miercuri, 28 ianuarie 2009

* Teoria Constipatiei. Spionita

Zilele trecute, la teveul asta de aici se tot rula o idiotenie.
Big Brother.
Pentru ca nu-s singur pe lume si nu puteam schimba canalu', am inceput sa comentez pe marginea caraghioslacului, fapt care mi-a atras vorbe de dulce si-un pachet de biscuiti.
In cap.
Motiv pentru care am tacut pe din'afara si-am inceput a-mi vorbi pe dinlauntru.

Despre intimitate, despre om si cum e el stramb la minte.

S-a discutat foarte dragut in multiple conjuncturi despre pericolul dangerous ca aia ne asculta...
..ne vede... NE AFLA !!!

Cine suntem, ce facem, si daca mama-mare stie.

Se vede treaba ca, chiar daca au trecut 20 de ani, nu ne-am vindecat. Si unul din motive poate o fi chiar ala ca virusul e inca prezent. Boala s-a cronicizat si dainuie-n interior in ciuda bravadei de fatzada cu care ne zgaim cicatricile din cele mai intime locuri.

Am fost spionati !
Ni s-au intocmit dosare de urmarire si multi au suferit pe nedrept.
Corect. Dar care a fost de fapt cauza ?
Ca de obicei aceeasi distorsionare cred ca-si face simtit efectul si aici ca si in alte rationamente : confuzia evidenta intre scopul actiunii si unealta folosita.

O mare masa de persoane sunt oripilate la gandul ca, de o saptamana deja, toti operatorii de telefonie trebuie sa stocheze datele privind conexiunile efectuate intre utilizatori.
Motivul ce sta la baza argumentului legal este necesitatea de a identifica de catre organele raspunzatoare de securitatea populatiei datele privind persoanele suspecte de diverse chestii, precum poate si actiuni mai teroriste un pic.
Bun. Pot intelege asta.
Reactia impotriva, are si ea motive.
Care ar fi ?

Am sesizat doua mai pertinente un pic.
A.
Cel mai vehiculat este de buna seama cel conform caruia ar exista pericolul ca statul totalitar poate pune iar stapanire pe viata omului de rand, si-i poate cunoaste datele personale.
E hilar.
Statul cunoaste datele personale.
Din momentul in care faci ochi esti membru al societatii si in virtutea acestui drept ai si niste obligatii, printre care cea de a te identifica. Elementar.
A ! Acum vrea sa stie si cand si cu cine ai vorbit.
Grav.
Adica nenorocitu' asta de stat vrea sa stie ce stie orice pustan tatuat care lucreaza la OrangeVodafoneCosmoteZappRomtelecomRdsBlaBlaBla !
Un neica nime', poate si cu cazier, angajat acolo, are dreptu' sa stie toate astea despre mine, da' politaiu' ala care l-a bagat la puscarie, nu.
Politaiu' e dusmanu' meu !!!!

Orice factor postal, om asupra caruia nu ai nici o referinta, exceptand faptul ca este angajat al firmei/regiei respective, poate vedea adresele scrise pe plicul trimis, nu si indivizii lucratori in institutiile pe care le platesti din banii tai sa-ti asigure o viata normala in societate.

Asta, bineinteles presupunand ca nu pui plicul alb complet pe ambele fete, la cutia postala.

Unde e logica ?

La prima vedere putem vorbi de o neincredere a cetateanului in institutiile statului.
Am avea si motive, nu ?
Cu alte cuvinte, cei alesi sa foloseasca puterea parghiilor statului, vor face altceva cu datele astea, si vor sa le colecteze folosind un pretext, precum pericolul terorist.
Justificarea asta cade.

Cade pentru ca daca vrei cu adevarat ca acest lucru sa nu se intample, vei actiona asupra celor ce exercita puterea, nu asupra uneltelor pe care ei le folosesc.
Bine, dar ei au puterea, manevreaza media, au departamente de specialisti in psihologia de masa si influentaza decisiv chiar propria lor instaurare la putere, influentandu-ti perceptiile, parerile, si deciziile in ultima instanta !!!
Ba, mai mult, numai un suprem naiv ar considera ca staffurile politicienilor nu cunosc sociologie, psihologie, date privind statisticile si reactiile emotionale sau actiunile grupurilor de indivizi. Sistemul asta este in functiune de mii de ani, indiferent de sistemul politic de moment sau de legislatie.
Cum sa actionezi asupra lor in atare conditii ?

Ar fi adevarat asta daca n-ar fi fals.
Si consider ca este fals dintr-un motiv greu de combatut : CARE DECIZIE sa ti-o influenteze ???
Atata vreme cat tu nu ai nici o parere, cum poate cineva sa ti-o schimbe ?
Nu dezvolt, am facut laringita virtuala la alegerile trecute pe tema asta.
E cel putin jenant sa sustii teoria asupririi organelor unui sistem social organizat, cata vreme refuzi sa te implici in alegerea persoanelor care sa detina puterea respectivului sistem.

Nenorocirea este ca exact din acest motiv, conform caruia justificarea ca statul imi e dusmanul meu cel mai mare, cade, pericolul ca statul sa fie cel mai mare dusman al meu este extrem de real. Lipsa de interes face ca potentialul aparitiei unui nou sistem totalitar sa creasca.
Neparticiparea face acest lucru posibil.
De fapt EU imi sunt cel mai mare dusman personal, pentru ca nu fac elementarul necesar pentru ca sistemul sa functioneze cat mai aproape de normal.

B.
Al doilea tip de justificare a supararii este mai de inteles si mai discret, dar de fapt tocmai in el cred ca sta cheia intregii istorii.
Intimitatea.
Patrunderea cu forta in viata mea personala.
Patrunderea abuziva a oricui, nu numai a statului, agresarea spatiului asupra caruia eu vreau sa am control absolut.
Probabil peste vremi, cand ne vom putea citi gandurile reciproc, chiar de la distanta, chestia asta va fi foarte comica, dar deocamdata e serioasa.

Cu ea as fi mai degraba de acord decat cu prima.
Numai ca e o problema : suntem necinstiti cand vrem asta.
Suntem necinstiti pentru ca in subconstientul nostru noi VREM sa stim ce gandeste celalalt, ce intentii are, DAR el sa NU le stie p'ale noastre !

Cred ca tine de informatie genetica mai degraba decat de educatie. Poate este una din componentele vitale ce au dus la evolutie, poate e o tendinta fireasca de a sti mai multe despre mediul (alt individ deja face parte din mediu) in care evoluam, teama de pericolul unui potential dusman...samd.

Si teama asta sta probabil la temelia reactiei instinctive pe care oricine o are la gandul ca cineva - n-are importanta cine, dintr-un motiv - n-are importanta care, face un demers prin care sa afle mai mult despre persoana proprie.

Este considerat firesc ca dezvaluirea intimitatilor altor persoane, de preferinta cunoscute, sa faca deliciul maselor. Si cei mai sarantoci scot un banutz din buzunar sa citeasca, sa vada poze, sa patrunda macar putin in intimitatea cuiva.
Ziarele traiesc din asta, revistele traiesc din asta....
OTV-ul s-a nascut pentru asta !!!!
Paparazzi se accidenteaza cu trotinetele, violeaza propietati si la o adica mai sunt batuti sau impuscati putin...

Iar succesul emisiunii comico-tragico-idioato-socio-psiho-prosteala "Big Brother" este usor de explicat. Sute de mii de oameni si daca iau in calcul si netul, probabil milioane, s-au uitat la Coolio, La Toya, MiniMe.... cum faceau.....nimic !
Cum stateau, vorbeau, sa uitau la tv, mancau.....
Doar pentru ca dupa cateva zile de vizionare nonstop, incepi sa vezi dincolo de suprafata vedetei cu pricina, il simti, il citesti...
Pentru ca ala nu poate poza atata timp si-si lasa masca jos mai devreme sau mai tarzu.

Prin urmare, de fapt de cine si de ce anume ne e teama ?

Video jos, la parter, in Civiq Tv.

Epilog.
Din 15 martie se pare ca vor fi monitorizate si conexiunile pe net.
Inclusiv accesarile pe site-urile porno !
Este ca e revoltator ?
.

14 comentarii:

  1. Dintr-o eroare de greseala am pus comentariul la precedenta, sper ca l-ai gasit .
    lumi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Viq
    la punctul A cred că trebuie amintit de faptul că manipulatorii de decizie pot ocoli decizia subiecților dacă le aplică o procedură de generalitate mai mare ceea ce-i scutește de ghicitul în sondaje.
    De exemplu a fost mai ușor să facă o campanie împotriva votului decît împotriva celor care votează cu Băsescu (de exemplu). Au acționat la grămadă prin forță brută fără să mai piardă timpul cu selectarea nișelor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Filadel

    Sunt multe ...
    Multe tare !
    Poate o sa vorbesc si eu candva de unele metode.
    Sunt scoli in care manipularea se invata ca obiect de studiu. Cu manual si materiale didactice.

    Ideea este insa ca astea exista si functioneaza bine mersi, fara ca cineva sa popularizeze, sa ia atitudine, sa se ingrijoreze.... este in firea lucrurilor.
    Marile firme isi bazeaza marketingul, contractele si tot ce presupune succesul in afacere pe psihologia la nivel de individ sau grup.
    Este aproape la nivel de arta.

    Agresiunea vizibila nu e mai pericloasa decat astea, e doar mai....vizibila.

    O sa pun un film despre monitorizarea populatiei pornind de la inregistrarea produselor de consum. E prezentat intr-o maniera care sa provoace ingrijorare, teama, panica chiar. dar o sa dosutam pe marginea lui atunci.
    Daca fi-va cineva interesat si rabdator a-l vedea.

    RăspundețiȘtergere
  4. E una din rarele ocazii cand raman fara cuvintele cu care venisem de acasa .
    Multumesc , mi-au facut bine cuvintele tale !

    luminita.
    28 ianuarie 2009 17:04

    **************************
    Cine stie ce adusasasi tu d'acasa...
    :)

    Bah, mi s-a paradit tastaura la asta.
    Tre' sa fiu mai atent si sa recitesc dupa ce bat.

    RăspundețiȘtergere
  5. VIQ,
    la tine nu indraznesc sa intru asa , aiurea-n tramvai , decat rareori .
    Tu esti serios in spatele frazelor , voit hazoase uneori , pe care le pui paravan inaintea TA .
    Cam asa sunt si eu , pun hazul inaintea serioasei probleme care se cheama viata mea .
    PS: nu reusesc sa ma loghez cu adresa pe care mi-ai facut-o .
    Ma izbesc de URL , ce trebuie scris la URL ?
    Ca daca-l mai intreb iar pe fiul meu...rade de mine .
    lumi .

    RăspundețiȘtergere
  6. Viq,
    ce scrii tu aici ar trebui spus pe posturile de radio şi televiziune naţionale.E limpede şi logic. Dacă "teoria constipaţiei" ar fi discutată pe posturi timp de o săptămână totul ar fi bine. Aşa,uite că iar începe isteria.
    Cine te aude aici? O mânuţă de oameni care oricum majoritatea gândesc ca tine.
    Pentru asta trebuie făcută curăţenie generală la radio şi canalul de televiziune naţional.

    RăspundețiȘtergere
  7. Viq,
    revin , ca mi-am revenit !
    postarea mea statea bine acolo unde era initial ,
    adica unde ai omis tu o litera in titlu si anume "L" de la INTIMITATILE ,
    DAR M-A DERUTAT PUNEREA IN PAGINA DE PE BLOGUL TAU UNDE CE APARE NOU E UNDEVA MAI IN URMA ....
    asa se vede de la mine , na !
    tot lumi sunt , neanonima .

    RăspundețiȘtergere
  8. Fini

    Nu stiu unde ar trebui sau n-ar trebui sa apara.
    Sunt personale, unele din ele pot parea ciudate si neobisnuite uneori si habar n-am cata atentie merita au ba.

    Nu mi-am propus nici sa fiu in top nici sa ma realizez in mediul virtual sau in media.
    Habar n-am ce fi-va peste 5 sau 10 ani. Dar sincer sa fiu, abia astept sa aflu.
    Deocamdata este un mod de relationare, o discutie cu alte entitati pe care tehnologia asta mi-o ofera.
    Ne-am intalnit undeva, ne-am cunoscut cumva si discutam cate ceva.

    Pentru ca-mi face placere.

    RăspundețiȘtergere
  9. Luminita

    Serios.
    Cam asa.
    Conform standardelor clasice, sunt o persoana cat se poate de serioasa.
    Deseori mai serioasa decat mi-as dori.
    Acum, ca scalambaielile politice le pun pe blogul de flecareala, posturile de aici vor fi mai cuminti si pe subiecte care sa merite timpul consumat pe scris si respectiv pe ceteala.

    Deruta.
    Ceea ce te deruta era faptul ca aveam doua postari pe pagina, in loc de una, asa cum e obiceiul.
    Eu pun mai rar, cred ca 2 maxim 3 posturi pe saptamana, si nu-s de 5 randuri.
    Am resetat totusi platforma, ramane doar ultima postare, sa nu fie dubii. Cine doreste sa vada din urma, are arhiva la dispozitie.

    Logarea.
    Tu intri de fiecare data direct in blog si-n comenturi.
    Logheaza-te mai intai la adresa ta de blog.
    Du-te sus-sus-sus dreapta si click pe "sign In"
    Acolo iti cere adresa de mail (cea pe care ti-am facut-o eu) si parola (tot cea pe care ti-am facut-o). Vezi ca le ai in mail.
    Dupa ce faci asta, ti se deschide contul tau de blogger.
    Ramai asa, cu el deschis si oriunde te duci, fie aici, la Mounthor, la Morar, sau Coti, comenturile tale vor fi afisate automat cu nickul tau care va contine si link catre blogul tau (exista, daca vrei poti sa-l si folosesti).

    Aici spre exemplu, doar te va instiinta jos, la "Comentati ca" : "Luminita (Google)".
    Dupa ce scrii, click pe "Postati un comentariu" si gata.

    RăspundețiȘtergere
  10. Hellooo! Aici Houston! Bloggerul Luminiţa să revină de urgenţă la bază! Cu picioarele pe pămînt.

    Felicitări blogăre! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Viq,
    eu chiar cred că este necesar să fie combătută "teoria" despre care ai postat. M-am gândit că o soluţie ar fi curăţarea canalului naţional de televiziune.Doar atât. Dacă ţi-am dat impresia că vreau să te linguşesc,greşeşti.Detest asemenea gesturi.

    RăspundețiȘtergere
  12. Fini

    Scuze, am crezut ca zici asa ca sa-mi arati cat ti-a placut...
    La cat sunt de increzut, nici nu-mi trebuie prea mult :D

    Luata in serios, ai foarte mare dreptate si eu am spus-o de mai multe ori.
    Media trebuie sa-si ia menirea in serios.
    Are o responsabilitate uriasa in fata poporului asta pe care in loc sa-l deserveasca il suge.

    Am atins si in posturile precedente ("Previziuni optimiste ...", "Nu lasa pe maine...") ideea ca tot ce tine de media are sarcina preponderenta de a ajuta oamenii sa afle, sa inteleaga, sa evalueze, sa ia decizii cat mai bune si sa actioneze spre binele lor individual si comun, si implicit si spre binele intregii structuri media.

    Din pacate bolie de care suferim incepand cu lipsa de caracter si principii si terminand cu tunuri economice si violente comportamentale sunt prezente si in segmentul asta.

    Nu se implica in proiecte benfice de anvergura, in investitii de perspectiva, din care sa castige odata cu intreaga societate, constant si pe termen lung.
    Dau "tunuri" pentru un pumn de gologani acum, pe loc.
    Dupa noi....potopu'.

    RăspundețiȘtergere

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru