joi, 5 martie 2009

* Viata noastra cea de toate zilele

Cu cateva luni in urma am parcurs pe rutier aproape 3000 de km, drum intins taind Europa de-a curmezisul. Asa cum cei ce au mai facut trebusoara asta stiu deja, problema cea mai dificila e sa scapi de drumurile romanesti.
Odata ce ai iesit din butoi si dai cu ochii de lume, lucrurile se schimba radical.
Si aproape instinctiv simti o siguranta mult mai mare in trafic chiar daca viteza e net superiora celei pe care o aveai pe plaiul mioritic.
Din nefericire, realitatea pare sa nu fie cea sugerata de instinct.
Dintr-un motiv simplu : nu esti singurul roman care a iesit din butoiul ala.
Si pentru a multa oara, o urma de indoiala, trista si amara, ma zgarie pe sub stern : Dumnezeule, ce facem noi astia de iesim din iad cu coada atarnand, lumii in care ne'nfigem cu coarnele ???

Ce poate fi mai amar decat sa te cataloghezi singur ca apartinand unui grup social antisocial, unei populatii reprezentata in lumea larga de o adunatura de dementi, unui popor ce se infatiseaza inaintea celorlalte natii prin cele mai iresponsabile exemplare ?

Nu toti romanii ce au iesit din granitele strabunei noastre patrii sunt hoti, talhari, violatori, criminali, iresponsabili, sau, in cel mai fericit caz, lipsiti de cel mai elementar bun simt si educatie.

Dar pe zi ce trece mi se intareste perceptia ca locatarii caselor de nebuni din Romania au format plutonul de soc, de atac frontal al civilizatiei. Umplu orizontul cu actiunile lor distrugatoare lasand-si pustii locurile de la balamuc.
Privind clipul de mai jos, senzatia de siguranta ce care o incercam in urma eforturilor occidentale deloc putine de a face traficul rutier sa mearga brici, cu investitii la care noi nici nu putem visa, s-a risipit ca fumul de tigara.
Am realizat ca este doar o impresie.
Pentru ca Romania nu a ramas acolo.
E deja si aici.
Vesela, plina de energie, exuberanta si aberanta.
Dumnezeu sa ne aibe in paza. Si pe noi, romanii, dar si pe cei peste care dam buzna, tzopaind in ritm de manea.

3 comentarii:

  1. De parca ar mai conta: nu este manea, este muzica oseneasca/banateana.

    Oricum, ar fi necesar control medical strict pentru fiecare posesor de permis auto (orice fel). Sunt, totusi, mult prea multi romani nebuni liberi.

    RăspundețiȘtergere
  2. În comentariul acesta, nu mă refer deloc la balaoacheşi: ei reprezintă o problemă cu totul şi cu totul specială... Mă refer la urmaşii lui Traian şi Decebal, numai.
    Trăind aici, în Arizona, mă lovesc de mexicanii care imigrează aici, legal sau ilegal. Marea lor majoritate (şi merg până la 90%) procedează ca cei..."ieşiţi din butoi". Şi ştiu de ce. Am fost în Mexic, pe tresee neturistice, pentru a afla cum e mexicanul veritabil, la el acasa. Sunt oameni aşezaţi, inculţi dar respectoşi, muncitori şi extrem de săraci. Cum trec Rio del Norte, se schimbă total. Vor fi agresivi, cu un spirit de macho împins la extrem, duri, hoţi, criminali, etc... De ce schimbarea?
    Sunt convins că realizează că sunt categorisiţi undeva la categoria a 3-a sau a 4-a şi atunci, vrând să demonstreze "amărâţilor" de gringos că ei nu-s CHIAR aşa, fac ce fac...
    Probabil că, deasemenea, şi românaşii trec printr-o criză de asta... Foarte probabil!
    Arizonianul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nicole
    Dupa sunet asa pare la prima vedere.
    Inclin sa cred insa ca e o manea cosmetizata.

    E vorba de unu' "Ciorba" iar capodopera zice'se ca e "Barbatu' care'i barbat".

    Arizona
    E posbil. Dar am momente cand ma indoiesc ca e numai atat. Mi-e teama ca afectiunea e mult mai profunda.
    O sa revin maine poate cu un Up-date daca am timp.

    RăspundețiȘtergere

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru