sâmbătă, 7 aprilie 2012

Doua aspecte gresite in scrisoarea lui Traian Basescu si necesitatea echilibrului institutional

Am mai spus-o de nenumarate ori cu tot atatea ocazii ca "secretul" lui Traian Basescu este faptul ca e un om normal.
Sau macar ca se comporta ca atare.
Intr-o societate de oameni sanatosi la cap, ar fi un argument insuficient pentru a accede la functia suprema in stat.
Dar pentru o societate care pare sa o fi luat complet razna, in care aberatia e normalitate iar minciuna e adevarul cotidian, un comportament normal e o ciudatenie.

Vazand luarile de pozitie OFICIALE de-a dreptul fantasmagorice ale unei bune parti din clasa politica a Romaniei si flecarerile tembele ale trepanatilor media, inclusiv a unei adunaturi de ametiti in mediul virtual, prima senzatie e ca privesti o piesa de teatru absurd.
"Cine-l mai asculta pe Traian Basescu ??!!" vocifereaza domnul Ponta.
"Si, iaca, rup fara sa ma uit ce scrie in scrisoarea care solicita lucruri inacceptabile pe care nu le stiu ! Ii arat eu lui cine-i seful !
Dictatorul naibii !"

Periodic Traian Basescu ii ajuta pe nebuni sa "se puna in valoare", doar-doar s-or mai trezi cativa din zombie purtatori de stampila, a caror mana se misca deocamdata comandata de un rinichi, aflat in locul calcaiului, ce inlocuieste la randu-i colonul transvers aflat actualmente pe umeri.
Scrisoarea trimisa cetei de nebuni e o actiune ce face parte din programa, a fost planificata probabil de mai multa vreme iar acum executata conform graficului.
Iar reactia cu care a raspuns USL prin ilustrii sai reprezentanti coafati, este teribil de grava.

Cu ani in urma, mai precis la alegerea actualului legislativ, poporul a decis prin referendum niste chestii.
Ca acestea se refera la numarul de parlamentari sau lungimea maxima a scobitorilor are relevanta pe alt plan. Pe planul normalitatii are importanta ca A DECIS PRIN REFERENDUM.
 Ceva !
Conform si celor mai subtiri norme democratice posibile, aceste decizii trebuie sa se aplice. Nu mai avem ce discuta pe acest palier. Subiect inchis. Avem doar de executat.
Nici Presedintele Romaniei, nici PDL, nici Parlamentul, nici mass-media sau Comitetul Pentru o Lume mai Lunga.
Decizia a fost luata. Punct.
Discutiile ulterioare despre subiect in sine sunt complet inutile. Singurul lucru ce trebuie facut este aplicarea respectivelor decizii.

Refuzul de a aplica in practica aceste decizii este de gravitate extrema.
Nici Nicolae Ceausescu, dictator cu acte-n regula, nu-si permitea sa ignore total principiul si prefera mai degrab sa-i puna (indirect) pe politruci la munca in tura de noapte, la schimbat voturile cu milioanele in favoarea sa, decat sa ignore pe fata deciziile multimii. Ieseau ametitii aia dimineata bataind din mana dreapta in zona inghinala de ziceai c-au stat toata noaptea cu ochii lipiti de filme XXX. Dar acea hotie nocturna oferea pretextul normalitatii. Crea impresia ca se respecta vointa electoratului.
Pe liderii USL ii doare-n papuci.
A decis poporul ca nu stiu ce ?
Care l-a'mbracat.
Da-l dracu' de popor tampit, ca oricum habar n-are ce face. Si e suficient de bou sa voteze iar aiurea, astfel ca Parlamentul sa nu poata functiona in interes national nici la Pastele Cailor Verzi Pe Pereti.

Sa nu ne departam, sa re...capitulam !
Avem o mega-gasca pretins politica, USL,cu un maldar de senatori si deputati deja alesi din pacate (eroare ce trebuie corectata urgent), care refuza in clar sa respecte cererea poporului exprimata calm, decent si civilizat.
Aceasta adunatura, la modul general si FIECARE SENATOR SI DEPUTAT USL, luat bucata cu bucata, trebuie sa nu mai primeasca absolut nici un vot la urmatoarele alegeri. Nu mai  e loc de nuante aici.
Orice vot dat acestor netrebnici este un vot dat limpede impotriva democratiei, impotriva normalitatii, impotriva unei societati civilizate.

Dar daca dupa alegeri, noul Parlament refuza si el sa aplice rezultatele referendumului ?
Cum se poate apara societatea intr-o asemenea situatie, presupunand ca reuseste sa constientizeze poate la un moment dat greseala de a da votul unor reprezentanti ce refuza sa-i aplice hotararile ?
Nu poate.
Parlamentul poate fi dizolvat numai in cazul in care refuza votul de investitura a unui guvern. Si asta doar daca refuza in mod repetat si nu mai devreme de doua luni de la prima solicitare de investitura.
Si totusi !
Daca Parlamentul este incapabil/nefunctional sau refuza pur si simplu sa aplice deciziile referendumurilor, incalcand cele mai elementare principii democratice, acesta trebuie desfiintat.
Daca excludem solutia violenta de navalire in sala de sedinte si descapatanarea la propriu a clicii de golani, putem opta pentru varianta civilizata si de bun simt ca in acest caz o alta institutie aleasa, respectiv Presedintele Romaniei, sa aiba dreptul de a propune dizolvarea Parlamentului.

Asa cum am mai spus cu vreme in urma, Presedintele Romaniei si Parlamentul Romaniei trebuie sa aiba parghii relativ echilibrate de conducere a societatii. Relatia armonioasa dintre cele doua, ce se pot controla/supraveghea reciproc,  regleaza intrinsec derapajele antidemocratice, tine in frau tentatia oricareia dintre ele de a-si lua nasoiul la purtare.
In momentul in care intre cele doua instituti apare un conflict ireconciliabil, poporul dizolva/demite una din ele prin referendum si apoi alege alta in loc.
Atata vreme cat poporul nu poate actiona/sanctiona DIRECT comportamentul oricareia dintre ele, aceasta ii va da cu tifla. Va dau scris.

Revenind acum la chibritul care a reaprins flacara idioteniilor, scrisoarea/solicitarea lui Traian Basescu adresata liderilor formatiunii antidemocratice USL de a respecta decizia referendumului, sunt acolo doua lucruri cu care NU sunt de acord.

1. Solicitarea USL de a aplica deciziile referendumului.
Ea nu trebuia sa existe.
Sau macar nu sub aceasta forma.
Putea fi o atentionare, putea fi o somatie, sau altcumva, dar nu caciulirea asta penibila in fata unui grup de jigodii.
Traian Basescu a fost excesiv de politicos si a dus bunul simt prea departe.
Astia nu cunosc limbajul articulat. Numai capatana articulata. De preferinta in frunte.
Nu cunosc scrierea si cetitul. Cu ei te poti intelege numai prin semne. Cucuie, vanatai si cicatrici.

USL in particular si Parlamentul Romaniei in cadru largit, NU ARE NEVOIE DE NICI O ALTA SOLICITARE pentru a actiona conform mandatului incredintat de electorat. Pentru asta au fost pusi acolo.
Pentru asta sunt platiti lunar, pentru asta au un casoi cat muntele, masini la scara, soferi si femei de serviciu sa le mature cojile de seminte din sala de sedinte.
Atunci cand catadicsesc sa vina la lucru.
Daca nu le crapa obrazul, de la rusinea interioara, pentru atata nemernicie plenar afisata, poate se extinde boala si le crapa capatana cu totul. De la vre-o furie exterioara.

Desigur inteleg efortul lui Basescu de a actiona pe doua planuri simultan : de a forta modificarea Constitutiei conform dorintei electoratului pe de o parte sau de a face cat mai limpede cu putinta atitudinea antidemocratica a USL in cazul refuzului acestuia. Nu stiu daca va avea efect. Depinde de electorat.

2. Basescu Traian nu are dreptul sa-si modifice durata mandatului.
Este prevazuta in constitutie si ea trebuie respectata ca atare. Daca se modifica Cartea de capatai, DUPA validarea modificarilor constitutionale, Mihai Razvan Ungureanu va ocupa locul respectiv atat cat zice documentul. Eventual un prim mandat de doar 2 ani, ca sa se armonizeze ulterior cele doua scrutinuri.

E !
Si dupa asta or veni alegerile.
Si sublimul nost electorat va mere la urne si va vota.
Cum ?

Ia numa'sa vedeti !

Viq

UpDate

3 comentarii:

  1. salve,
    excelent articolul.
    apropo, te-ai mutat cu totul aici? te-ai suparat atit de tare pe oamenii din copac? chiar nu era cazul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim,

    E ciudat sa consideri o anomalie ca cineva "s-a mutat" acasa la el.
    Cred ca nu e vorba de suparare. Supararea e o emotie. Rareori fundamentata si deseori trecatoare.
    Sunt mai putin prezent la Copac dat fiind ca inteleg ca "nu corespund" tuturor anticriteriilor negate declarativ dar mutual sustinute acolo.

    Eu vad exprimarea libera drept.... exprimare libera, diversitatea de opinii asemeni, iar intoleranta fata de idei contrare drept o teribila eroare relationala.

    Poate nu intamplator postarea mea cea mai populara se refera la cum cred eu ca ar trebui sa arate un blog politic. Spuneam acolo, in septembrie 2009, ca "....amănuntul care determină 80% din succesul demersului politic pe net : capacitatea de a socializa."
    http://civiq.blogspot.co.uk/2009/09/cum-trebuie-sa-arate-un-blog-politic.html

    Din pacate oamenii prefera sa-si manifeste frustrarile cu sec si sa se inchisteze intr-o celula de penitenciar ideologic unde au senzatia ca-s in siguranta.
    Da, asa e. E mai multa siguranta.
    Dar asa nu se va misca niciodata nimic in exteriorul celulei.
    Nu ma bag. E o parere, o maniera de actiune. Eu o respect si o accept, dar nu am de gand sa mi-o si insusesc.

    Multe dintre parerile mele de altfel sunt contrare opiniilor pe care le vad deseori exprimate acolo. Ma consider musafir la Copac si nu vreau sa stau pana incep sa-mi puta picioarele.

    Mai bine sa-ntrebe lumea "de ce nu vine Viq ?" decat sa-ntrebe "de ce nu pleaca Viq ?"

    RăspundețiȘtergere
  3. Viq, sunt in Bucuresti ,nu prea aqm timp de n et, cu nepotzoca :) Paste fericit iti doresc tie si celor dragi tie

    RăspundețiȘtergere

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru