luni, 26 ianuarie 2009

* Cand vioara scartzaie ca balamaua.



Tanti Motto :
Intr-un colt, un blog si-o bloaga
Discutau asa'-ntr'o shaga :
- Plesu-ti place surioara ?
- Nu. Ca are scortisoara.


Acum cateva zile, la sueta din livada, veni vorba (iar) de cum se supara unii personi cu importanta pe ametitii de internauti, precum vacaru' pe sat si Iliescu pe Geoana.

Internetul, aceasta etapa intermediara de interconexiune individ-individ-individ ce incepe incet-incet sa se infiripe, bag sama ca face primele victime : ruginitii.

Structurile socio-economice anterioare au creat colateral, dar fortat si puternic, o anume maniera de interrelationare directa intre indivizi.
De la momentul atentionarii delicate cu bata la scafarlie a sefului de trib la cea a soneriei sefului n-a fost decat un pas.

Comportamentul considerat modern trebuia sa corespunda unor standarde impuse nu atat de obligativitatea elementara de respect reciproc a omului in sine ci celor impuse de pozitia sociala, functie, studii cu crema postuniversitara si motz de masterat.

Conform bunului obicei uman potentzat de sistemul cleios de stanga, ceea ce initial era un mijloc de a obtine performanta a devenit performanta in sine.
Treptat, cu pasi marunti dar siguri, Directorul a disparut ca om si a ramas o carcasa cu eticheta pe usa. Specialistul s-a golit si el de caracter, ca doar nu era mai prost, si s-a transformat intr-o bucata de hartie cu titlu si stampila.
Diploma ce ar fi trebuit sa insemne certificarea unor capacitati a devenit ea insasi o forta. Singura care conta.

Asistam acum in mediul virtual la o renastere. Poate bulversanta pentru unii, poate enervanta pentru altii, poate de neacceptat altora, dar mie mi se pare inevitabila.
Si benefica.

Pe net nu mai ai eticheta de director, si nici functia ce frangea de mijloc posesorul sentimentelor de inferioritate. Masteratul nu se mai vede, iar diplomele valoreaza mai putin decat foaia de carton si cerneala folosita s-o mazgaleasca.
Aici se vede doar ceea ce este dincolo de etichete.
Aici se vede numai valoarea de dincolo de diplome.
Aici nu se mai vede cata scoala ai, cate studii ai facut, cate banci ai tocit si la cate laboratoare-ai dat foc. Se vede ce esti in stare sa faci cu ce-ai invatat in scoala prin care ai trecut si ce efect au avut concluziile trase in urma cercetarilor, studiilor, acumularilor si experimentarilor precedente.
Aici esti ceea ce esti in stare sa faci.
Aici costi exact cat valorezi.
Nu conteaza ce si cat stii. Esti la cucurigu'...nu te vede nime', si daca spui ca esti destept, te cred si mai putini.
Sunt linkuri infinit mai dotate la capitolul volumului de informatie, doar la o distanta de un click.

In sfarsit omul se poate remarca prin ceea ce numai el e in stare : sa fie OM.
Sa relationeze, sa inventeze, sa creeze, sa conecteze....

In situatia asta nou-noutza, inca mirosind a vopsea, balamalele ruginite in intzepeneala timpului, scartzaie.

Sunt ruginiti carora li se pare scandalos ca bloggarii, acesti neica nimeni de niciunde, cu identitate fara, fac.... "articole", iau in discutie subiecte, predicate si pe alocuri pun si virgula intre ele, cu o enervanta seninatate.
Isi dau cu parerea despre primarie fara sa fie doftori, despre fotbal fara sa fie ciobani si despre hotii fara a fi parlamentari.
Se dau rotunzi pe teme cu subiecte patrate si coltzuros de politice, emisiuni tv, despre economie si caderea petrolului de parca acolo, la atelierul de suruburi cu piulite, unde-si castiga existenta, ar face cursuri de jurnalism in loc sa munceasca.

Ii bestelesc pe jurnalistii cu patalama, ce studiat-au asiduu cum se pun vorbele sa obtii reactii emo, cum sa pui o minciuna in juma' de adevar, si cum sa faci apocalipsa din doi nasturi lipsa.
Iar domniilor dumnealor li se pare inacceptabil.
Nu se mai vede eticheta , cartea de vizita, functia si diploma, ce confereau pozitia privilegiata in multimea ce nu indraznea a se juca cu literele precum "specialistii".
Se vede numai ce produce circumvolutiunea.
Daca produce.

Ruginitii au dreptate sa fie suparati cu amandoo bretelili.
Lor internetul le ia.
Statutul era obtinut nu de putine ori cu sacrificii, dar odata obtinut,..... sanatate si-un praz verde.
Celorlalti insa, le da.
Celor ce nu dau doi bani pe minciuna si interes meschin, pe arta imbrobodirii si pe elegantza sufocarii adevarului cu perna de puf.
Majoritatea covarsitoare a utilizatorilor de internet au prins din zbor ceea ce ofera acesta.
Au luat legatura unii cu ceilalti !
Se cauta unii pe ceilalti.
Se stiu fara se se stie, se cunosc fara se se fi vazut vreodata si se apreciaza reciproc fara sa-si fi scos ochii cu vre-o diploma.
Nu-i mai intereseaza asta.
In fine, hartia aia primeste ce merita : calitatea de act. Punct.

In aceasta majoritate bantuitoare prin virtual, sunt de buna seama multi oameni de multe carate, a caror statut social ante-net era deja consolidat, inclusiv cu acea confirmare shampilata, dar care aici au luat-o aparent de la zero.
Nu le-a fost deloc greu, pentru ca respectiva pozitie obtinuta statea bine ancorata pe calitati de marca, in ciuda faptului ca urma absolvirii unui institut de invatamant romanesc.

Pentru ei netul este bun.
Pentru ca se scutura de imaginea similitudinii cu ceilalti posesori de etichete, ce si le lipisera pe fruntea goala. Pentru ca le da posibilitatea de a se remarca prin ceea ce sunt cu adevarat, dincolo de un nume sonor : valori umane.
Si poate multe dintre nickurile frecvent intalnite sunt reprezentante ale unor cunoscuti din domeniul comunicarii. Poate sunt chiar jurnalisti, scriitori, oameni de litere care arata cu ocazia asta ca sunt si de cuvant.
Aici primesc o recunoastere neviciata a unei adevarate valori.
Astia sunt ei cei dinlauntrul lor.

Altele nick-uri sunt injurate si ocolite, de asemenea o evaluare neviciata a unei adevarate nulitati cu pretentii.
Si ei sunt cei adevarati, din interiorul lor, cei de dincolo de aparentele sub care se ascund zilnic in viata pe care o considera "reala".

Reala realitate pare sa fie mai falsa decat realitatea virtuala impalpabila dar mult mai consistenta.
.

17 comentarii:

  1. Excelent.
    Asa e, pe net se poate vedea in multe cazuri ca "Imparatul e gol!" :)
    Societatea romana e super-ipocrita inca, valorile nu sint asezate la locul lor, ci sint calpe, rasturnate si amestecate.Diplomele ascund hauri de ignoranta si ratari ale vocatiei reale.
    Comunicarea pe net dezvaluie aceste hibe in mod individual. Dar cu ce ar putea ajuta asta la asezarea justa a scarii valorilor in viata reala?

    RăspundețiȘtergere
  2. Robin

    Cu mult.
    Si usor.
    Prin simpla constientizare a faptului ca pentru calitatile umane nu exista scurtaturi sau cosmetizari.
    Daca vrei sa fii intr-adevar bun in ceva, cel mai usor e sa fii bun, nu sa te chinuiesti sa pari astfel.

    Este mai usor, mai economic, mai putin cronofag si de buna seama, mai inteligent.

    RăspundețiȘtergere
  3. Robin,
    poate ajută,poate nu.
    Eu cred că se aleg apele.Se aleg apele conform unor compatibilităţi. Eu intru pe blogul lui Viq sau a lui Thor pentru că este ceva ce îmi dă încredere,pentru că este ceva ce îmi spune să nu mă sfiesc. Sper să nu-mi dau în petec.
    Există un bun-simţ şi al celui care primeşte şi al celui care calcă pragul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Fini

    Se aleg apele.
    Corect spus.

    Am convingerea ca exista compatibilitate cu un numar urias de alte persoane. Viata insa, in forma clasica de existenta, iti ofera variante limitate de relationare si odata cu limitarea asta, si posibilitatile de dezvoltare sunt limitate.

    Dupa parerea mea, ceea ce ofera conexiunea virtuala ascunde o explozie a notiunii de umanitate fara precedent in istoria noastra de pana acum.

    Noi facem referire aproape stereotipa la unele nume de rezonanta care au gandit, au scris, au realizat emisiuni sau filme....samd, la care am avut acces pana acum.

    Cate alte realizari exista de care n-am auzit ?
    Uluitor de multe.
    Si aici putem afla despre ele.

    Cati alti oameni insa, au avut realizari exceptionale de care nu a apucat sa stie decat un numar infim de apropiati ?
    Uluitor de multi.
    Aici au posibilitatea sa si le faca cunoscute lumii, lume din care si noi facem parte.

    Repet, capacul pe care-l deschide internetul, prin accesul la baza de valori a lumii si prin interconectarea individ-individ, ne scoate dintr-o cutie microscopica pe un camp caruia nu-i vedem marginea nici cu binoclul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Hm... asa o fi ... nu o fi asa. Cum vad eu lucrurile: pe blog ... ca si in grup. Felurite feluri si "liantul". Daca liantul nu-i ... incepe rumoarea. Cu valoarea ... diploma ... caliatzile umane ... eu nu trag concluzii. Nu de pe net, anyway. Totzi ne falsificam (intr-un fel sau altul). Depinde ce cauta fiecare. (itzenplitz)

    RăspundețiȘtergere
  6. Itzi

    Nu te lua dupa ce se petrece acum pe net.
    Acum e inainte de gradinitza.

    E o majoritate uriasa de tineri cruzi care fac gropi in baltoce cu nisip folosind mobilu' 3G si sparg scoici cu camera video HD.

    Subiectul asta, privind gomoshenia putreda este unul din aspecte.
    Mai sunt si altele si voi mai reveni e subiect.

    Oamenii se vor lipi unii de altii si la zeci de mii de km distana.
    Liantul ala se creeaza aproape de la sine cand se intalnesc persoanele potrivite.

    RăspundețiȘtergere
  7. Iţi,
    Bine că ai semnat ,că aveam guşa plină cu de toate.Nu pot suferi acest "Anonim".Oricum toţi suntem destul de anonimi,avantaje şi dezavantaje pentru noi şi pentru cei cu care comunicăm.

    RăspundețiȘtergere
  8. fini:

    Cam asa ... si are dreptate Viq ... lucrurile se "stramba" cand incercam prea tare ... fie sa blend in ... fie sa make a point (m-am prostit cu engleza asta ... sa convingem, adica)

    si ce anume voiai sa-i spui Anonimului?

    (itzenplitz)

    RăspundețiȘtergere
  9. Viq,
    "persoane potrivite" pentru mine înseamnă că mă îngăduie,că mă ascultă.Mă uit la televizor că moderatorii,cu rare excepţii, pun o întrebare şi după ce interlocutorul începe să spună 2-3 cuvinte îl întrerupe.Nu mai sunt reguli în conversaţie şi nici bun-simţ.

    RăspundețiȘtergere
  10. Iţi,
    voiam să-i spun Anonimului să dea masca jos.Eu nu pot vorbi cu cineva decât dacă mă priveşte şi îl privesc în ochi.
    Poate că sunt ţicnită.Asta-i ţăcăneala mea şi nu vreau să mă schimb. Cu alte cuvinte poţi să spui "Aloooo,aici vorbeşte un om,nu rage un măgar!"

    RăspundețiȘtergere
  11. Viq, imi place ecranul ala cu statistici. Cine il gestioneaza? E chiar in timp real?

    RăspundețiȘtergere
  12. Fini

    Aparent toti sntem ca la un mare bal cu masti, mascutze....masc...., ma rog, masti mari de tot, pentru ca u ne cuoastem unii pe altii in modul traditional.

    Aparent....
    Dar tocmai la asta se refera postul meu. Prin ideile pe care le exprimam si (foarte important) prin modul in care le exprimam, ne exprimam de fapt pe noi insine la nivel mult mai intim decat cel vizibil-palpabil : la nivelul modului de gandire.

    Noi cei de pe net, suntem noi cei din interiorul nostru vizibil traditional.

    RăspundețiȘtergere
  13. Robin

    Si mie-mi place.
    Si cred ca o sa cam ramana acolo, chiar daca-mi tai alte jucarele daca pagina se ingreneaza la incarcat.

    L-am gasit aici :
    http://www.poodwaddle.com/

    si contine datele estimative conform statisticilor mai multor institutii. Sunt detalii pe site.

    RăspundețiȘtergere
  14. Excelent,Viq,

    Daca intri in acest mediu cu cv-ul dupa tine, cu rucsacul incarcat cu diplome, laude samd de unde-ti scoti microfonul ca sa te auzi mai bine, poti avea experiente initiatice pline de ghimpi...
    E ca si atunci cand ai aterizat in alt continent, unde nu te stie nimeni. Trebuie sa lasi tot bagajul si sa-ti desţelenesti drumul...

    RăspundețiȘtergere
  15. E frumoasă lumea pe care o dezvălui tu aici, Viq! Cu bunele şi cu relele ei. Imaginea planetei este ciudată. Rotirea în jurul propriei axe o face să pară mândră iar soarele arată ca un „biet satelit” născut doar pentru „Pământul nostru”... pentru noi, deci...
    E drept că unele cifre mă cam pun pe gânduri. Am putea să facem mai mult pentru ca „world clock” să-şi măsoare încă mult timp secundele... Uite, eu mă angajez să mai plantez nişte pomi în primăvara aceasta! :)
    Îţi mulţumesc pentru aceste imagini şi mă bucur că le vei păstra în blog. Uneori simt că „nu ştiu pe ce lume mă aflu”. Îmi voi găsi, aici, unele repere...
    Mulţumesc din nou.

    RăspundețiȘtergere
  16. Beth

    Sunt magulit.
    Meritul meu cred ca e mult mai mic cred decat pare la prima vedere. Si nu sufar de modestie. Ba chiar militez intr-un fel impotriva ei.
    Am doar indrazneala de a avea pareri si tupeul de a mi le si exprima. In rest, multe din cele ce le gasesti aici sunt pur si simplu "recoltate" de pe un ogor imens.
    Multumesc pentru gandurile frumoase.
    Ma bucur ca simti asa.

    RăspundețiȘtergere
  17. E una din rarele ocazii cand raman fara cuvintele cu care venisem de acasa .
    Multumesc , mi-au facut bine cuvintele tale !

    luminita.

    RăspundețiȘtergere

MOOVIQ. Videotecă documentare în lb. română



In Lucru