sâmbătă, 28 aprilie 2012

Victor ie. Am infrant !

USL a blocat (iar) guvernarea Romaniei.
De data asta mult mai temeinic.
Debarcarea guvernului Ungureanu este in mod evident un moment de blocare a reformelor de dreapta in Romania si a sanselor de a face fata crizei, dar si (cel mai dureros) de presiuni pentru revenirea justitiei in intunericimea traditionala. Acea bezna de om prost din care indraznise la un moment dat sa priveasca cerul prin chepengul calei deschis de marinarul de cart ce a incalcat obraznic consemnul general.
Pe 29 ianuarie ziceam intr-un post despre sansele dreptei anul asta, ca daca luptele intestine din PDL vor continua, asta la vista guvernare de dreapta. Ele au continuat. La toate nivelele, de la atacurile lui Cristi Preda pana la castanele date de noi, plebeii, via sagetile lui Neamtu. Spuneam ca sansele exista daca aceste auto-otraviri interne inceteaza sau/si daca se naste urgent Noua Romanie care sa adune in timp util tot ce se poate intr-o forma cat de cat inchegata. Suntem in Mai, NR nu exista si nici altceva in schimb iar pe PDL l-am facut terci. Ceea ce nu e frumos.
Din pacate exista probabilitatea ca instaurarea lui Ponta la butoanele guvernarii sa fie doar inceputul instaurarii hotiei generalizate. E adevarat, butoaiele economice cam suna a gol insa mai e ceva minereu, ceva aur si alte maruntasuri ce se pot da pe sist !
Spun ca este probabil acest lucru pentru ca in mod logic, daca USL a reusit performanta asta acum, cand tot ce facea/declara se rezuma la o suma de aberatii infantile, fara sa aiba nici o parghie administrativa sau/si economica sub control, ceea ce va putea face avand liber acces la putere va fi bun de scenariu de film : "Zambeste, maine va fi belea !"

Forta USL a fost prost evaluata. Inclusiv de mine.
Am facut evaluarea in conditii normale, cu un rationament firesc pe premise banale : nu au program rational, nu au coeziune ideologica, nu au oameni de calitate minima samd. Prin urmare nu ar fi avut cum sa reuseasca sa acceada la guvernare sau sa impiedice transformarea socio-economica demarata de actuala putere.
Greseala s-a strecurat insiduos in faptul ca am ignorat principiul elementar al evaluarii. Nu am luat in calcul alternativa. Si in lipsa raportarii la alternativa nu am avut o corecta imagine a realitatii.
Atunci cand masori/cantaresti ceva nu poti spune ca e mai mare, mai greu, mai bun sau mai lung fara sa te referi la etalonul in raport cu care faci masurarea.
Etalonul l-am gandit probabil in subconstient a fi PDL.
Si astfel da, masurarea noastra avea sens.
Dar asta nu si daca etalonul a fost eronat, daca il facem taitei acum sau daca pur si simplu il papa buba neagra.
Pentru ca ORICAT de slab s-ar fi dovedit USL atunci, la evaluarea initiala, el este in realitate de zeci de ori mai puternic in momentul in care nu mai exista alta alternativa.
Si tocmai in acest punct ne aflam acum.
Sa recunoastem deschis : am ales parlamentari PDL pentru a fi impotriva PSD/PNL, care parlamentari si-au vandut mandatul respectivelor formatiuni aflate actualmente sub sigla USL. Victoria in alegeri de antart, nu mai exista. S-a smantanit. USL are majoritatea.
PDL a inceput sa ia apa si pare sa se scufunde uniform accelerat, iar alta formatiune-salvare ca sa putem fi dusi cu pluta macar, efectiv nu exista.
In schimb da semne ca s-ar putea naste un mutant mai hidos decat insusi balaurele USL, ceea ce cu greu iti poti imagina, dar la poalele Carpatilor se poate. Pun mana in foc ca vor exista fosti simpatizanti PDL care vor vota USL de teama nebunului Diaconescu. Cel mai probabil acei care au excelat in a critica portocalul pentru ca portocalele nu sunt toate sferice ci si cubice, piramidale sau la fel de uriase cat o maslina neagra de culoare verde.

Ce se poate face in atare situatiune ?
Parerea mea.

A. La nivel de principii.

1. Sa iesim din perioada de negatie si sa acceptam realitatea.
PDL se pierde pe zi ce trece, USL se intareste. That's it.
2. Sa indepartam sentimentul culpabilitatii si sa intelegem corect cauzele.
Sa acceptam ca subrezenia PDL este de fapt propria noastra slabiciune, sa vedem de ce stam asa de prost.
Daca am contribuit si noi la borbandarea propriei colibe, doar de vazut care e masaua cu buba si scoasa din comportamentul nostru.
3. Sa mutam focalizarea de pe vinovati pe solutii.
Acum nu mai conteaza ca tabara noastra s-a erodat din  cauza lu' madam Mita sau a altui Baston urban. Conteaza ce facem sa o consolidam sau sa reconstruim altceva pe ruinele ei.

B. La nivel concret/actional :

1. Sa nu ne imbatam cu apa rece. USL este la putere in acest moment.
Faptul ca Basescu este inca la Cotroceni nu mai inseamna nimic din momentul in care Ponta a devenit premier. Este zero.
Daca cineva are probleme de memorie, e timpul sa-si aminteasca de epoca "Tariceanu". Practic Cotroceniul nu are nici o parghie de a influenta macar, necum de a  mai schimba sau coordona ceva, impotriva deciziilor Parlamentului. Nici legile nu le poate bloca, doar returna de doua ori si apoi nu are de ales, trebuie sa le semneze. Neconstitutionalitatea iese din discutie daca USL e la putere. Inclusiv anularea regimului democratic sau a multipartididismului poate fi "constitutionala" daca ei sunt cei ce decid. Si stiu cum sa-si faca structurile obediente ca nimeni altcineva. Nu detaliez.

2. Traim pe viu paradoxul "dictaturii parlamentare" care din exterior nu cred ca poate fi inteles. Pentru ca Parlamentul este expresia cea mai apropiata posibil de ceea ce vrem a denumi "democratie". Si trebuie sa recunoastem ca inclusiv actualul legislativ al Romaniei, cu toti voiculestii si adormitii sai, cu toate curvele politice de ambele sexe, ESTE expresia democratica a vointei poporului roman. A strambei sale judecati si mai ales a arogantului sau dezinteres de problemele esentiale ale societatii in care traieste.

Ce se petrece acum acolo respecta regula lui Parreto : 20% este vina gloatei politice alese si 80% este vina gloatei plenare ce au ales/acceptat aceasta adunatura de oportunisti ametiti.
Situatia nu se va schimba atata vreme cat se urmareste direct doar schimbarea celor 20%, alesi.
Asa cum de regula latram noi prin virtual si altii pe unde mai apuca.
Se schimba actionand asupra masei de 80%, alegatori.
Iar asupra ei se apleaca antenele lui Felix, nu noi.
Noi ii dam cu flit. Noi nu putem suporta opiniile care nu ne sunt identice. Ii scoatem pe inculpati din campul nostru vizual si-i aruncam dincolo de orizont. Si zicem ca am rezolvat problema. Daca noi nu mai vrem sa-i vedem pasa-mi-te ei nu mai exista !!!!
La faza asta nu suntem nici cu un neuron schiop mai inteligenti decat sublimii bufoni politici pe care ii tocam zilnic. Dar asta doar pana in momentul in care intelegem si acceptam ideea. Atunci lucrurile se schimba.

Ideea ca odata uns in postul de premier Victor Ponta, alegatorii vor vedea ei pe Dracu', cred ca este o mare gafa. Ponta face tot felul de tampenii de ani de zile, si foc-cu-foc si la foc automat cand i se ofera ocazia. Si asa a ajuns premier !!!!!
Alegatorii vor vedea ce le arata Felix.
Pentru ca nu au alta alternativa la vazut !!!!

3. Solutia este calea grea !
Sperantele ca rezolvarea va veni de la sine odata cu aparitia vre-unei 9Romanii, AlbaCaZapada, AlbastruDeVoronet sau SfantaDuminica, sunt surogate de solutii. Nurofenul care-ti ia durerea de la nervii capului. Atat cat sa ai impresia ca e bine.
Nu e.
Pentru ca nervii raman in capul capului, iar cauza care i-a enervat este altundeva. Iti trebuie un sistem imunitar care sa dea la cap lu' domnul Virusul si lu' madam Bacteria, care sa functioneze armonios cu toti anticorpii din dotare si la care participarea celulara sa fie de maxima amploare. Cu o implicare majora pe un asemenea obiectiv, se vor misca si muntii din loc, pentru ca scopul va fi atins mai devreme sau mai tarziu. Nu trebuie sa ne asteptam ca un grup/formatiune politica sa schimbe poporul/societatea, pentru ca procesul firesc e invers.
Daca majoritatea celulara ramane in arealul intrebarii retorice "Ce lula mea, eu is mic, nu pot nimic !" obiectivul va fi si de asta data atins : nu va putea. Si orice noua formatiune politica va fi o clona a uneia mai vechi.

a. Pe termen lung trebuie sa tesem o noua societate. NOI, nu partidul, fie el portocaliu, verde, sau, doamne feri, cel rosu !
Eu cred ca realitatile socio-economice pot fi intelese si acceptate de oricine daca sunt limpede explicate, exemplificate, argumentate si dezbatute onest. Apoi alegerea corecta a acelui profil care corespunde mersului pozitiv al unei societati poate fi facuta fara mare greutate. De aici ulterior va decurge firesc alegerea acelor politicieni care corespund conceptului respectiv. Este adevarat, asta cere efort, rabdare, documentare si mai ales timp, mult timp. Poate durata vietii noastre nu e suficienta. Sau poate criza va impulsiona mecanismul pricepator, nu stim. Dar nu este alta cale.
Scurtaturile sunt fundaturi.

b. Pe termen scurt, sa ne concentram la ce a mai ramas pe pluta. De sustinut nimicul care mai exista. Cat mai exista.
Ce mai e din PDL, cum mai joaca piratul pe punte si ce se mai poate face de pe scaunul opozitiei.
In cazul in care se naste o formatiune politica noua, atentie la sansele ei reale de a accede in legislativ si mai degraba la posibilitatea coagularii cu ce a ramas din PDL si sedimentarii unei forte de dreapta cat mai consistente.
La proximele alegeri vom vedea cum stam.

Deci, cumparati rabdare si tutun.
Si hartie higienica.

Viq

Un comentariu:

  1. Servus Viq, sper ca esti bine, dincolo de pesimul pe care il incerci. Nu-ti comentez, iti pun doar un link
    http://www.contributors.ro/reactie-rapida/de-ce-a-cazut-guvernul-ungureanu/

    RăspundețiȘtergere

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru