vineri, 22 mai 2009

* Lituania are o femeie preşedinte de stat. Urmează Republica Moldova.

Greceanîi nu a fost votată pe 20 mai ca preşedinte-păpuşă a Moldovei lui Voronin.
La prima strigare, TOŢI parlamentarii opoziţiei au refuzat să voteze pentru domnia sa. Toţi 41 au participat NU, părăsind sala.
De cealaltă parte TOŢI parlamentarii comunişti i-au acordat votul.
Toţi 60, au votat pentru doamna Zinaida şi nici măcar unul pentru amărâtul de "contracandidat" Stanislav Groppa, propus ...tot de comunişti.
Dat fiind că domnul Groppa nu a obţinut nici măcar un singur vot, se înţelege de la sine că nu au votat pentru el alţi comunişti, nici măcar cei ce l-au propus, ba chiar ...nu s-a votat nici el însuşi, ceea ce e de-a dreptul hazliu.
Comunismul are comicăriile lui proaspete care spun mai mult despre ridicolul pretenţiilor de fum democratic decât un teanc de declaraţii sforăitoare şi caragialeneşti.

Partea delicată este însă că parlamentarii opoziţiei, reşpective cei ai Partidului Liberal, ai alianţei Moldova Noastră şi ai Partidului Liberal-Democrat nu au dat nici un vot doamnei Zinaida nefiind în sală.
Din principiu, am părerea că ieşirea din sală, fie că este a udemeriştilor noştri sau a opoziţiei moldovene, rămîne o metodă primitivă de a-ţi exprima dezacordul şi trebuie privită drept exact ceea ce e : fugă de la serviciu.
Din păcate însă trebuie să recunosc că varianta prezenţei opoziţiei în sală ar fi fost poate şi mai periculoasă ştiut fiind apetitul comuniştilor pentru falsificarea voturilor.
Mi-e teamă însă că poate fi vorba de ceva şi mai trist. De pericolul extrem de palpabil ca blocul opoziţiei să poată fi fisurat. De posibilitatea ca printre cei declaraţi anticomunişti, să se strecoare o coadă de topor care sa facă jocul lui Voronin. Să nu uităm e nevoie de un singur vot.

Serafim Urechian, preşedintele alianţei Moldova Noastră, a declarat că e deschis negocierilor ridicând în discuţie problemele opoziţiei, ceea ce înseamnă de fapt că la repetarea votării doamna Zinaida va obţine votul de aur şi va deveni preşedintele Republicii Moldova.
Pentru că dacă fie şi un singur om din opoziţie e deschis negocierilor, comuniştii vor negocia fărăr nici o îndioală. Alternativa repetării alegerilor parlamentare e uşor apocaliptică, aşa că vor fi negocieri. Iar dacă vor fi negocieri, comuniştii vor obţine votul de care au nevoie.
Că vor promite aproape orice.
Chiar dacă după ce vor primi ce vor nu vor onora ceea ce promit.
E în fişa postului.

Aşa că din 28 mai, când se repetă tentativa ne putem aştepta ca doamna Zinaida Greceanîi să fie noul preşedinte.
.

4 comentarii:

  1. Urechian pare a se preta la compromis, are antecedente. Sa speram, totusi, ca nu le iese...

    RăspundețiȘtergere
  2. Speranta moare ultima.
    Dar m-as mira sa nu fie asa cum banuiesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Din pacte si eu cred la fel ca si tine,Viq !

    RăspundețiȘtergere
  4. Aha !
    Deci unul dintre candidatii la presedintia Moldovei este o femeie.
    Habar n-aveam pana acum .
    Intrebasem pe cateva bloguri de dincolo de Prut dar nu s-a indurat nimeni sa ma lamureasca cu privire la cine candideaza pt tronul lui Voronin.
    Suspecta tacerea bloggerilor basarabeni , nu se amesteca in vorbe cu cei "de dincoace".
    Asta-i concluzia mea.
    Si nu mai scriu nimic pe blogurile lor.

    RăspundețiȘtergere

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru