shorts focusing on life in Romania during its final years under Ceausescu's Communist regime. With Diana Cavallioti, Vlad Ivanov, Alexandru Potocean, Calin Chirila, and Avram Birau.
.......................................................................
Au mai fost in ultima vreme si "4-3-2" si "Moartea domnului Lazarescu", si "Top Gear" plimbandu-se prin Casa Poporului/Palatul Magarilor sau "Home and Away", o emisiune despre turism si imobiliare, cu un episod de pe litoralul romanesc.
Mda.
Romania, cu mult-putinul sau, cu binele si raul ce framanta poporul asta, este si ea observata, viata si modul de gandire si actiune al poporului de la poalele Carpatilor prezinta interes pentru britanici.
Banuiesc ca privindu-ne actiunile, motivatiile, caracterele, ei invata si din asta ceva.
Ma intreb !
Oare pe noi ca popor, nu ne intereseaza ce si cum gandesc britanicii ???
Ce fac, cum fac, ce masuri economice, politice, sociale, iau si care este efectul lor ?
Ei cum se descurca pe timp de criza ?
Cum gestioneaza lipsa locurilor de munca ?
Cum se distreaza, cum muncesc, cum relationeaza...
Ce au bun si ce au prost in comportament !
Oare chiar n-am avea nimic de invatat ?
A facut cineva vre-o emisiune, vre-un documentar fie si macar de 30 de minute, despre perioada Theacher sau despre perioada Gordon Brown si efectele politicilor lor asupra economiei britanice ?
Ei gasesc ceva de observat interesant la noi.
Noi nu gasim nimic interesant la ei ?
Eu vad aici emisiuni despre si cu Romania.
Cand ati vazut un material despre UK la vre-un post tv romanesc ?

Intrebare retorica desigur.
La noi nu se fac nici macar emisiuni de cunoastere a propriilor probleme.
Nici despre aritmetica economica elementara, nici despre modul eficient in care cetateanul obisnuit isi poate rezolva problemele, inclusiv cele financiare, fara sa miorlaie lamentabil ca lui nu-i da nimeni nimic. Ca sa nu mai vorbesc despre interminabilele hotii de pe toate palierele, nivelele, compartimentele, sectoarele....
Cine sa le faca ?
Cine sa le priveasca ?
Cine sa le inteleaga ?
Si cine sa le foloseasca ?
Viq

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru