marți, 13 ianuarie 2009

* Previziuni optimiste despre un viitor sinistru.

"Previziunile economice pentru 2009 sunt sinistre pentru majoritatea economiilor", afirma Forumul de la Davos, in raportul anual asupra riscurilor mondiale.

Dragut.
Asa, si ?
Ce facem io, un om (eventual cu una bucata familie) daca Lumea mare o ia razna.

Orice numa nu stat degeaba.
Primul impact provoaca de regula o usoara eschiva.
Lumea e mare, pleaca la plimbare..
...io sunt mic, nu pot nimic.

Atata vreme cat mai ai ce pune pe masa si nu mori de frig, lenea te tine captiv in gaoace.
Dar atunci cand masa fi-va goala, eforturi mult mai mari decat cele necesare acum, cel mai probabil vor rezolva infim fata de ce se poate face acum.
Folosirea cuvantului "sinistru" intr-un raport economic al unui forum de specialisti la nivel international, inseamna dupa urechea mea ca e cam nasol.

Interviul asta mi s-a parut de foarte mult bun simt si am tinut sa-l consemnez aici, sa ramana :

"Ruxandra Hurezean: Nimeni nu e destul de pregatit sa faca fata crizei, dar avem datele necesare sa reactionam adecvat?

Daniel David: Nu, nu sintem pregatiti. Dimpotriva, sintem mai vulnerabili decit alte popoare datorita stilului irational, paternalist de a gindi, datorita mesajelor extreme date de lideri politici sau lideri de opinie, (cind prea optimiste, cind catastrofice) si, fireste, datorita realitatii insasi, care nu ofera din punct de vedere economic prea multe solutii.

R. H. - Romanii nu mai cumpara case, dar au dat buzna in supermarketuri. Intr-un mall din Cluj, in ultimele saptamini ale lunii decembrie, numarul cumparatorilor s-a dublat fata de aceeasi perioada in 2007. Un diagnostic…?

D. D.
Naivitate. Acesta este cuvintul. Suferim de naivitate. Credem ca nu va fi nimic serios, ca e doar o poveste, ca se intimpla, dar nu la noi, in fine, ca noi vom fi ocoliti.

R. H: E o boala ciudata, am mai trait crize, nu ne-am inarmat cu experienta?

D. D:
Nu, experienta in eroare intareste eroarea, o stabilizeaza. Sintem in plina eroare. Ar trebui lansat un plan national de sanatate publica, e un concept american. Se poate incepe din scoli sa invatam copiii sa gindeasca rational, sa aiba deprinderea de a evalua corect o situatie, de a face fata si emotional si practic unor situatii de criza. Aici trebuie sa se implice psihologii, iar Ministerul sa-si asume programul la nivel national.

R. H: Explicati-ne, ce nu e in regula? Pentru ca nici comportamentul neamtului miliardar care s-a sinucis dupa faliment nu e in regula.

D. D:
Nu, e acelasi tip de greseala. Si ca sa intelegem ar trebui sa suportati putina teorie. V-o spun pe scurt ca sa nu plictisesc, dar veti vedea ca are rost. Uitati despre ce e vorba: criza produce doua seturi de probleme, unele emotionale si altele practice. Cele emotionale se refera la modul in care receptam evenimentele, iar cele practice la felul in care luam deciziile. Daca avem un stil irational de gindire, sintem rigizi, inflexibili, intoleranti la frustrari, catastrofici. Adica, spunem ca trebuie sa obtinem ceva, nu admitem sa nu avem ce ne dorim. Ca trebuie sa fim apreciati, ca nu putem fi concediati, nu admitem sa pierdem ce am avut. De aici depresiile, frustrarile, problemele. Pe cind stilul rational este cel care porneste de la ideea ca ar fi bine daca nu ne-am pierde slujba, dar - si daca o pierdem -, putem incepe altceva, ca, desi s-a intimplat ceva rau, nu e sfirsitul lumii si, daca nu putem avea acum ce ne dorim, suportam o vreme privatiunile, dar vom face tot posibilul ca mai tirziu sa fie mai bine. Irationalii suporta foarte greu starile de criza, devin nevrotici, instabili psihic, creeaza probleme in familie si in societate, iar rationalii sint mai toleranti, mai ursor adaptabili si pot lua decizii eficiente.

R. H: Nu se poate duce toata natiunea la psiholog, dar ce ar trebui sa-i spuna conducatorii ei? Ca vom zbura pe Luna, ca vom trai mai bine, ca vom avea salarii mai mari?


D. D:
Nu, ar fi de dorit ca liderii politici sa ia decizii normative, evaluate corect si cu riscuri calculate, nu descriptive, bazate pe impresii de moment. Atunci, aceste decizii ar influenta realitatea in bine, iar romanilor le-ar oferi modele de comportament rational, responsabil. Exemple bune, de care au nevoie. Pentru ca, repet, romanii nu au obisnuinta calculului utilitatii asteptate si nici politicienii. Cu totii pendulam intre a fi naivi sau catastrofici.

R. H: Ce efecte au mesajele politicienilor? Cum interpretati faptul ca presedintele lanseaza indemnul de a consuma produse romanesti, face referire la un Logan, pentru ca apoi sa fie vazut in limuzine Mercedes.


D. D:
Presedintele a lansat un mesaj de care e bine sa tinem cont, dar presedintele are determinari institutionale, care-l obliga sa circule cu masini speciale, foarte sigure. Si aceasta este o discutie. Noi, romanii, nu tinem cont de faptul ca atunci cind ii votam pe politicieni le oferim atributii, responsabilitati, dar si privilegii.

R. H: Ce sfaturi le dati romanilor?


D. D:
Sa-si faca o evaluare obiectiva, pe termen scurt, mediu si lung. Ei pot sa faca haz de necaz intr-o prima faza, dar apoi e nevoie sa inlature cauza, nu efectul. Sa schimbe situatia.

R. H: Ce ar trebui sa ne spuna politicienii, cum ar trebui pregatita populatia pentru ce urmeaza?


D. D:
Sa nu catastrofeze, dar nici sa nu fie prea optimisti. Sa prezinte clar dificultatile prin care trecem, iar mesajul sa fie focalizat pe solutii la probleme concrete. Iar media are un rol enorm in ce urmeaza. Ar fi bine sa nu promoveze extremistii, catastroficii sau optimistii exagerati, sau habarnistii, ci oamenii moderati, informati, care pot oferi modele. Numai ca acestia nu fac rating?!"

...spune profesorul universitar Daniel David, specialist in psihologie comportamentala, AICI.

Ce zic eu ?
Ca e pe bune.
Ca trebe sa ne gasim timp intre doua reprize de "gasca n-are 00" si "matza cocotzata" sa ne comportam si ca adulti.
Pentru ca lucrurile se pare, chiar asa stau !!!

"Dacia se vede nevoita sa recurga la aceasta masura pentru a-si adapta productia la scaderea comenzilor ca urmare a declinului pietelor auto", informeaza producatorul."

Cum era usor de prevazut, reactia la nivel de masa e usor primitiva, ilogica si absolut nonconstructiva.

Ce face romanu' la faza asta ?
Iese in strada, normal.....
..."voi scandal, da! Voi scandal cu orice pretz !"

Greva.
Greva ca sa...
..ca sa...
CA SA CE ???
"Angajatii Dacia cer asigurarea locurilor de munca in industria constructoare de masini, mentinerea taxei de poluare si protejarea brandului national Dacia.."
Adica :
- "asigurarea locurilor de munca" = deci sa vina mai departe sa asambleze roate si shuroabe, chiar daca trotinetele nu le mai ia nici dracu' dat fiind ca petrolu' sa cam farshi !
Din ce cred ei ca vor putea fi platiti daca alea NU SE MAI VAND ???
Nu cred !
In nici un fel.
Ca pentru a crede sa nu crede ceva, tre' sa gandesti la ceva-u' ala mai intai.

- "mentinerea taxei de poluare" = si fomeia de serviciu stie ca aia nu are nici in clin nici in maneca cu poluarea !!!!
Important e ca e o taxa, si daca e taxa, aia de vor trotinete tre' s-o plateasca, si daca o platesc vin bani.
Ei chiar refuza sa priceapa ca "aia" NU MAI VOR trotinete !!!
In curand nici p'alea d'afara, fiare vechi, pe care fostii propietari vor sa mai castige cat se mai poate, ca oricum nu le mai pot folosi. Nici ei nici eventualii chilipirgii.
Dar deja s-a prins lumea ca nu e nici o sfaraiala cu masina ieftina care costa scump, si-si cumpara patine cu rotile si skate-uri.
Deci nici taxa aia nu mai are de un' sa vina !!!

- "protejarea brandului Dacia" este o tema buna dar inteleasa prost.
Daca chiar vrei sa protejezi "brandu" n-ai decat sa-ti retehnologizezi linia sa faci trotinete supereconomice, care merg cu aer comprimat, si dispozitive cu pedale pentru comprimat respectivul aer in butelii.
Ei insa se cam gandesc la favorizarea intreprinderii de catre stat, ceea ce e cu totul altceva.

Parerea mea e ca respectivii protestatari reprezinta modul de gandire si actiune al unei covarsitoare majoritati.

OK.
Si care e perspectiva pozitiva ?
Cum poate fi privita asta prin prisma filmului de care am vorbit anterior ?
Ala cu "Secretul" !
Cei care au vazut tot filmul, care au cetit cartea sau care m-au contactat pe mail, cred ca deja stiu.
Pentru ceilalti o sa pun un fragment ilustrativ pe tema.
Da nu la postarea asta ca deja e cat o zi de post si voi sunteti lenesi la ceteala si scumpi la timp.

Aici vreau doar sa ilustrez vorbele psihologului David Daniel de mai sus, anume :
"... media are un rol enorm in ce urmeaza. Ar fi bine sa nu promoveze extremistii, catastroficii sau optimistii exagerati, sau habarnistii, ci oamenii moderati, informati, care pot oferi modele. Numai ca acestia nu fac rating?!".."

Rating face facatura lu' Dan Diacofonu' cu Tolea Tomberonu'...
.

9 comentarii:

  1. Fiecare trebuie să-şi găsească busola sau şi mai bine fărîma de responsabilitate uitată pe undeva prin colţuri cu păianjeni şi să iasă cu ea afară în lumea reală diferită de cea de pe ecrane. Se poate face ceva. Se poate supravieţui. Depinde cum găsim resurse prin suflete.


    Am stat cu gura căscată să văd şi să ascult concertul beatles-ilor acu vreo douj'de ani şi ceva pe-un tv alb-negru cu teama să nu ni-l stingă vreun idiot.

    RăspundețiȘtergere
  2. viqule,
    la mine deciziile rationale le iau eu , cumparaturile care insumeaza multe kilograme le face sotul ,
    banii ii cheltuim impreuna , copilul care este acasa mai ciupeste si el ceva in plus cand stie ca are de unde ,
    nu ne temem de criza dar luam deja "medicamente "ca sa nu ne prinda nevaccinati....
    adica bem sucuri de telina si ceaiuri de menta.
    Inca mai fumam , adultii adica.

    RăspundețiȘtergere
  3. mersi ca m-ai scapat de URL !
    dar o logare definitiva tot nu pot face la tine .
    la uhhito , da !

    RăspundețiȘtergere
  4. Filadel,

    Am aceleasi "revelatii" usor primitive. Mai ieri ma uitam la un concert Deep Purple.
    Machine Head 1972.
    Asta chiar e AN, dar e ceva mai mult fata de discurile pe care ni le imprumutam cand eram in liceu. Si in pus, acum, are si parfumul anilor alora.
    Poate-l pun intr-un wekend.

    Luminita,
    contacteaza-ma pe mail,
    Am ceva pentru tine.

    civiqq@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  5. Viq
    ascult cu mare plăcere Deep Purple. M-a dus fiul meu la concert în oct. 2007. A fost ... imposibil de descris. :)


    Fan Beatles, Deep Purple, Pink Floyd, Queen, Eagles

    RăspundețiȘtergere
  6. filadel,
    si io ....si U2 !

    RăspundețiȘtergere
  7. Viq,

    am citit "supa de pui" te scoate din raceala...sufletului.

    Si pe Stephen Covey,îl recomand calduros,
    eu îi stiu doar trei volume aparute la noi.
    In special primul"Sapte trepte ale devenirii" care e si cel mai cunoscut.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nora

    "Cand Covey vorbeste, ministri asculta", spunea una din reclamele la cartile lui.

    Covey e una din febletele mele.
    Intr-adevar "Eficienta in 7 trepte/Un abecedar al intelepciunii" e de capatai.

    Chiar acum ma balbai sa traduc un filmulet al lui Randy Pausch, "Time Management", in care am impresia ca face referire tot la conceptele lui Covey de administrare a minutelor.

    RăspundețiȘtergere

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru